Μάσκα ομορφιάς. Πως να επιλέξετε τη σωστή για την επιδερμίδα σας
top of page

Μάσκα ομορφιάς. Πως να επιλέξετε τη σωστή για την επιδερμίδα σας


Τι πιο όμορφο από ένα λαμπερό πρόσωπο, χωρίς ακμή, μαύρα στίγματα ή σημάδια γήρανσης!...και πως θα καταφέρουμε να έχουμε μια αψεγάδιαστη επιδερμίδα; Μα φυσικά με το σωστό καθαρισμό.

Ο σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας είναι το πρώτο και σίγουρα το πιο βασικό στάδιο. Είναι απαραίτητο να πλένουμε κάθε βράδυ το πρόσωπο μας ώστε να απομακρύνουμε ρύπους και υπολείμματα μακιγιάζ. Αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποια ακόμη πραγματάκια που θα μας εξασφαλίσουν την όμορφη επιδερμίδα που όλες ονειρευόμαστε!

Ποια είναι αυτά; Μα φυσικά το peeling και η μάσκα!

Κάποτε τα απαξιούσα, τα θεωρούσα περιττά. Με τα χρόνια κατάλαβα πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε απολέπιση, ιδανικά μια φορά την εβδομάδα, και να εφαρμόζουμε μια μάσκα ομορφιάς.


Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μάθουμε ποια είναι τα οφέλη της μάσκας ομορφιάς για την επιδερμίδα μας, καθώς και τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει το τελευταίο διάστημα και μου άρεσαν. Τέλος, δεν θα μπορούσαν λείπουν κάποιες D.I.Y συνταγές για να φτιάξετε μόνες σας σπιτικές μάσκες προσώπου με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι.


Γιατί να κάνετε μάσκα ομορφιάς


Τα οφέλη της μάσκας για την επιδερμίδα είναι δεκάδες. Τα κυριότερα:

- Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα: Καλό το ντεμακιγιάζ και το σαπουνάκι, αλλά δεν αρκούν! Η μάσκα προσώπου μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο καθαρό δέρμα καθώς καθαρίζει σε βάθος τους πόρους αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα απόβλητα του μεταβολισμού και τις ελαιώδεις ουσίες που μπορούν να τους φράξουν.

- Χαρίζει την απαραίτητη ενυδάτωση: Η μάσκα προσώπου επαναφέρει τη χαμένη υγρασία και την ενυδάτωση που χρειάζεται η επιδερμίδα μας. Το νερό που περιέχει η μάσκα διεισδύει στο δέρμα, μαλακώνοντας το και ενισχύοντας την ελαστικότητα του. Ας μην ξεχνάμε πως ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα δείχνει φρέσκο και νεανικό!

- Μειώνει τις λεπτές γραμμές έκφρασης: Η συχνή εφαρμογή μιας μάσκας ομορφιάς μπορεί να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης, όπως τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τις καφέ κηλίδες. Απλά επιλέξτε μια μάσκα που περιέχει αντιγηραντικά συστατικά (όπως κολλαγόνο) και προσφέρει ανανέωση και θρέψη, ενώ δρα ενάντια στην δημιουργία νέων ρυτίδων.

- Διορθώνει τον τόνο του δέρματος: Οι μάσκες έχουν επίσης σχεδιαστεί για να μειώνουν την υπερ–μελάγχρωση, διορθώνοντας τον τόνο στο χρώμα του δέρματος και την υφή του. Προωθούν επίσης την έκκριση αδένων ιδρώτα, έτσι ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε οξυγόνο του δέρματος.

- Συσφίγγει την επιδερμίδα: Ένα χαλαρό δέρμα μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτερες. Η τακτική χρήση μάσκας βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και την καταπολέμηση της γήρανσης και οδηγεί σταδιακά στην σταθερή και πιο νεανική εμφάνιση του δέρματος.


Πως θα επιλέξετε την κατάλληλη μάσκα ομορφιάς για εσάς


Αφού λοιπόν είδαμε πόσο σημαντική είναι η μάσκα ομορφιάς, πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε την κατάλληλη για την δική μας επιδερμίδα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας.

