Πώς να προστατεύσετε το παιδί από το άγχος και την κατάθλιψη
top of page

Πώς να προστατεύσετε το παιδί από το άγχος και την κατάθλιψη

Τα παιδιά μας ζούνε σε μια εποχή με πολύ ανταγωνισμό και άγχος. Διάβασμα, δραστηριότητες, αβεβαιότητα για το μέλλον τους και ορισμένες φορές προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον, είναι ορισμένα μόνο από τα γεγονότα που ίσως να τους δημιουργούν άγχος και πίεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς ως γονείς για να προστατεύσουμε το παιδί μας από το άγχος ή ακόμη και την κατάθλιψη που μπορεί να βιώσει;


1) Μην το συγκρίνετε

Μην λέτε στο παιδί «Η Μαρία είναι καλύτερη μαθήτρια από εσένα». Το να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλους το κάνει να νιώθει μειονεκτικά και να χάνει την αυτοπεποίθηση του. Η σύγκριση με τον αδερφό του ή κάποιον φίλο του μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, ζήλεια ή προβληματικές συμπεριφορές.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τωρινές με παλαιότερες συμπεριφορές του ίδιου του παιδιού. Πχ. «Πέρυσι τα πήγαινες καλύτερα στα Αγγλικά και έπαιρνες καλύτερους βαθμούς στα τεστ. Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα πας εξίσου καλά και φέτος αν προσπαθήσεις λίγο περισσότερο».


2) Δώστε βάση στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα

Επιβραβεύστε το παιδί για τις προσπάθειες του, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή του. Μην δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στους βαθμούς όσο στην προσπάθεια που κάνει. Αν το τιμωρήσετε για τον χαμηλό βαθμό που πήρε σε ένα διαγώνισμα, θα νιώσει ότι νοιάζεστε μόνο για τους βαθμούς (άρα για το αποτέλεσμα) και δεν αναγνωρίζετε τον κόπο και την κούραση του. Όλο αυτό θα του δημιουργήσει άγχος στο επόμενο διαγώνισμα ώστε να καταφέρει να μην σας ξανα-απογοητεύσει!

Ιδανικά λοιπόν, μόλις το παιδί φέρει έναν χαμηλό βαθμό μην το επιπλήξετε. Απλά πείτε του «Μάλλον πρέπει να μελετήσεις περισσότερο την επόμενη φορά. Είναι κρίμα να παίρνεις τέτοιους βαθμούς, αφού ξέρω ότι μπορείς να τα πας πολύ καλύτερα. Ξέρω ότι μελετάς αλλά ίσως στο συγκεκριμένο μάθημα χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία πριν από κάθε τεστ».

Έτσι το παιδί θα νιώσει ότι αναγνωρίζετε και εκτιμάτε τις προσπάθειες του απλά αυτές δεν ήταν αρκετές τη συγκεκριμένη στιγμή. Αφήνοντας του, μετά την παραπάνω συζήτηση, ένα θετικό συναίσθημα, θα οδηγηθεί από μόνο του σε θετικές πράξεις και καλύτερα μελλοντικά αποτελέσματα.


3) Περιορίστε τις φιλοδοξίες σας

Είναι φυσικό να θέλετε το παιδί σας να αριστεύσει στο σχολείο, να περάσει στην καλύτερη σχολή και γενικότερα να πετύχει στη ζωή του. Έχετε όμως σκεφτεί ότι υποσυνείδητα και άθελα σας ίσως να πιέζετε το παιδί με τις υπερβολικές φιλοδοξίες σας και τις προσδοκίες σας;

Αν το παιδί γνωρίζει ότι περιμένετε από αυτό να πάρει πάνω από 18 σε όλα τα μαθήματα και τύχει να πάρει χαμηλότερο βαθμό σε κάποιο μάθημα, τότε όλο αυτό θα του δημιουργήσει μεγάλο άγχος, τύψεις που σας απογοήτευσε και φόβο για τις αντιδράσεις σας.

Μην προσδοκάτε λοιπόν πάρα πολλά από το παιδί σας. Αποφεύγετε τις δηλώσεις του τύπου «Το παιδί μου πρέπει να περάσει στην Ιατρική», γιατί θα δημιουργήσετε τεράστιο βάρος στο ίδιο το παιδί.

Αντίθετα ενθαρρύνετε το να μελετά όσο το δυνατόν περισσότερο και αφήστε το να θέσει μόνο του στόχους για το μέλλον του.

Δεν θα του υποδείξετε εσείς τι θα κάνει στη ζωή του, απλά θα του προσφέρετε συμβουλές και την καλύτερη εκπαίδευση που μπορείτε ώστε να το βοηθήσετε να πετύχει τους στόχους του.


4) Αντιμετώπιση της αποτυχίας

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή το παιδί θα φέρει έναν πολύ άσχημο βαθμό. Ε, και τι έγινε;

Μην το κριτικάρετε, μην το επιπλήξετε. Ήδη θα νιώθει απογοητευμένο από την απόδοση του. Δεν χρειάζεται να κάνετε να νιώσει χειρότερα!

Αγκαλιάστε το και πείτε του «Ξέρω ότι στεναχωρήθηκες με το αποτέλεσμα, αλλά χαμογέλα! Μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα». Σίγουρα θα νιώσει ότι συνεχίζετε να είστε δίπλα του, να το αγαπάτε και να το υποστηρίζετε ακόμη και όταν κάτι δεν το κάνει και τόσο καλά.

Μια αποτυχία είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Θα παραμείνει αποτυχία αν σταματήσουμε να προσπαθούμε, αν τα παρατήσουμε. Αν όμως συνεχίσουμε και προσπαθήσουμε περισσότερο θα έρθει και η επιτυχία.

Μάθετε λοιπόν στο παιδί σας να είναι «πολεμιστής», να μην απογοητεύετε με μια αποτυχία και να μην σταματά την προσπάθεια του.



Γράφει η Χριστίνα Αρ. για το Amazing Women - www.amazingwomen.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.

bottom of page