Πώς να συναναστρέφεσαι επιτυχώς με δύσκολους ανθρώπους. Η θεωρία «Μια βόλτα στο πάρκο»
top of page

Πώς να συναναστρέφεσαι επιτυχώς με δύσκολους ανθρώπους. Η θεωρία «Μια βόλτα στο πάρκο»

Εάν είσαι από αυτούς που βρίσκουν πολλές φορές δυσκολία να συνεννοηθούν με κάποιους ανθρώπους σου έχω τη λύση! Εάν και εσύ, όπως όλοι μας, έχεις στο περιβάλλον σου έναν δύσκολο άνθρωπο (πχ. έναν συγγενή, φίλο, συνεργάτη, πελάτη, κτλ.) δεν χρειάζεται πλέον να προβληματίζεσαι.


Πρώτα από όλα θα πρέπει να σκεφτούμε και να ορίσουμε ποιους ανθρώπους θεωρούμε δύσκολους. Με ποιους δεν βγάζουμε άκρη; Μπορεί να είναι οι γκρινιάρηδες, οι μίζεροι, οι επίμονοι ή οι εγωιστές. Σίγουρα ο καθένας μας βρίσκει δύσκολο άλλο τύπο ανθρώπων. Γιατί; Επειδή είναι κάτι υποκειμενικό!

Ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει, οι αξίες μας και τα πιστεύω μας πιθανότατα κάπου να διαφέρουν από αυτά των άλλων ανθρώπων. Δύσκολους λοιπόν θεωρούμε τους διαφορετικούς από εμάς…αυτούς που δεν θα μπορέσουν να μας καταλάβουν ή να τους καταλάβουμε γιατί πολύ απλά έχουν άλλο σύστημα αξιών από το δικό μας.

Ένας δύσκολος άνθρωπος θα μας κρίνει, θα υψώσει τη φωνή του, θα μας κάνει παράπονα γιατί θα νιώσει ότι απειλείται… κανένας άνθρωπος δεν είναι πάντα δύσκολος….γίνεται δύσκολος όταν νιώθει ότι αμφισβητούνται οι αξίες και οι πεποιθήσεις του τις οποίες βέβαια θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και τόσο διαφορετικός και ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος.


Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και τις αξίες του άλλου και ας διαφωνούμε μαζί του. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε όλα θα γίνουν αυτομάτως πιο εύκολα σε κάθε συναναστροφή μας.

Για να έχουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις ακόμη και με τους δύσκολους –για εμάς- ανθρώπους χρειάζεται:

- να σεβόμαστε τις αξίες τους και να τους αποδεχόμαστε όπως είναι

- να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί απέναντι τους

- να τους ακούμε με προσοχή χωρίς να τους κρίνουμε

- να έχουμε κατά νου ότι πίσω από κάθε διαφωνία, παράπονο ή κριτική ενός ανθρώπου κρύβεται κάτι βαθύτερο…η ισορροπία και η αποδοχή που ψάχνει ή μια ανάγκη του που δεν έχει καλύψει



Η θεωρία «Μια βόλτα στο πάρκο»

Για να κάνουμε έναν δύσκολο άνθρωπο να έρθει στα μέτρα μας, να σταματήσει τα παράπονα ή την κριτική του προς εμάς, ακολουθούμε την θεωρία «μία βόλτα στο πάρκο». Η θεωρία αυτή βασίζεται στην ενσυναίσθηση. Τι λέει;


Υποθέτουμε ότι κάνουμε με το συγκεκριμένο άτομο βόλτα σε ένα πάρκο όπου περπατώντας σταματάμε σε 5 παγκάκια. Μέσα από αυτή την πορεία, με την βοήθεια, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη μας, θα συνειδητοποιήσει και θα αναλύσει το βαθύτερο ή καλά κρυμμένο πρόβλημα του που τον οδηγεί σε άσχημη συμπεριφορά.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα τα λέει όλα!



Παγκάκι Νο.1: Στο πρώτο παγκάκι λοιπόν θα τον ρωτήσουμε τι ακριβώς θέλει. Θα πρέπει να σκεφτεί και να ορίσει ο ίδιος τον λόγο που παραπονιέται. Τι θέλει να πετύχει; Τι ψάχνει;

Παγκάκι Νο.2: Τι έχει κάνει έως τώρα για να πετύχει τον σκοπό του; Τώρα ο δύσκολος άνθρωπος θα προσδιορίσει τα βήματα που έχει κάνει και καλό είναι να του υπενθυμίσουμε πόσο καλά τα έχει πάει ως εδώ!

Παγκάκι Νο.3: Το παγκάκι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι το παγκάκι της αυτοκριτικής. Αφού ο δύσκολος άνθρωπος έχει ήδη συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλει και έχει αριθμήσει τα βήματα που έχει ήδη κάνει, εδώ θα κάνει την αυτοκριτική του. Είχαν όλα αυτά κάποιο αποτέλεσμα ή πρέπει να αλλάξει κάτι;

Παγκάκι Νο.4: Ακολουθεί το παγκάκι των επιλογών όπου θα σκεφτεί και θα βρει άλλες πιθανές επιλογές/κινήσεις που θα πρέπει να κάνει. Φυσικά μπορούμε να τον βοηθήσουμε προτείνοντας και εμείς κάποιες.

