Παιδικές θεατρικές παραστάσεις που είδαμε τον Νοέμβριο και αξίζουν + 1 Bonus!
top of page

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις που είδαμε τον Νοέμβριο και αξίζουν + 1 Bonus!

 

Αγαπάμε το παιδικό θέατρο και όποτε βρίσκουμε ευκαιρία το βάζουμε στο πρόγραμμα μας.


Οι Κυριακές του Νοεμβρίου μας λοιπόν έγιναν ακόμη πιο όμορφες χάρη στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις που παρακολουθήσαμε, αλλά και τις βόλτες που ακολούθησαν.


Ελάτε να σας πούμε λίγα λόγια για 3 θεατρικές παραστάσεις που είδαμε και μας άρεσαν πολύ, αλλά και για μια ακόμη δραστηριότητα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και δεν πρέπει να χάσετε!


 

1.    Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι

 

Η «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του Mike Kenny, είναι μια παράσταση που είδαν περισσότεροι από 40.000 θεατές τη σεζόν που πέρασε… και ναι, επέστρεψε σε σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά, οπότε δεν θα μπορούσαμε να τη χάσουμε.


Πρόκειται για μια παράσταση που θέτει επί τάπητος φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση και τις μαθησιακές δυσκολίες. Με έναν συγκινητικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο, τονίζει τις συνέπειες του πολέμου και του ρατσισμού, αλλά και την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και φιλία.


Μια παράσταση που συνδυάζει επί σκηνής φοβερές ερμηνείες, ζωντανή μουσική και στοιχεία από το σύγχρονο θέατρο σκιών.

Στον ρόλο της κυρίας Πιρς η γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne, ενώ στον ρόλο της μικρής Λέτι, η εξαιρετική Εύα Βόγλη. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μάκης Νάνος και Φάνης Παυλόπουλος, ενώ η μπάντα String Demons ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για την παράσταση, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου. Είναι εντυπωσιακό το πόσα συναισθήματα σου δημιουργούν με τη μουσική τους!


Να σας πούμε ακόμη ότι η παράσταση έχει αποσπάσει το Βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, και όχι άδικα!


Η υπόθεση

Βρισκόμαστε πίσω στο 1944, όταν το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής. Οι γονείς της λοιπόν αποφασίζουν να τη στείλουν μακριά από το Λονδίνο, σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, όπου θα την είχε υπό την κηδεμονία της η κυρία Πιρς, μια γυναίκα αρκετά αυστηρή και απόμακρη. Γιατί όμως ήταν έτσι η κυρία Πιρς; Μήπως είχε βιώσει τον ρατσισμό και γι’αυτό επέλεξε να ζει μακριά από όλους και να είναι σκληρή; Πώς νιώθει η Λέτι για όλα όσα συμβαίνουν, μόνη, μακριά από τους γονείς της; Και πως τελικά αυτές οι δύο γυναίκες θα μπορέσουν να κατανοήσουν η μια την άλλη;


Πώς μας φάνηκε

Καταπληκτική! Οι ηθοποιοί, τα σκηνικά, η μουσική από τους String Demons...στο σύνολο της η παράσταση ήταν μοναδική.

Ταυτόχρονα μας υπενθύμισε πως νιώθουν όσοι βιώνουν τον ρατσισμό, όσοι είναι διαφορετικοί και ο υπόλοιπος κόσμος τους χλευάζει, μας μίλησε για τις φοβερές συνέπειες του πολέμου, αλλά μας άφησε με μια νότα αισιοδοξίας στο τέλος. Μας έδωσε τροφή για σκέψη και συζήτηση!


Που

Θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Αθήνα


Πότε

Κάθε Κυριακή στις 11:30 έως τις 28 Απριλίου 2024


Προτείνεται για παιδιά ηλικία 7+ ετών.

 


 

2.    Η συμμορία του μεσονυκτίου

 

Για 2η χρονιά παίζεται φέτος η παράσταση «Η συμμορία του μεσονυκτίου» του πολυβραβευμένου Ντέιβιντ Ουάλιαμς, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη.

Μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη χιούμορ, δράση και τρυφερότητα που εξελίσσεται στον πιο απροσδόκητο τόπο, σε ένα νοσοκομείο, με τον πιο αναπάντεχο τρόπο!

Μια ιστορία όπου, με αφορμή τη φιλία πέντε παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, αναδεικνύονται σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία.


Η υπόθεση

Πέντε παιδιά βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο. Πέντε παιδιά που έχουν όνειρα και στόχους και δεν σταματούν να τους σκέφτονται.  Τι θα κάνουν; Μα φυσικά θα τα πραγματοποιήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ακόμη και αν πρέπει περάσουν από εμπόδια. Αρκεί να είναι ενωμένα!

