Λιπαρή επιδερμίδα και ακμή; Υπάρχει λύση!
top of page

Λιπαρή επιδερμίδα και ακμή; Υπάρχει λύση!

Η κλασσική μορφή ακμής εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία και οφείλεται στη λειτουργία των σμηγματορροϊκών αδένων. Παρόλα αυτά, η ακμή δεν είναι πρόβλημα μόνο των εφήβων. Ακμή μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες.


Τι προκαλεί την ακμή;

Ο βασικότερος λόγος δημιουργίας ακμής είναι η υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.

Όταν το σμήγμα εγκλωβιστεί κάτω από το δέρμα, φράσει τους πόρους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια και η περιοχή αυτή να μολύνεται. Έτσι δημιουργούνται σπυράκια και ατέλειες. Φυσικά και η κληρονομικότητα παίζει πάντα ρόλο! Εάν οι γονείς είχαν ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τότε το παιδί παρουσιάζει προδιάθεση στην εμφάνισή της.

Τα φάρμακα από την άλλη (ορμόνες του θυρεοειδή, κορτιζόνη, αντιβιοτικά, κ.ά), ενοχοποιούνται κυρίως για την εμφάνιση και εξέλιξη της ακμής της μεγαλύτερης ηλικίας.

Προσοχή και στα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε! Η λάθος επιλογή καλλυντικών μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων και ακμής!


Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ακμή. Για παράδειγμα, είναι μύθος ότι πρέπει να πλένουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα το πρόσωπο μας ώστε να αποφεύγουμε τις μολύνσεις. Η υπερβολή δεν βοηθά, αφού με το πλύσιμο καθαρίζει μόνο η εξωτερική επιδερμίδα και δεν εισχωρεί το σαπούνι σε βάθος. Επίσης το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να χειροτερέψει την ακμή.

Σχετικά με την διατροφή μας, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιες τροφές παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ακμής (πχ. σοκολάτα κλπ.).


Πως θα την καταπολεμήσουμε

Για να καταπολεμήσουμε την ακμή χρειάζεται υπομονή και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πειράζουμε τα σπυράκια με τα χέρια μας γιατί έτσι τραυματίζουμε το δέρμα και μολύνουμε περισσότερο την ήδη ερεθισμένη περιοχή.

Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η καθαριότητα. Θα σας προτείνω ένα προϊόν καθαρισμού (κατάλληλο για πρόσωπο και σώμα) που βοηθά τις λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες χάρη στα πολύτιμα συστατικά του. Πρόκειται για το MEY SAVON LIQUIDE PURIFIANT της Dekaz.

Πλούσιο σε σαλικυλικό οξύ (κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση), εκχύλισμα χαμομηλιού (καταπραϋντικό), πρόπολη (αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική) και άλλα ενεργά συστατικά που καθαρίζουν απαλά την επιδερμίδα, εξαλείφουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος, αναπληρώνουν την υγρασία και τονώνουν το δέρμα.

Χρησιμοποιείται καθημερινά, σε βρεγμένο δέρμα. Μια μικρή ποσότητα αρκεί για να δημιουργήσει αφρό! Κάνουμε απαλό μασάζ για 1-2 λεπτά, με κυκλικές κινήσεις και στη συνέχεια ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Φυσικά δεν ξεχνάμε να εφαρμόσουμε την κρέμα μας.



Ποια κρέμα; Την MEY PURE ACTION MATT EMULSION που προστατεύει και μειώνει τις ατέλειες της λιπαρής επιδερμίδας.

Ο συνδυασμός των συστατικών του είναι άκρως αποτελεσματικός! Φυτικά έλαια φουντουκιού (με ενυδατικές, αναζωογονητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες), εκχύλισμα φύλλων Crataegus Monogyna και ριζών αρκτίου (απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες).

Η σύνθεση του ενισχύεται και από Βιταμίνες B6, C και Ε που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος, βοηθούν στην επιδιόρθωση των λειτουργιών του δέρματος και στη βελτίωση της όψης του. Α! έχει και αντιηλιακά φίλτρα UVB για να μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η εφαρμογή της χαρίζει στην επιδερμίδα ένα ματ υγιές αποτέλεσμα.



Τα προϊόντα αυτά είναι Ελβετικά (τα αγαπώ!), δερματολογικά ελεγμένα, χωρίς parabens ή προσθήκη τεχνητών χρωμάτων, ενώ η σύσταση τους δεν περιέχει αλλεργιογόνα.

Πρόκειται για 2 προϊόντα που θα βρούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας ή σε online φαρμακεία! Ρίξτε μια ματιά στο site της εταιρίας, www.dekaz.gr για να δείτε όλα τα προϊόντα και να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς!


Κάποιες γενικές οδηγίες περιποίησης της λιπαρής - ακνεϊκής επιδερμίδας

Δεν εφαρμόζουμε ποτέ σε επιδερμίδα με ακμή, προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ γιατί θα την ερεθίσουμε. Προσοχή στις τονωτικές λοσιόν! Καλύτερα να τις αποφεύγουμε γιατί συνήθως περιέχουν αλκοόλ!

Επίσης, επιλέγουμε προϊόντα φροντίδας του δέρματος τα οποία δεν έχουν περιέχουν parabens και αλλεργιογόνα, όπως τα παραπάνω που σας προτείνω!


…και κάτι ακόμη!

Χαλαρώνουμε λιγάκι! Το στρες επηρεάζει την εξέλιξη της ακμής και μπορεί να την επιδεινώσει.


Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να σας αφήσω χωρίς μια D.I.Y μάσκα προσώπου!

Περιέχει μήλο που εκτός από τον γιατρό κάνει και τον χρόνο και την ακμή πέρα, αφού ξυπνά το κολλαγόνο, βοηθά στην εξισορρόπηση του P.H και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Θα χρειαστείτε ένα μήλο και δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο γιαούρτι. Βράζετε το μήλο και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε μια κουταλιά από το μήλο (τόσο θα χρειαστείτε!) στο γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε το μίγμα στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 20 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

bottom of page