Πανάδες: Πότε εμφανίζονται και πώς να απαλλαγείτε από αυτές. Φυσικές λύσεις και προϊόντα!
top of page

Πανάδες: Πότε εμφανίζονται και πώς να απαλλαγείτε από αυτές. Φυσικές λύσεις και προϊόντα!

ΠΑΝΑΔΕΣ: Ένα θέμα που λίγο ή πολύ μας απασχολεί όλες!


Τι είναι οι πανάδες;

Οι πανάδες είναι οροθετημένες σκουρόχρωμες κηλίδες τουλάχιστον δύο τόνους σκουρότερες από τον χρωματικό τόνο του προσώπου μας. Δεν πρόκειται για δερματικές παθήσεις, αλλά για αισθητικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι περιοχές όπου εμφανίζονται συνήθως είναι γύρω από τα μάτια, τα χείλη και τα ζυγωματικά. Μπορούν ακόμη να εμφανιστούν στα χέρια και το ντεκολτέ. Η αντιμετώπιση τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά παίρνει χρόνο πάντα ανάλογα με την αντιμετώπιση.


Πώς δημιουργούνται;

Στη πραγματικότητα, οι πανάδες σχηματίζονται από την υπερβολική και ακανόνιστη κατά τόπους συγκέντρωση μελανίνης. Η εμφάνιση τους οφείλεται κυρίως στο ηλιακό φως αλλά και σε ορμονικές διακυμάνσεις (πχ. λόγω χρήσης φαρμάκων/αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της κύησης, του θηλασμού, της εμμηνόπαυσης).

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης πανάδων είναι:

  • Έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία

  • Έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης C.

  • Αποτρίχωση προσώπου χωρίς αντηλιακή προστασία μετά

  • Απολέπιση-peeling προσώπου ή βαθύς καθαρισμός χωρίς αντηλιακή προστασία μετά

  • Αφυδατωμένο πρόσωπο

Ακόμη,

  • Η κληρονομική προδιάθεση, καθώς και η επίδραση ορισμένων γυναικείων ορμονών -οιστρογόνα- στην περίοδο της εγκυμοσύνης

  • Η χρήση αντισυλληπτικών


Τρόποι μείωσης των πανάδων

  • Μην εκτίθεστε ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Ακόμα και όταν φαίνεται να έχει συννεφιά, οι ακτίνες του ηλίου μπορούν να σας δημιουργήσουν πανάδες.

  • Μετά την αποτρίχωση επιβάλλεται η χρήση αντηλιακής κρέμας και αυτό επειδή με την αποτρίχωση καταλύεται η τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας.

  • Συνιστάται βαθιά καθημερινή ενυδάτωση. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό!

  • Κάντε μια με δύο φορές την εβδομάδα peeling

  • Προτιμήστε κρέμες, serum κτλ. με λευκαντικές ιδιότητες


Φυσικές λύσεις αντιμετώπισης των πανάδων

Ξέρετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πανάδες με φυσικά υλικά; Σας έχω 4 προτάσεις με υλικά που έχετε στο σπίτι και υπόσχονται μείωση των πανάδων και βελτίωση της εμφάνισης!


1. Aloe Vera Gel

Έχετε φυτό αλόη στο σπίτι; Κόψτε κάθε μέρα ένα φύλλο, ανοίξτε το ώστε να πάρετε το gel και αλείψτε το σε όλο το πρόσωπο/λαιμό. Αφήστε το να δράσει για 30’ και μετά ξεπλύνετε. Επαναλάβετε πρωί και βράδυ.


2. Λεμόνια

Κόψτε ένα λεμόνι σε φέτες και εφαρμόστε τες τοπικά επάνω στις πανάδες. Αφήστε το για 10’ και μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Επαναλάβετε πρωί και βράδυ και θα δείτε αποτελέσματα μετά από 2 μήνες!


3. Μάσκα προσώπου από γάλα, κουρκουμά και χυμό λεμονιού. Η παρασκευή της είναι απλή:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά (σε ίσες ποσότητες). Απλώνετε τοπικά, στα προβληματικά σημεία. Αφήνετε 10’ και ξεπλένετε.



4. Φλούδα μπανάνας

Τρώτε μπανάνα; Ε, μην πετάξετε την φλούδα της! Τρίξτε για 5-10’ το εσωτερικό της στο πρόσωπο σας, με μεγαλύτερη επιμονή στα σημεία που είναι οι πανάδες. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Επαναλάβετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.


