Ύδρα, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού
top of page

Ύδρα, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού


Ένα νησί με σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Στην Ύδρα θα συναντήσετε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια και τη ναυτική σχολή. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μας μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της.


Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η Ύδρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό, με επισκέπτες καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το γεγονός ότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα στην Ύδρα, κάνει το μέρος ακόμη πιο όμορφο και γραφικό!


Αξιοθέατα

Οι χαρακτηριστικές γωνιές του νησιού, με τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ανθοστόλιστα σπίτια, συμπληρώνουν την ομορφιά και τη μαγεία της Ύδρας.

Σημαντικό είναι να επισκεφθεί κάποιος τα Αρχοντικά του νησιού, κτίρια πάνω από 200 ετών, από τα οποία ξεχωρίζουν η οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη στην οποία λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας και η οικία του Ιάκωβου Τομπάζη στην οποία λειτουργεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ακόμη τους Προμαχώνες με τα κανόνια, δεξιά και αριστερά του λιμανιού, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του λιμανιού και είναι η Μητρόπολη της Ύδρας. Ξεχωρίζει από το μεγάλο ρολόι που υπάρχει στο ψηλό καμπαναριό της και το οποίο ανακοινώνει τα μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα.


Που να κάνετε βόλτα

Κάντε τη βόλτα σας στα σοκάκια της πόλης και θαυμάστε τις γραφικές και όμορφες γωνιές της, τα σπίτια με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική, τα λουλούδια, τις γραφικές ταβερνούλες και τα πολύχρωμα μικρομάγαζα με είδη λαϊκής τέχνης.


Αν ανηφορίσετε τα σκαλάκια της Πόλης, θα βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας, έναν οικισμό με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.

Από το λόφο της Κιάφας μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που είναι φανταστική και φτάνει μέχρι απέναντι στην Πελοπόννησο.

Περπατήστε από την πόλη προς τα Καμίνια, με θέα τη θάλασσα. Στο πανέμορφο μικρό λιμάνι των Καμινιών, ανακαλύψτε το «Κόκκινο σπίτι», ένα σημαντικό αξιοθέατο του νησιού που χτίστηκε το 1786, κατοικήθηκε από τον ναύαρχο Μιαούλη και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις.


Σημεία για μπάνιο

Το Αυλάκι, η Σπηλιά και η Υδρονέτα είναι τρία σημεία, λίγα μόλις λεπτά έξω από το λιμάνι, όπου έχετε πρόσβαση με τα πόδια και μπορείτε να κάνετε μπάνιο.

Το Αυλάκι είναι μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, η οποία το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα.

Η Υδρονέτα βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια. Στην προβλήτα της μπορείτε να κάνετε μια βουτιά και να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Τέλος, η Σπηλιά είναι μια βραχώδης παραλία, που προσφέρεται για μακροβούτια από τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακάθαρα νερά.


bottom of page