5 Μηχανές αναζήτησης (Search engines) ασφαλείς για παιδιά
top of page

5 Μηχανές αναζήτησης (Search engines) ασφαλείς για παιδιά


Ο κόσμος του internet είναι τόσο μεγάλος και ταυτόχρονα φαντάζει τόσο μαγικός στα μάτια των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά πλέον πλοηγούνται στον ιστό, χαζεύοντας videos, παίζοντας παιχνίδια ή απλά αναζητώντας διάφορες πληροφορίες και υλικό για εργασίες του σχολείου. Υπάρχουν όμως και φορές που η περιέργεια τους τα ωθεί να αναζητήσουν ακατάλληλο για την ηλικία τους υλικό, εικόνες ή videos.


Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε σωστά, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά, την πλοήγηση μας στον ιστό είναι πλέον απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης και αξιολόγησης των μέσων ενημέρωσης και του περιεχομένου τους, καθώς ο κόσμος του internet δεν περιέχει πλέον μόνο εκπαιδευτικά websites! Ένα μεγάλο μέρος του προβάλει βία, πορνογραφία, τυχερά παιχνίδια και άλλο ακατάλληλο για παιδιά περιεχόμενο.


Το βασικότερο λοιπόν όλων είναι να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το internet, το οποίο μπορεί να μας παρέχει τις πληροφορίες που ψάχνουμε, να μας διασκεδάσει κ.ά. Κρύβει όμως και κινδύνους. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί και πόσο εύκολο είναι να μπλέξουν ή να τους προσεγγίσουν άνθρωποι που αποσκοπούν σε κάτι άλλο!

Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση: να μιλήσουμε με τα παιδιά μας, να τους εξηγήσουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν και να τα μάθουμε να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό περιεχόμενο, τα ψεύτικα profiles, το κακόβουλο λογισμικό ή τους ιούς που μπορεί να εγκαταστήσουν άθελα τους στον υπολογιστή και να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία. Ακόμη, καλό είναι να τους υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να μας αναφέρουν οτιδήποτε περίεργο αντιληφθούν! Είμαστε δίπλα τους να τα βοηθήσουμε και όχι να τα επιπλήξουμε για ότι συμβεί.


Αντίθετα, δεν πρέπει να τα περιορίσουμε ή να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γιατί αυτό πιθανόν να έχει αντίθετα αποτελέσματα: να μπαίνουν κρυφά στο internet, να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν και ποιες σελίδες επισκέπτονται και τελικά να μην μπορούμε να τα προστατεύσουμε.


Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες μηχανές αναζήτησης (search engines) που είναι απολύτως κατάλληλες για παιδιά, αφού απορρίπτουν οποιοδήποτε ακατάλληλο περιεχόμενο. Οι συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης παρέχουν καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια και μεγαλύτερο περιορισμό ως προς τις σελίδες που μπορούμε να επισκεφτούμε. Είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για παιδιά.


Λειτουργούν ακριβώς όπως και το Google, τη διασημότερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως. Εκεί, τα παιδιά μπορούν να ψάξουν ότι θέλουν, να βρίσκουν όλες τις πληροφορίες που αναζητούν, να διαβάζουν, να μαθαίνουν νέα πράγματα.

Όλα αυτά, υπό μία προϋπόθεση: να μην γράψουν στην αναζήτηση κάποια…κακιά λέξη! Τότε, θα εμφανιστεί στην οθόνη τους ένα ρομπότ, που προτρέπει τα παιδιά να «δοκιμάσουν ξανά», προστατεύοντάς τα από μη ασφαλές περιεχόμενο, σε οποιαδήποτε μορφή (εικόνες, news, videos κτλ).

Συνδυάζοντας το φίλτρο ασφαλούς αναζήτησης της Google με τον έλεγχο φράσεων-λέξεων κλειδιών, αποτρέπουν αναζητήσεις για συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις και μπλοκάρουν ορισμένες τοποθεσίες ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα.


Πάμε να δούμε 5 μηχανές αναζήτησης (search engines) που είναι κατάλληλες για παιδιά;


1. Kidrex

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία SafeSearch της Google για να αποτρέπει τις αναζητήσεις ακατάλληλου ή επικίνδυνου περιεχομένου. Φιλτράρει και αφαιρεί από τη λίστα αποτελεσμάτων οτιδήποτε ακατάλληλο για παιδιά. Προσφέρει επίσης μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία που επιτρέπει στον χρήστη να υποβάλλει αίτημα κατάργησης μιας ιστοσελίδας.


2. Kid’s Search

Μια από τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης για παιδιά, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί επιπλέον φίλτρα ώστε να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχει έναν κατάλογο στον οποίο αναφέρονται οι φιλικοί για τον παιδί σύνδεσμοι, με κάθε ιστότοπο να έχει αξιολογηθεί από το χρήστη για κατάλληλο περιεχόμενο, χρησιμότητα και διασκέδαση. Παράλληλα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να υποδεικνύουν websites.

https://kidssearch.com/


3. Safe Search Kids

Κάτι που ξεχωρίζει και διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης από τις άλλες, είναι οι καρτέλες Safe Search, Safe Images, Safe Wiki και Safe Videos στην αρχική σελίδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι νεότεροι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ότι θέλουν απευθείας από τη Google και Τη Wikipedia. Επίσης προσφέρει χρήσιμους οδηγούς και ενημερωτικά άρθρα σχετικά με την ασφάλεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, καθώς και τη γενική ασφάλεια. Ένα μειονέκτημα της είναι η παρουσία πολλών στοχευμένων διαφημίσεων με βάση τη χρήση cookies.


4. Boolify

Το Boolify αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα μηχανή αναζήτησης για παιδιά. Με μια μεγάλη λίστα από αποκλεισμένες λέξεις-κλειδιά, Ο κατάλογος των αποτελεσμάτων παραμένει αρκετά πλήρης χωρίς να περιέχει ιστοσελίδες που ενδέχεται να έχουν περιεχόμενο που θεωρείται επιβλαβές για τα παιδιά.

Ταυτόχρονα, στο επάνω μέρος τη σελίδας θα βρείτε τα KidzTube, Pics, Games, Music κτλ. με videos, φωτογραφίες, μουσική και άλλα αποτελέσματα φιλτραρισμένα ώστε να είναι κατάλληλα για παιδιά.

www.kidzsearch.com/boolify/


5. Kiddle

Παρόμοιο με το KidRex, το Kiddle είναι μια ακόμη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί τόσο την SafeSearch της Google όσο και την CustomSearch. Αυτό το βοηθά να διασφαλίσει ότι το παραπλανητικό περιεχόμενο παραμένει μακριά από τη σελίδα αποτελεσμάτων.

Ακόμη προσφέρει επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας που διευκολύνουν την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς δεν λειτουργεί καλά με τις αναζητήσεις ελληνικών λέξεων ή φράσεων, οπότε ίσως δεν σας φανεί τόσο χρήσιμο όσο τα παραπάνω search engines.


Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει και ορίστε το ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Να θυμάστε όμως ότι καμιά μηχανή αναζήτησης δεν έχει φίλτρο 100% ακριβές και άρα καλό θα είναι να υπάρχει και μια σχετική επιτήρηση από τους γονείς.

bottom of page