Έχω δοκιμάσει μόνο την αλόη, αλλά τα αποτελέσματα αργούν να γίνουν ορατά και η αλήθεια είναι ότι με κούρασε όλη η διαδικασία (κόψε το φύλλο της αλόης, άνοιξε του, άπλωσε το gel στο πρόσωπο…είχε και ένα απαίσιο άρωμα και μια γεύση χάλια που έμενε στα χέρια για ώρα παρόλο που τα έπλενα).

Επειδή λοιπόν οι φυσικές λύσεις απαιτούν πολύ χρόνο εφαρμογής και αρκετό κόπο για να δείτε μια μικρή βελτίωση, αν θέλετε μια πιο άμεση λύση, τότε είναι καλύτερα να επιλέξετε καλλυντικά προϊόντα που υπόσχονται μείωση των κηλίδων.

Προσωπικά, έχω κατά καιρούς δοκιμάσει αρκετά προϊόντα κατά των πανάδων, άλλα πολύ πολύ ακριβά, άλλα πιο οικονομικά…από όλα όμως έβλεπα ελάχιστη βελτίωση και αυτή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ τα προϊόντα που θα δείτε παρακάτω, τα οποία επέλεξα από την parfimo.gr, ένα e-shop που προτιμώ στις αγορές μου και όπου βρίσκω δεκάδες προσφορές. Έχω πανάδες στο μέτωπο και λίγες κάτω από τα μάτια, τις οποίες απέκτησα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την καθημερινή χρήση των προϊόντων αυτών, οι πανάδες κάτω από τα μάτια έχουν πλέον μειωθεί τόσο που σχεδόν δεν φαίνονται. Άντε να δούμε και αυτές στο μέτωπο πότε θα φύγουν!


Ιδανικά προϊόντα


Καθαρισμός

Φυσικά ποτέ δεν αμελώ τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας. Κάθε βράδυ λοιπόν πλένω το πρόσωπο μου με το Dermacol Whitening Gommage Wash Gel (100ml), ένα υγρό σαπουνάκι με μικρο-πέρλες και τέλειο άρωμα. Αφαιρεί μακιγιάζ και ρύπους, ενώ σε συνδυασμό με την κρέμα της ίδιας εταιρίας βοηθάει στην λεύκανση της επιδερμίδας.


Κρέμα ημέρας

Εδώ έχω δύο κρέμες να σας προτείνω! Η μια είναι η Dermacol Whitening (50 ml) και η άλλη η Ziaja Med Whitening Protective Day Cream SPF20 (50ml). Συγκρίνοντας τες θεωρώ την λευκαντική κρέμα ημέρας της Ziajaελαφρώς καλύτερη και αυτό γιατί έχει δείκτη προστασίας SPF20…και ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία που θεωρείται ο Νο.1 παράγοντας εμφάνισης των πανάδων.

Άλλες διαφορές που έχω εντοπίσει; Η Dermacol έχει πιο απαλή υφή, ενώ η Ziaja πιο παχύρευστη. Το άρωμα της Dermacol είναι απαλό, ενώ το άρωμα της Ziaja σχεδόν ανύπαρκτο!


Κρέμα νυκτός & Βάλσαμο τοπικής εφαρμογής

Και πάλι επέλεξα μια κρέμα της Ziaja, την Med Whitening Anti-Wrinkle (50ml), για λεύκανση, ενυδάτωση αλλά και προστασία από τις ρυτίδες και τις φθορές του χρόνου!

Τέλος, ένα προϊόν πολύ σημαντικό: Το Ziaja Med Whitening Discoloration Reducer (30ml), ένα βάλσαμο για τοπική φροντίδα. Εφαρμόζεται ακριβώς επάνω στις πανάδες (σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια ή όπου αλλού υπάρχουν πανάδες). Πλούσιο σε προβιταμίνη Β5, βιταμίνη C κ.ά, νομίζω ότι αυτό είναι το προϊόν-κλειδί που κάνει την πιο σημαντική δουλειά…και όταν συνδυάζεται με τα παραπάνω τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα!


Επιστημονική λύση

Τέλος, εάν το πρόβλημα των πανάδων είναι χρόνιο, αναζητήστε τη λύση στον δερματολόγο σας, ο οποίος με ηλεκτρονική δερμοανάλυση, θα ελέγξει την ένταση και την έκταση της βλάβης. Οι μέθοδοι που έχετε στη διάθεσή σας; Θεραπείες με υδροκινόνη, χημικά peelings, θεραπείες με έντονο παλμικό φως, κρυοθεραπεία.


bottom of page