Λιπαρά μαλλιά. Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους
top of page

Λιπαρά μαλλιά. Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους

Λιπαρά μαλλιά…Μια ταλαιπωρία που μπορείτε να καταλάβετε όσες τα έχετε! Ευτυχώς, μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο την όψη, όσο και την υφή των λιπαρών μαλλιών, ακολουθώντας κάποιες βασικές κινήσεις και αποφεύγοντας κάποια λάθη!

Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι προκαλεί την έντονη λιπαρότητα και στη συνέχεια σας έχουμε 8 συμβουλές! Τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε ώστε τα μαλλιά σας να παραμένουν γεμάτα φρεσκάδα ακόμη και την επόμενη ημέρα μετά το λούσιμο; Ακόμη, ποια κουρέματα και ποια χτενίσματα θα κάνουν τα λιπαρά μαλλιά σας να φαίνονται καλύτερα;


Τι προκαλεί την έντονη λιπαρότητα;


Πριν μάθουμε πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα λιπαρά μαλλιά, ας δούμε τι προκαλεί αυτή την έντονη λιπαρότητα.

Η λιπαρότητα είναι μια φυσική διαδικασία που οφείλεται στην δημιουργία του σμήγματος, δηλαδή των φυσικών ελαίων που αποφράσσουν τις ρίζες. Έχει ως σκοπό την προστασία της τρίχας από το σπάσιμο, κάνοντας την εύκαμπτη, αλλά και τη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής σε καλή κατάσταση. Χάρη σε αυτή, τα μαλλιά φαίνονται λαμπερά και υγιή. Όταν όμως η παραγωγή του σμήγματος είναι αυξημένη δημιουργείται μεγάλη λιπαρότητα και κάνει τα μαλλιά λαδωμένα και απεριποίητα. Η υπερβολική έκκριση και συσσώρευση σμήγματος είναι λοιπόν ο βασικός λόγος ύπαρξης των λιπαρών μαλλιών.


Μερικές φορές, αυτό προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες, όπως μια ορμονική ανισορροπία κατά τις περιόδους με μεγάλο στρες, την εγκυμοσύνη, την ωορρηξία κ.ά. Πολλές φορές είναι κληρονομικό, ενώ γενικότερα έχει παρατηρηθεί ότι τύπος μαλλιών παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Συνήθως, άνθρωποι με λεπτά μαλλιά έχουν πιο έντονη λιπαρότητα, καθώς η επιφάνεια της τρίχας είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα το σμήγμα να μην απορροφάται γρήγορα και να ταξιδεύει προς τις άκρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ίσια μαλλιά.

Άλλες φορές, η έντονη λιπαρότητα μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα της καθημερινής μας ρουτίνας ομορφιάς. Το πόσο συχνά πλένουμε τα μαλλιά μας, τι τύπο προϊόντων χρησιμοποιούμε για την περιποίηση τους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο πιάνουμε και διαμορφώνουμε τα μαλλιά μας, όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν και να κάνουν πιο έντονη τη λιπαρότητα τους!



8 Συμβουλές για να βελτιώσετε την εμφάνιση τους


Τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, διαφορετική από κάθε άλλο τύπο μαλλιών. Οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:


1. Μαλακτικό μαλλιών

Το conditioner είναι απαραίτητο για να έχετε απαλά μαλλιά.  Ταυτόχρονα παρέχει μια υγιή δόση ενυδάτωσης, θρέψης και προστασίας που τα μαλλιά σας δεν μπορούν να πάρουν μόνο από το σαμπουάν. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο μαλακτικού που επιλέγετε, αλλά και στον τρόπο που το εφαρμόζετε.