 

Πώς μας φάνηκε

Άλλη μια συγκινητική παράσταση. Αυτή τη φορά μας πλημμύρισε με δύναμη και σιγουριά ότι όλοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, μικρά ή μεγάλα. Μας μίλησε ακόμη, με έναν τόσο γλυκό τρόπο, για τη φιλία και την ομαδικότητα. Οι εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί, η πρωτότυπη μουσική και τα video art μας συνεπήραν. Να την δείτε!


Που

Θέατρο Άνεσις, Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα


Πότε

Κάθε Κυριακή με δύο παραστάσεις (11:30 και 15:00) έως τις 6 Ιανουαρίου 2024


Προτείνεται για παιδιά ηλικία 5+ ετών


Extra πληροφορία:  Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε και το βιβλίο «Η συμμορία του μεσονυκτίου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


 

3.    Τα ψηλά βουνά


Το γνωστό μυθιστόρημα «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το οποίο εκδόθηκε το 1918 ως αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού, επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου και που όλοι έχουμε διαβάσει μικροί, έρχεται στο θέατρο Ακροπόλ. Ένα βιβλίο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα.


Μία μουσικοθεατρική παράσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο χτες και το σήμερα και εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα. 


Η υπόθεση

Μια παρέα παιδιών του δημοτικού διαβάζουν το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά», γοητεύονται τόσο πολύ και με την προτροπή του δασκάλου τους, αποφασίζουν ν’ ανέβουν στο βουνό και να βιώσουν τις ίδιες εμπειρίες. 

Η εξόρμησή τους θα αποτελέσει μάθημα ζωής, εναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να γίνουν πιο υπεύθυνα, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να κοινωνικοποιηθούν και να φτιάξουν τη δική τους μικροκοινωνία όπου επικρατεί η φιλία, η συνεργασία και η ομαδικότητα.

Μαθαίνουν ακόμη τη δύσκολη και ταυτόχρονα όμορφη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών, τις λαϊκές παραδόσεις αλλά και τις προκαταλήψεις των απλών ανθρώπων.

 

Πώς μας φάνηκε

Εξαιρετική! Ταλαντούχοι ηθοποιοί που ερμήνευαν τόσο όμορφα, μαζί με τον καταξιωμένο κ. Γιώργο Γιαννόπουλο στον ρόλο του δασκάλου. Με κέφι, μπρίο, δημιουργικό οίστρο, διαρκή κίνηση και με το ταπεραμέντο τους προσφέρουν πνοή, ζεστασιά και θεατρική ζωντάνια.

Ακόμη, η μουσική και ο χορός,  με τις τόσες εναλλαγές, μας έδωσαν μια γεύση από κάθε τόπο της χώρας μας.

 

Η σκηνοθεσία της Ειρήνης Ιακώβου μοναδική και πολύ ευρυματική, κρατάει το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο. Με τη χρήση του 3d animation, με παραδοσιακά μουσικά όργανα και απίστευτα σκηνικά, νιώθουμε σαν να πήγαμε και εμείς στα βουνά με εκείνα τα παιδιά!


Στην παράσταση συμμετέχουν (σε 2-3 σημεία) και παιδάκια από σχολή χορού, παρουσιάζοντας τις χορογραφίες τους, κάτι που την κάνει ακόμη πιο όμορφη.


Που

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9, Αθήνα


Πότε

Κάθε Σάββατο στις 14:00 και κάθε Κυριακή στις 11:00 (11:30 και 15:00), μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2024


Προτείνεται για παιδιά ηλικία 5+ ετών


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα «Τα Ψηλά Βουνά». Για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωµα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.

Όμως «Τα Ψηλά Βουνά» προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δηµοσίως από τις κυβερνήσεις µετά το 1920. Το βιβλίο, που αποτελεί κοµβικό σταθµό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική µεταρρύθµιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933. Το 1974 «Τα Ψηλά Βουνά» ξανατυπώθηκαν για τα δηµοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήµερα είναι η πρώτη επιλογή στα προγράμματα φιλαναγνωσίας.

 

και η Bonus πληροφορία

…και για το τέλος σας υποσχεθήκαμε να σας πούμε λίγα λόγια για μια ακόμη προβολή που παρακολουθήσαμε, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους...και δεν είναι άλλη από το «Η Ιστορία της Γης» του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Μέσα σε μόλις 40’ προβολής, μάθαμε πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου, γιατί γίνονται σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι; Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στην ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας;


Εντυπωσιαστήκαμε από τον θόλο, μια αίθουσα με οθόνη που πραγματικά καλύπτει όλον τον χώρο και κάνει την προβολή μοναδική και τόσο ζωντανή.



Η συγκεκριμένη προβολή προτείνεται για ηλικίες: 10+, ενώ θα βρείτε πολλά ακόμη προγράμματα του ιδρύματος, για όλες τις ηλικίες.


bottom of page