Έλαιο τεϊόδεντρου ή αλλιώς Tea tree…Απαραίτητο για μια υγιή επιδερμίδα
top of page

Έλαιο τεϊόδεντρου ή αλλιώς Tea tree…Απαραίτητο για μια υγιή επιδερμίδα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα εκχυλίσματα των περισσοτέρων φυτών και βοτάνων έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και στην ομορφιά!

Ένα από αυτά είναι και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Ένα κίτρινο αιθέριο έλαιο, που δεν έχει καμία σχέση με το τσάι –όπως πιθανόν να νόμιζες- αλλά προέρχεται από τα φύλλα του δέντρου Melaleuca alternifolia και η μυρωδιά του θυμίζει λίγο την καμφορά.

Το 1930 έγινε για πρώτη φορά αντικείμενο έρευνας και από τότε έχει διαπιστωθεί πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αλλά και την ικανότητα να θεραπεύει διάφορες παθήσεις του δέρματος.


Σήμερα λοιπόν θα δούμε τα δεκάδες οφέλη που έχει το τεϊόδεντρο στην επιδερμίδα, στα μαλλιά και γενικότερα στην υγεία μας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση.


Οι χρήσεις του τεϊόδεντρου στην επιδερμίδα

Τα οφέλη του τεϊόδεντρου στην επιδερμίδα μας είναι δεκάδες. Χάρη στις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως:

  • Ακμή: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η χρήση του ελαίου του τεϊόδεντρου μπορεί να μειώσει αισθητά την ακμή. Απλά εφάρμοσε λίγο αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με μια μπατονέτα επάνω στα σπυράκια, 3 φορές την ημέρα και δες την όψη της επιδερμίδας σου να βελτιώνεται αισθητά. Αυτή η μικρή ποσότητα μόλις εισχωρήσει στο δέρμα μπορεί α ξεμπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες από τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί ακόμη να μειώσει τα μαύρα στίγματα. Προσοχή όμως μην το παρακάνεις! Η υπερβολική χρήση του ελαίου μπορεί να προκαλέσει επιπλέον λιπαρότητα και να επιδεινώσει άλλες παθήσεις του δέρματος.

  • Κοψίματα, ουλές, εκζέματα, εκδορές και εγκαύματα: Το έλαιο τεϊόδεντρου περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να προωθήσουν την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος σου. Ακόμη, το τεϊόδεντρο αποτρέπει τη δημιουργία ουλώδους ιστού, κάτι που βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Προστατεύει τις πληγές από μολύνσεις, ενώ μειώνει τα σημάδια και τις ουλές στην επιδερμίδα, οι οποίες δημιουργούνται συνήθως ως αποτέλεσμα της ακμής. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιείς το έλαιο καθημερινά, κάνοντας μασάζ στις ατέλειες της επιδερμίδας σου μέχρι να απορροφηθεί τελείως. Θα δεις πολύ σύντομα την εμφάνιση σου να αλλάζει!

  • Κακοσμία ποδιών: Ναι! Και όμως το τεϊόδεντρο μπορεί να σταματήσει την κακοσμία που προκαλείται από βακτήρια. Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου φυσική πούδρα αναμιγνύοντας ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας με καλαμποκάλευρο. Προσθέτεις 10 σταγόνες από έλαιο τεϊόδεντρου και προαιρετικά 10 σταγόνες από έλαιο λεβάντας για ακόμη καλύτερο άρωμα. Έπειτα αλείφεις την πούδρα στα πόδια σου.

  • Μύκητες ποδιών/νυχιών: Το tea tree είναι πολύ αποτελεσματικό και στις περιπτώσεις μυκητιάσεων των ποδιών. Προμηθεύσου ένα έλαιο με 100% περιεκτικότητα σε τεϊόδεντρο και εφάρμοσε το στην μολυσμένη περιοχή δύο φορές την ημέρα για 6 μήνες. Έρευνες δείχνουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η εμφάνιση των νυχιών σου μέσα σε 3 μήνες.


Οι χρήσεις του τεϊόδεντρου στα μαλλιά

Τριχόπτωση και πιτυρίδα! Δύο θέματα που αντιμετωπίζουν πολλοί!

Δυστυχώς τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται καθημερινά. Χημικές ουσίες από τις βαφές και τα προϊόντα styling, υψηλή θερμότητα από το πιστολάκι, αλλά και κάποιοι ακόμη παράγοντες μπορούν να απογυμνώσουν τα τριχοθυλάκια των μαλλιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τρίχα να αποδυναμώνεται, να σπάει ή να πέφτει.

Αν λοιπόν βλέπεις τα μαλλιά σου αδύναμα ή ταλαιπωρημένα, εάν έχεις παρατηρήσει ξηροδερμία του κεφαλιού ή πιτυρίδα, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις το tea tree. Το έλαιο τεϊόδεντρου:

  • καθαρίζει αποτελεσματικά τα μαλλιά

  • αποτρέπει τη συσσώρευση διαφόρων χημικών ουσιών και νεκρών κυττάρων

  • ενισχύει τους θύλακες της τρίχας, δυναμώνει τα μαλλιά και προστατεύει από την τριχόπτωση

  • ενυδατώνει την τρίχα και αποτρέπει την ξηροδερμία, ενώ

  • βελτιώνει τη ροή του αίματος, απαραίτητη συνθήκη για την γρήγορη και ομαλή ανάπτυξη των μαλλιών

Θα σου προτείνουμε λοιπόν να χρησιμοποιείς σαμπουάν, conditioner και άλλα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν tea tree, καθώς είναι ικανό να χαρίσει άμεσα στα μαλλιά σου την απαραίτητη λάμψη και υγεία.


