Πως να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά
top of page

Πως να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά



Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε σωστά ώστε να είμαστε υγιείς. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε και στα παιδιά μας να ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ίσως να μας φαίνεται δύσκολο, καθώς τα παιδιά συνήθως απορρίπτουν οτιδήποτε πράσινο! Όμως με προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να μάθουν τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά:


1. Μιλήστε τους για την υγιεινή διατροφή

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για να ζητάνε από μόνα φαγητό που τους δίνει δύναμη και τους κάνει να νιώθουν όμορφα. Εξηγήστε τους ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί έχουν αντιοξειδωτικά και τα βοηθούν να είναι γερά και δυνατά.


2. Η οπτική επαφή είναι ο σύμμαχος σας

Έχετε στο σπίτι σας φρούτα και λαχανικά (πάντα εποχής) σε εμφανή θέση στην κουζίνα και ενθαρρύνετε τα παιδιά να πάρουν αν πεινάσουν. Κόψτε μπαστουνάκια λαχανικών (αγγουράκια, καρότα, πιπερίτσες, κ.ά) και βάλτε τα σε σακουλάκια στο ψυγείο, σε σημείο που τα παιδιά φτάνουν!


3. Προσφέρετε ποικιλία τροφών

Μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε τα πάντα! Η ποικιλία στα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, αφού κανένα τρόφιμο δεν περιέχει από μόνο του όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουν, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες να διαλέξουν ψάρι αντί για σουβλάκι! Γενικά τα παιδιά απορρίπτουν φαγητά που δεν τους είναι γνώριμα. Για να μάθουν να καταναλώνουν διάφορες τροφές πρέπει να τους τις προσφέρετε συχνά.


4. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν πως φτιάχνεται το κάθε τι που τρώνε, ενώ τους ανοίγει η όρεξη καθώς μαγειρεύουν. Παράλληλα θέλουν να δοκιμάσουν τα υλικά οπότε τσιμπολογούν καροτάκια, πιπεριές κτλ. Ζητήστε τους λοιπόν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού. Να είστε σίγουρη ότι θα φάνε με μεγαλύτερη όρεξη κάτι που έχουν μαγειρέψει.

5. Ναι στο νερό, όχι στα αναψυκτικά!

Εξηγήστε στα παιδιά ότι τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και χρωστικές ουσίες που κάνουν κακό στην υγεία. Αντικαταστήστε τα με νερό ή φρέσκους χυμούς φρούτων.


6. Ναι στο ωμό ελαιόλαδο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό και αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Όταν όμως μαγειρευτεί μπορεί να γίνει ακόμα και βλαβερό. Μαγειρέψτε λοιπόν χωρίς λάδι το φαγητό και προσθέστε το λάδι στο τέλος.


7. Αποφύγετε τα έτοιμα και επεξεργασμένα

Σίγουρα ο χρόνος σας είναι περιορισμένος αλλά το να μαγειρέψουμε με αληθινά υλικά στην αρχική τους μορφή είναι πιο οικονομικό, πιο υγιεινό και πολύ πιο δημιουργικό. Φτιάξτε σάλτσα από αληθινές ντομάτες αντί για κέτσαπ. Μαγειρέψτε ολόκληρο ψάρι αντί για κροκέτες, φτιάξτε δικά σας κουλουράκια αντί για τα έτοιμα του εμπορίου που είναι γεμάτα συντηρητικά. Αποφύγετε ραφιναρισμένα τρόφιμα χωρίς θρεπτικά συστατικά, όπως το άσπρο αλεύρι, η λευκή ζάχαρη κτλ. Παράλληλα εξηγήστε στα παιδιά γιατί αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα και τις υγιεινές εναλλακτικές που υπάρχουν.


8. Μην τα πιέζετε

Αφήστε τα να αποφασίσουν πόσο θέλουν να φάνε. Μην τους δημιουργείτε ενοχές αν αφήσουν φαγητό. Δεν είναι κακό, αν νοιώθουν ότι έχουν χορτάσει. Θα φάνε το υπόλοιπο αργότερα. Όταν πεινάσουν να είστε σίγουρη πως θα σας το πουν. Το σημαντικό είναι να μην τρώνε σνακ ανάμεσα στα γεύματα, ώστε την ώρα του φαγητού να πεινάνε αληθινά.


9. Δώστε το καλό παράδειγμα

Τελευταίο αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται. Αν εσείς τρώτε συνεχώς έτοιμα φαγητά/delivery, τα παιδιά θα θεωρήσουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα κάνουν το ίδιο! Αν θέλετε λοιπόν τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά, τότε πρέπει και εσείς να τρώτε υγιεινά.


bottom of page