Παγκάκι Νο.5: Έχοντας κάνει μια λίστα με (ιδανικά) 5-7 επόμενες κινήσεις που θα τον φέρουν πιο κοντά στον στόχο του, τώρα πρέπει να επιλέξει μόνος του την μια που θεωρεί πιο καλή και να αναλύσει: τι ακριβώς θα κάνω; Πότε; Πως;


Παράδειγμα

Ένα παντρεμένο ζευγάρι, η Ελένη και ο Γιώργος, έρχονται συχνά σε διαμάχη γιατί η Ελένη νιώθει διαρκώς κουρασμένη με όλο το βάρος του σπιτιού και των παιδιών να έχει πέσει επάνω της. Η Ελένη γκρινιάζει, παραπονιέται και τον κατηγορεί για την κούραση της.

Έτσι ο Γιώργος αποφασίζει να ακολουθήσει την παραπάνω θεωρία για να βοηθήσει τη σχέση τους. Παρόλο που όλη αυτή η κατάσταση τον στεναχωρεί και νιώθει αδικημένος όταν η Ελένη τον κατηγορεί, μια και ο ίδιος βοηθάει όσο μπορεί στο σπίτι, παραμένει ήρεμος ώστε να συζητήσουν και να βρουν μια λύση.

Η συζήτηση ξεκινάει!

- Στο πρώτο παγκάκι, με την παρότρυνση του Γιώργου, η Ελένη θα ανοιχτεί και θα πει τι ακριβώς την ενοχλεί και τι ακριβώς θέλει. Θέλει να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της, να ξεκουράζεται, να αλλάζει παραστάσεις και να μην ασχολείται συνέχεια με τις δουλειές του σπιτιού. Ο Γιώργος της δείχνει ότι την καταλαβαίνει και είναι σύμμαχος της. Είναι δίπλα της για να τη βοηθήσει.

- Στο δεύτερο παγκάκι τώρα! Ο Γιώργος την ρωτάει τι έχει κάνει για να το πετύχει; Η Ελένη σκέφτεται για λίγο και λέει ότι έχει αναθέσει κάποιες δουλειές σε αυτόν…εδώ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η βοήθεια του είναι μεγάλη οπότε άδικα τον κατηγορούσε!

-Τρίτο παγκάκι της αυτό-κριτικής. Μήπως η Ελένη είναι υπερβολική και τα θέλει όλα στην εντέλεια; Με παιδιά, διάβασμα και δραστηριότητες των παιδιών, μαγείρεμα κτλ. δεν είναι δυνατόν να είναι και το σπίτι πάντα τέλειο! Όντως το να ασχολείται τόσο πολύ με όλα την κουράζει απίστευτα. Το ότι ο Γιώργος την βοηθάει με το διάβασμα των παιδιών και κάποιες δουλειές του σπιτιού είναι μια επιτυχία της! Όσο η Ελένη μιλάει, κάνει την αυτοκριτική της και τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί τι έχει ήδη πετύχει.

-Τέταρτο παγκάκι και ώρα για να σκεφτεί και άλλους τρόπους που θα την φέρουν πιο κοντά στον στόχο της. Μαζί με τον Γιώργο σκέφτονται ότι μπορούν να ζητήσουν από την μητέρα της να κρατάει τα παιδιά κάθε Σάββατο για να βγαίνουν μια βόλτα σαν ζευγάρι, να φέρνουν μια στο τόσο μια γυναίκα που θα κάνει ένα γενικό καθάρισμα στο σπίτι ή να ζητήσουν από την πεθερά της να τους μαγειρεύει μια φορά την εβδομάδα ώστε να γλιτώνει έστω μια ώρα από την κουζίνα!

Επιπλέον ο Γιώργος προτείνει να αναλάβει να πηγαίνει εκείνος τα παιδιά στις δραστηριότητες τους ώστε η ίδια να έχει χρόνο να κάνει κάτι για αυτήν (γυμναστήριο, καφέ με μια φίλη της κτλ.)

-Πέμπτο παγκάκι. Ώρα για πλάνο! Πως θα ξεκινήσουμε και πως θα συνεχίσουμε; Η Ελένη επιλέγει να ξεκινήσει με το να ζητήσει από τη μητέρα της να κρατάει το Σάββατο τα παιδιά για να βγαίνει με τον Γιώργο, να αφιερώσουν χρόνο στη σχέση τους. Οπότε ξεκινάει η δράση και στην πορεία θα συνεχίσει ώστε να πραγματοποιήσει όλα όσα σκέφτηκε και θα την βοηθήσουν να λύσει το πρόβλημα της.


Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι με ηρεμία, υπομονή, συζήτηση και σεβασμό μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμη και με τους δύσκολους –εκείνη τη στιγμή για εμάς – ανθρώπους. Γιατί το μόνο που ψάχνουν είναι κατανόηση! Κάποιον που θα γίνει σύμμαχος τους, θα τους δείξει ότι νοιάζεται για αυτούς, τους καταλαβαίνει και είναι δίπλα τους, πρόθυμος πάντα να τους βοηθήσει.




Γράφει η Χριστίνα Αρ. για το Amazing Women - www.amazingwomen.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.

bottom of page