Αρχικά, προτιμήστε ένα μαλακτικό προσαρμοσμένο στις ειδικές απαιτήσεις των μαλλιών σας. Επιλέξτε ένα μαλακτικό για λιπαρά μαλλιά και όχι οποιοδήποτε άλλο! Έπειτα, κατά την εφαρμογή, αποφύγετε εντελώς το τριχωτό της κεφαλής και εφαρμόστε μόνο στις άκρες, από το ύψος των αφτιών και κάτω. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας περισσότερο καιρό φρέσκα και δεν θα τα βαρύνει. Τέλος, να ξεπλένετε πολύ καλά τα μαλλιά σας, τόσο από το σαμπουάν, όσο και από το conditioner ώστε να μην μένουν υπολείμματα, τα οποία τα βαραίνουν.


2. Όχι στο καθημερινό λούσιμο

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το καθημερινό λούσιμο κάνει τα λιπαρά μαλλιά σας ακόμη πιο λιπαρά! Αυτό συμβαίνει διότι απογυμνώνει τα μαλλιά σας από το φυσικό σμήγμα που τα προστατεύει και τα κάνει δυνατά και υγιή. Έτσι, ο οργανισμός προσπαθεί αυτομάτως να το αποκαταστήσει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παράγει περισσότερο από αυτό που χρειάζεται.

Προτιμήστε λοιπόν να λούζεστε ανά δύο ή τρεις ημέρες. Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν να λούζουμε τα λιπαρά μαλλιά μας 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα ειδικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά. Αυτό θα περιορίζει την λιπαρότητα, χαρίζοντας τους πλούσιο όγκο.


…Και κάποια ακόμη tips κατά τη διάρκεια του λουσίματος:

- Μην ξεχνάτε πως το έντονο τρίψιμο στις ρίζες των μαλλιών κατά το λούσιμο, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους σμηγματογόνους αδένες. Οπότε λουστείτε κάνοντας απαλό μασάζ και όχι έντονες κινήσεις!

- Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού στο λούσιμο των μαλλιών σας. Το ζεστό νερό ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος που οδηγεί στα λιπαρά μαλλιά. Προτιμήστε λοιπόν να λούζεστε με χλιαρό προς κρύο νερό. Έτσι κλείνουν τα λέπια της τρίχας, αλλά και οι πόροι του δέρματος, περιορίζοντας την έκκριση των φυσικών ελαίων.


3. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας με τη σωστή βούρτσα

Ενώ εξακολουθεί να πιστεύεται ευρέως ότι το βούρτσισμα των λιπαρών μαλλιών θα το επιδεινώσει και θα κάνει την έκκριση σμήγματος πιο έντονη, η αλήθεια είναι ότι με τη σωστή βούρτσα μπορείτε πραγματικά να αφαιρέσετε και να διανείμετε λίγο από αυτό το λάδι έτσι ώστε οι ρίζες σας να φαίνονται λιγότερο λιπαρές.

Οι βούρτσες με τρίχες χοίρων (ή ψεύτικες βούρτσες με τρίχες, αν χρησιμοποιείτε προϊόντα vegan) είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για εσάς που έχετε λιπαρές ρίζες, καθώς οι ίνες βοηθούν στη συλλογή και τη διανομή των φυσικών ελαίων σε όλα τα μαλλιά. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε υπερβολικό βούρτσισμα, καθώς αυτό μπορεί πραγματικά να τονώσει την παραγωγή σμήγματος. Βρείτε τη σωστή ισορροπία ώστε τα μαλλιά σας να είναι καλοχτενισμένα και υγιή.


Extra tip! Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τη βούρτσα σας από τις τρίχες και να την πλένετε με ζεστό νερό και σαμπουάν ή σαπούνι. Έτσι, αφαιρούνται οι ρύποι, τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling, αλλά και η συσσωρευμένη λιπαρότητα από την επιφάνεια της.


4. Προσοχή, μην αγγίζετε!

Μην αγγίζετε διαρκώς τα μαλλιά σας, μην τα χαϊδεύετε και μην ξύνετε το κεφάλι σας! Αυτές οι κινήσεις μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αίσθηση των μαλλιών σας. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως τα μαλλιά σας, τα δάχτυλά σας και το πρόσωπό σας παράγουν επίσης λάδι, το οποίο μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στα μαλλιά σας, καθιστώντας το πρόβλημα της λιπαρότητας σας ακόμη εντονότερο. Με άλλα λόγια…hands-off!


