Αχ, αυτή η άνοιξη με τις αλλεργίες της!
top of page

Αχ, αυτή η άνοιξη με τις αλλεργίες της!

Άνοιξη! Ωραία εποχή…την περιμένω κάθε χρόνο πως και πως, γιατί με τον χειμώνα η αλήθεια είναι ότι δεν τα πάω πολύ καλά και βιάζομαι να φύγει, να έρθει η άνοιξη και το καλοκαιράκι!


Η άνοιξη μου αρέσει! Βγάζουμε τα μπουφάν, μαζεύουμε τα χοντρά ρούχα και ντυνόμαστε πιο ανάλαφρα και άνετα…Επίσης η φύση ανθίζει, λουλουδάκια, πρασινάδα, ήλιος και ωραίες ζεστές ημέρες για βόλτες. Άλλη αίσθηση!


Φαντάζομαι όμως ότι όσοι έχουν αλλεργία στην γύρη δεν χαίρονται όπως εγώ με τον ερχομό της άνοιξης! Τώρα μάλιστα που η μικρή μου έχει μια σχετική αλλεργία και βλέπω πόσο βασανίζεται, τους καταλαβαίνω ακόμη περισσότερο. Η άνοιξη φέρνει μπούκωμα, φαγούρα στην μύτη και στα μάτια, φτέρνισμα, συνάχι, μάτια που δακρύζουν και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Θέλοντας λοιπόν να διευκολύνω την μικρή μου, η οποία με το που βγαίνει έξω αρχίζουν τα ματάκια της να δακρύζουν, ενώ έχει ένα διαρκές συνάχι αυτή την περίοδο, το έψαξα διεξοδικά και ενημερώθηκα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε ώστε να νιώθει καλύτερα.

Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις αλλεργίες που φέρνει η άνοιξη, υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι για να μειώσουμε τα συμπτώματα τους:


Στις εξόδους μας

1. Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τα φυτά.

2. Αποφεύγουμε την επαφή με αντικείμενα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους καθώς είναι ήδη καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα γύρης!

3. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, κατά προτίμηση μεγάλα, ώστε να περιορίζεται η έκθεση των ματιών σε αλλεργιογόνα.

4. Περιορίζουμε τις εξόδους μας, κυρίως τις πρωινές ώρες (7:00-10:00) και το μεσημέρι (15:00-17:00), όταν η γύρη βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα.

5. Παραμένουμε (όσο αυτό είναι δυνατόν) σε κλειστούς χώρους.

6. Όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο, κλείνουμε τα παράθυρα και χρησιμοποιούμε κλιματισμό.

7. Σε περίπτωση που η ενόχληση που νιώθουμε από την γύρη όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους είναι μεγάλη, φοράμε μάσκα ώστε να την εισπνέουμε όσο το δυνατόν λιγότερη γύρη.


Επιστρέφοντας στο σπίτι

1. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπο μας ώστε να απομακρύνουμε κάθε ίχνος γύρης.

2. Βγάζουμε τα ρούχα μας και φοράμε καθαρά. Τα ρούχα αυτά δεν τα αφήνουμε ποτέ στον ίδιο χώρο όπου κινείστε και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμόμαστε το βράδυ.

3. Αν είναι δυνατόν, κάνουμε ένα γρήγορο μπανάκι και λούζουμε τα μαλλιά μας.

4. Χρησιμοποιούμε ρινικό σπρέι/αλατούχο διάλυμα για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τη μύτη μας.


Στο σπίτι

1. Κρατάμε όσο γίνεται κλειστές κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα. Εννοείται ότι θα ανοίξουμε τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος μας αλλά όχι για πολύ!

2. Ακόμη, μπορούμε να προμηθευτούμε έναν ιονιστή αέρα! Βοηθάει αρκετά.

3. Φροντίζουμε για τον καθαρισμό των φίλτρων του aircondition για να το χρησιμοποιούμε σε περίπτωση που ζεσταινόμαστε. Το κλιματιστικό περιέχει φίλτρα που συγκρατούν αρκετό ποσοστό από την γύρη στο εξωτερικό περιβάλλον.

4. Καθαρίζουμε το σπίτι πολύ καλά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ράφια και όλες τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι στις οποίες η γύρη μπορεί να κατακαθίσει.

5. Σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

6. Αν είναι δυνατόν, τα ρούχα/πετσέτες/σεντόνια που πλένουμε στη συνέχεια τα στεγνώνουμε στο στεγνωτήριο και όχι έξω όπου, όντας βρεγμένα, μαζεύουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες γύρη από την ατμόσφαιρα.


Extra Tips

1. Περιορίζουμε το στρες διότι μειώνει το ανοσοποιητικό, προκαλεί κρίσεις άσθματος κτλ.

2. Γυμναζόμαστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, καθώς οι αερόβιες ασκήσεις λειτουργούν ως φυσικό αποσυμφορητικό.

3. Τρώμε μήλα που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Επίσης καταναλώνουμε σόγια και ginseng που προλαμβάνουν και καταπολεμούν δραστικά τις αναπνευστικές αλλεργίες.


Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ώστε να μας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα (αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, κ.ά) για την καταπολέμηση της αλλεργίας.


bottom of page