Σας έχω μια πολύ βασική συμβουλή: Να διαβάζετε πάντα τα συστατικά και να επιλέγετε μια μάσκα κατάλληλη για την ηλικία και τον τύπο της επιδερμίδας σας. Διότι άλλες ανάγκες έχει μια ώριμη επιδερμίδα, άλλες μια ευαίσθητη και άλλες ανάγκες έχει μια προβληματική επιδερμίδα.

Για ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες, προτιμήστε μάσκες με έντονα ενυδατικά συστατικά όπως μέλι, ελαιόλαδο, argan oil, βούτυρο καρυτέ, αβοκάντο, γιαούρτι κ.ά

Για μικτές και λιπαρές επιδερμίδες, επιλέξτε μια μάσκα που θα ρυθμίσει την παραγωγή σμήγματος και θα καθαρίσει σε βάθος του πόρους. Κάποια βασικά συστατικά που ρυθμίζουν την λιπαρότητα του δέρματος είναι το λεμόνι, η μπανάνα, η βρώμη, το μέλι και το αγγούρι.

Για προστασία από την γήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων, προτιμήστε μάσκες που περιέχουν αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως κολλαγόνο ή υαλουρονικό. Έτσι θα καθυστερήσετε τα σημάδια γήρανσης και η επιδερμίδα σας θα παραμείνει φωτεινή και υγιής!


Προτάσεις προϊόντων

Προσωπικά, έχω δοκιμάσει αρκετές μάσκες προσώπου τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχω ξεχωρίσει μόλις 5 από αυτές:

1. Η Honey & Oatmeal Nourishing and glow face mask (50ml) της Revolution Skincare London είναι μια από τις αγαπημένες μου. Περιέχει μέλι, βρώμη, υαλουρονικό και βιταμίνη Ε. Με πολύ ωραία υφή και απαλό άρωμα, ενυδατώνει την επιδερμίδα και σου χαρίζει μια αίσθηση αναζωογόνησης και φρεσκάδας. Προτείνετε για κανονικά δέρματα και μπορείς να τη χρησιμοποιείς 1-2 φορές την εβδομάδα.

2. Η Ziaja Jeju Black Face Mask (50ml) είναι, όπως λέει και το όνομα της, μια μαύρη μάσκα για λιπαρές, μικτές και προβληματικές επιδερμίδες. Με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, λάδι καμέλιας, εκχύλισμα εσπεριδοειδών και φυσικά σαλικυλικά, πρόκειται για ένα gel που απλώνεται εύκολα στο πρόσωπο.  Μετά την εφαρμογή, «παγώνει» μερικώς στο δέρμα, θα έλεγα ότι το δροσίζει. Αφαιρεί τις ακαθαρσίες και ρυθμίζει το υπερβολικό σμήγμα. Καθαρίζει τους πόρους, καταπραΰνει  από ερεθισμούς και ενυδατώνει το δέρμα.

3. Η Nivea Urban Skin Detox (75ml) είναι μια peel-off μάσκα αποτοξίνωσης με βασικά συστατικά της το πράσινο τσάι και το μαύρο ρύζι. Κάνει απαλή απολέπιση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους από την επιδερμίδα και βελτιώνει την εμφάνιση των πόρων. Είναι ιδανική για λιπαρές και προβληματικές επιδερμίδες, για χρήση 1-2 φορές την εβδομάδα.

4. Για  μικτές και λιπαρές επιδερμίδες, μια μάσκα που έχω ξεχωρίσει για την αποτελεσματικότητα της είναι η Pilaten Charcoal Cleansing Jelly Mask (200gr). Η Pilaten είναι μια κορεάτικη μάρκα που ειδικεύεται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών προϊόντων καθαρισμού προσώπου. Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της παγκοσμίως, είναι αυτή η μαύρη μάσκα που καθαρίζει το δέρμα σε βάθος, απομακρύνοντας όλα τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα. Παράλληλα, θρέφει την επιδερμίδα και συμπληρώνει την χαμένη υγρασία που είναι απαραίτητη ώστε να παραμένει υγιής. Με εκχύλισμα ξυλάνθρακα (Bamboo charcoal extract), ρυθμίζει τη λιπαρότητα και χαρίζει ένα ματ αποτέλεσμα.

