Λωτός...η σούπερ τροφή!
top of page

Λωτός...η σούπερ τροφή!

Ο λωτός είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από την Ιαπωνία. Το όνομά του σημαίνει «τροφή των θεών». Μοιάζει με μεγάλη πορτοκαλί ντομάτα και όταν είναι ώριμος έχει μια γλυκιά μελωμένη γεύση.


Ο λωτός έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και λίγες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες (Α και C), φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που τον καθιστούν μια από τις καλύτερες επιλογές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας.


Παρακάτω θα δείτε τα οφέλη που έχει στην υγεία μας: Διουρητικές ιδιότητες, μείωση της δυσκοιλιότητας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού κ.ά. Δεκάδες καλοί λόγοι να εντάξετε τον λωτό στη διατροφή σας.



Λωτός και οφέλη για την υγεία μας

  • Διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιος σε νερό

  • Βοηθά στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λωτός είναι πλούσιος σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό από τη γήρανση

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

  • Βοηθά στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, λόγω της παρουσίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β

  • Είναι ένα φρούτο κατάλληλο ακόμη και για άτομα με υπέρταση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου

  • Αποτελεί μια καλή πηγή ενέργειας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα


Λωτός θρεπτικά συστατικά

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο. Παρέχει ελάχιστες θερμίδες, περίπου 70 θερμίδες ανά 100gr .

Ο λωτός είναι υψηλός σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες. Ένας μέτριος λωτός των 168 gr για παράδειγμα, περιέχει:

134 gr Νερό

118 Kcal Ενέργεια

0.97 gr Πρωτεΐνες

0.32 gr Λιπαρά

31.2 gr Υδατάνθρακες

6 gr Φυτικές Ίνες

13 mg Ασβέστιο

0.25 mg Σίδηρο

15 mg Μαγνήσιο

29 mg Φώσφορο

270 mg Κάλιο

2 mg Νάτριο

0.18 mg Ψευδάργυρο

0.19 mg Χαλκό

12.6 mg Βιταμίνη C

0.05 mg Θειαμίνη

0.03 mg Ριβοφλαβίνη

0.16 mg Νιασίνη

0.16 mg Βιταμίνη B-6

2733 IU Βιταμίνη A



...και κάποια μυστικά...

  • Επιλέξτε λωτούς που είναι μαλακοί και ώριμοι ώστε να έχουν γλυκιά-μελωμένη σάρκα και ωραία γεύση. Αν ο λωτός είναι άγουρος δεν τρώγεται γιατί στη γεύση είναι πολύ στυφός.

  • Οι γινωμένοι λωτοί διατηρούνται για 2-3 ημέρες στο ψυγείο.

  • Αν αγοράσετε άγουρους λωτούς, για να τους βοηθήσετε να ωριμάσουν, βάλτε τους σε χάρτινη σακούλα μαζί με μία μπανάνα ή ένα μήλο. Μια άλλη λύση είναι να τους βάλετε στην κατάψυξη για μια ημέρα (ή έως ότου θελήσετε να τους καταναλώσετε).

  • Μπορείτε να τους φάτε ως φρούτο ή να τους χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μους ή άλλο γλυκό. Δοκιμάστε ακόμη να φτιάξετε σως για χοιρινό κρέας, θα σας ενθουσιάσει!




bottom of page