Bonus Πληροφορία! Σου έχουμε μια ακόμη χρήση του τεϊόδεντρου που ίσως να μην γνωρίζεις! Το έλαιο του μπορεί να εξουδετερώσει τις ψείρες και να μειώσει τον αριθμό των αυγών. Αυτό συμβαίνει διότι το έλαιο περιέχει συστατικά που διαθέτουν εντομοκτόνες ιδιότητες και μπορούν εύκολα να εξαφανίσουν τις ψείρες!


Οι χρήσεις του τεϊόδεντρου στην υγεία

Δεκάδες είναι όμως και τα οφέλη του τεϊόδεντρου στη γενικότερη υγεία μας. Τα σημαντικότερα:

  • Μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος: Ανακουφίζει από τον βήχα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πως θα το χρησιμοποιήσεις; Απλά τρίψε τον θώρακα σου με λίγο αραιωμένο έλαιο τεϊόδεντρου πριν πας για ύπνο. Έτσι θα εισπνέεις σταδιακά το έλαιο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείς ακόμη να απολυμάνεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού βάζοντας μερικές σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου μα καούν στην συσκευή για τον αρωματισμό με αιθέρια έλαια ή να κάνεις ατμούς ρίχνοντας 4-5 σταγόνες ελαίου σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

  • Απομακρύνει με φυσικό τρόπο τα κουνούπια και τα έντομα από τον χώρο.

  • Καταπραΰνει από τσιμπήματα εντόμων και βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και τις φαγούρας. Απλά εφάρμοσε 3-4 σταγόνες καθαρό έλαιο tea tree επάνω στο τσίμπημα.


Προσοχή!

Να θυμάσαι ότι το έλαιο τεϊόδεντρου:

  • Δεν πρέπει ποτέ να καταναλωθεί από το στόμα καθώς είναι δηλητηριώδες! Χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά!

  • Δεν προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες χρήσης του. Παρόλα αυτά, πριν το χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά, εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του καρπού σου, για να ελέγξεις τυχόν αντιδράσεις.

  • Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς επάνω σε ανοιχτές πληγές, ούτε αν είσαι έγκυος ή αν θηλάζεις. Απέφυγε επίσης τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

  • Φυλάσσεται πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Αγαπημένα προϊόντα με έλαιο τεϊόδεντρου

Φυσικά έχουμε δοκιμάσει αρκετά καλλυντικά που περιέχουν tea tree, έχουμε ξεχωρίσει τα καλύτερα και τα αποτελεσματικότερα και σου τα παρουσιάζουμε!


Για το πρόσωπο

  • Το scrub προσώπου Tea tree της Xpel (250ml) Παρόλο που προτείνετε για καθημερινή χρήση, εγώ θα σου πρότεινα να το χρησιμοποιείς 1-2 φορές την εβδομάδα καθώς οι κόκκοι του είναι αρκετά μεγάλοι και σκληροί, οπότε η απολέπιση που προσφέρει είναι έντονη. Extra tip! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στο σώμα, σε γλουτούς και μηρούς!

  • Μετά την απολέπιση τι κάνουμε; Μα φυσικά μια μάσκα προσώπου! Μια από τις αγαπημένες μας είναι η Garnier SkinActive Moisture Bomb Green Tea, ιδανική για κανονική και μικτή επιδερμίδα. Τα σημαντικότερα συστατικά της είναι το έλαιο τεϊόδεντρου και το υαλουρονικό οξύ. Προσφέρει έτσι άμεση ενυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά και προστασία από τις φθορές του χρόνου. Η συσκευασία περιέχει μια υφασμάτινη μάσκα μίας χρήσης.

  • Αν χρησιμοποιείς μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τα μαντηλάκια της XPEL. Η συσκευασία περιέχει 25 τεμάχια, τα οποία καθαρίζουν εύκολα την επιδερμίδα, απομακρύνοντας ρύπους και μακιγιάζ.


Για τα μαλλιά

  • Το σαμπουάν και το conditioner Xpel Green Tea (400ml) έχουν απίθανο άρωμα και καθαρίζουν την τρίχα χωρίς να τη βαραίνουν. Αφήνουν τα μαλλιά απαλά και μεταξένια, γεμάτα υγεία και λάμψη.

  • Αντίστοιχα, το σετ δώρου της Xpel περιέχει τρία προϊόντα μαλλιών. Σαμπουάν και conditioner (100ml) και ορό μαλλιών-hair treatment (30ml).

  • Τέλος, η Revlon Professional Uniq One Green Tea Scent (150ml) είναι μια κρέμα μαλλιών που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα και χαρίζει στα μαλλιά την απαραίτητη ενυδάτωση και θρέψη. Είναι ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται περισσότερο με τη θάλασσα και τον ήλιο. Έχει δροσερό άρωμα και ανάλαφρη υφή, ενώ ξεμπερδεύει τα μαλλιά στο λεπτό!

Φυσικά θα σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το καθαρό έλαιο τεϊόδεντρου Xpel Tea Tree Essential Oil, με τις δεκάδες χρήσεις. Θα το βρεις σε 2 συσκευασίες, των 10ml και των 30ml.

Μέχρι το επόμενο beauty άρθρο μας, καλά να περνάς!


bottom of page