5. Τέλος, η L'Oreal Age Perfect Rosy Glow Mask (50ml), για ώριμες και κουρασμένες επιδερμίδες, που έχουν ανάγκη να ανακτήσουν την χαμένη τους λάμψη. Περιέχει τριαντάφυλλο, Neo-Calcium και Imperial Peony και είναι ειδικά σχεδιασμένη για θαμπό και ώριμο δέρμα. Σε μορφή gel, έρχεται να αναζωογονήσει την επιδερμίδα και να αποκαταστήσει τη λάμψη και τη νεανική της πυκνότητα. Η μάσκα αναζωογονεί αμέσως, ενυδατώνει έντονα, λειαίνει το δέρμα και ενεργοποιεί εκ νέου τη φυσική λάμψη του δέρματος. Χρησιμοποιήστε την 2-3 φορές την εβδομάδα!


D.I.Y Μάσκες ομορφιάς

...και επειδή γνωρίζετε πόσο μου αρέσουν οι φυσικές συνταγές ομορφιάς που μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας, σας έχω 3 d.i.y μάσκες προσώπου. Αξίζει να τις δοκιμάσετε!

  • Κατά της λιπαρότητας και της ακμής

Μια από τις εύκολες σπιτικές μάσκες προσώπου που δρα ενάντια της ακμής, καθαρίζοντας σε βάθος την επιδερμίδα από τους ρύπους. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μάσκας αυτής οφείλονται στα δυο συστατικά της, το μέλι και την κανέλα. Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ η κανέλα εμποδίζει την ανάπτυξη και εξάπλωση των βακτηριδίων και κάνει μια πολύ απαλή απολέπιση.

Θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και 3 κουταλιές της σούπας μέλι. Βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο (να μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων) τα δυο υλικά και ανακατέψτε τα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Στη συνέχεια βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει το μέλι. Απλώστε με ένα πινέλο το μείγμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το ξεπλένοντας το με άφθονο χλιαρό νερό.

  • Βαθιά ενυδάτωση και αντιγήρανση

Η συγκεκριμένη σπιτική μάσκα προσώπου είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την επιδερμίδα καθώς περιέχει μπανάνα, μέλι και γιαούρτι. Το μέλι ενυδατώνει και καθαρίζει, ενώ η μπανάνα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά της. Από την άλλη, το γιαούρτι συσφίγγει το δέρμα.

Θα χρειαστείτε 1/2 ώριμη μπανάνα, 1/2 κούπα πλήρες γιαούρτι και 1 κουταλιά του γλυκού μέλι. Πολτοποιήστε την μπανάνα, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας και αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

  • Λευκαντική μάσκα-peeling κατά των δυσχρωμιών

Για εσάς που έχετε πανάδες και δυσχρωμίες, να μια μάσκα-peeling με λευκαντικές ιδιότητες που απομακρύνει ταυτόχρονα τα νεκρά κύτταρα και αφήνει την επιδερμίδα απαλή, λαμπερή και φρέσκια.

Το λεμόνι, ένα από τα συστατικά της μάσκας αυτής, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, οξέα, και μεταλλικά άλατα, καθαρίζει και λευκαίνει την επιδερμίδα. Από την άλλη, το αλάτι δρα ως καταπραϋντικό και αντισηπτικό, προσφέροντας παράλληλα σύσφιξη στο δέρμα και η ζάχαρη βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

Θα χρειαστείτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού λεπτόκοκκο μαγειρικό αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι.

Χτυπήστε το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα. Εφαρμόστε με απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο και κάντε μασάζ για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το για 10 λεπτά να δράσει και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Σημειώσεις: Εφαρμόστε τη μάσκα το βράδυ, καθώς το λεμόνι μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία όταν εφαρμοστεί στο δέρμα και μετά εκτεθείτε στον ήλιο. Η συγκεκριμένη μάσκα δεν πρέπει χρησιμοποιείται σε ευαίσθητες επιδερμίδες πάνω από 1 φορά το μήνα!


Κλείνοντας, θα σας δώσω μια ακόμη συμβουλή:

Η ιδανική στιγμή να εφαρμόσετε μια μάσκα ομορφιάς είναι αμέσως μετά το ντους. Γιατί; Διότι ο ατμός που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, βοηθά να μαλακώσουν τυχόν ακαθαρσίες που φράσσουν τους πόρους. Έτσι το αποτέλεσμα που θα σας χαρίσει η μάσκα θα είναι το μέγιστο!

bottom of page