Βάλτε το Κεφίρ στη διατροφή σας
top of page

Βάλτε το Κεφίρ στη διατροφή σας


Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ για το κεφίρ και το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας.


Τι είναι όμως το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη "σπόρων" κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με την συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι!


Τι περιέχει μια μερίδα γάλα κεφίρ;

Ένα ποτήρι (175ml) κεφίρ περιέχει:

  • Πρωτεϊνη: 6 γραμμάρια

  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

  • Αρκετή ποσότητα Βιταμίνης D

  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων

  • 3-6 γραμμάρια λίπους (ανάλογα αν είναι από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα) και

  • μόλις 100 θερμίδες


Τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία μας

1. Είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι. Τα προβιοτικά είναι μικρο-οργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού μας βάρους, αλλά και της ψυχικής με υγείας. Παράλληλα, καθαρίζει το έντερο.

2. Δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα. Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.

3. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων.

4. Βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς αποτελεί μια σπουδαία πηγή ασβεστίου. Ακόμη, από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 81%.

5. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

6. Βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργίες και άσθμα.

7. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις άμυνες του οργανισμού, τον επαναφέρει μετά από γρίπη, διατηρώντας προστατευτική στάση απέναντί του.

8. Κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιέχει μικρή δόση νατρίου.

Θέλετε να μάθετε ένα ακόμη πλεονέκτημα του; Το κεφίρ είναι εξαιρετικά ευκολοχώνευτο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Αποτελεί λοιπόν την ιδανική επιλογή για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, αφού είναι αποδεσμευμένο από αυτήν!


Στο εμπόριο θα βρείτε ροφήματα κεφίρ αλλά και γιαούρτι κεφίρ σε ποικιλία γεύσεων (με διάφορα φρούτα όπως φράουλα, ακτινίδιο, φρούτα του δάσους κ.ά).

Υπάρχουν ακόμη ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Αυτά είναι 100% χωρίς λακτόζη, ωστόσο δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα που έχουν ως βάση το αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.


Τι περιμένετε λοιπόν; Βάλτε το στη διατροφή σας και στην καθημερινότητα σας!


bottom of page