5. Αποφύγετε το ίσιωμα των μαλλιών

Εάν είστε από αυτές που χρησιμοποιούν πιστολάκι ή μασιά για να ισιώσουν τα μαλλιά τους, δυστυχώς σας έχουμε κακά μαντάτα! Η διαδικασία αυτή, πέρα από το ότι ταλαιπωρεί τα μαλλιά σας, μπορεί πραγματικά να τα κάνει να φαίνονται ακόμη πιο λιπαρά. Αυτό συμβαίνει διότι η χρήση υψηλής θερμότητας και ο ζεστός αέρας αφυδατώνουν τα μαλλιά, δίνοντας σήμα στους σμηγματογόνους αδένες να λειτουργήσουν πιο εντατικά για να προστατεύσουν την τρίχα

Προτιμήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε τη μεσαία θερμοκρασία και στεγνώνετε τα μαλλιά σας από κάτω προς τα πάνω και όχι από τις ρίζες προς τις άκρες. Έτσι όχι μόνο θα αποκτήσουν πλούσιο όγκο, αλλά και οι ρίζες δεν θα είναι κολλημένες στο τριχωτό της κεφαλής.


6. Προτιμήστε το πρωινό λούσιμο

Κατά τις βραδινές ώρες οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πιο ενεργοί. Έτσι, το λούσιμο των λιπαρών μαλλιών εκείνη τη στιγμή να αποδώσει μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος. Αντίθετα το πρωί οι εν λόγω αδένες είναι πιο ανενεργοί. Προτιμήστε λοιπόν, όταν αυτό είναι δυνατό, να λουστείτε το πρωί!


7. …και η διατροφή παίζει ρόλο

Η διατροφή παίζει ρόλο στην γενικότερη υγεία μας, αλλά και στην υγεία των μαλλιών! Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β είναι πολύ σημαντική στη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων που θα κάνει τα μαλλιά λιπαρά.

Αντίθετα, οι υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα φαγητά αυξάνουν τα φυσικά έλαια που παράγονται στο τριχωτό της κεφαλής. Πρέπει λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης, τηγανητών και υδατανθράκων, αν θέλετε να αποφύγετε την έντονη παραγωγή σμήγματος. Γενικά, να θυμάστε ότι μια υγιεινή και προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τα μαλλιά, αλλά και για τον οργανισμό σας.


8. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα προϊόντα που επιλέγετε

Όπως είπαμε, τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται ειδική περιποίηση και ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα styling που επιλέγετε. Σας συνιστούμε να μείνετε μακριά από προϊόντα που φέρουν την ένδειξη "βελτιώνοντας τη λάμψη" ή "anti-frizz", καθώς αυτά συνήθως περιέχουν κάποιο είδος λαδιού, το οποίο μπορεί να καταλήξει να βαρύνει τα μαλλιά και να τα κάνει ακόμη πιο λιπαρά. Αντ 'αυτού, αναζητήστε προϊόντα που χαρίζουν όγκο στα μαλλιά, ώστε αυτά να μην έρχονται εύκολα σε επαφή με τις λιπαρές ρίζες σας.


Χτενίσματα και κουρέματα για λιπαρά μαλλιά


Το πρόβλημα με τα λιπαρά μαλλιά διογκώνεται με την λάθος επιλογή χτενίσματος ή κουρέματος. Ώρα λοιπόν να δούμε ποια είναι τα ιδανικά χτενίσματα για τα λιπαρά μαλλιά, αλλά και ποιο θεωρούν οι κομμωτές το καλύτερο κούρεμα για αυτά!


Χτενίσματα

  • Η κλασική αλογοουρά είναι το ιδανικότερο χτένισμα για εσάς που έχετε λιπαρά μαλλιά. Βρείτε το στυλ αλογοουράς που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο και δημιουργήστε την. Οι επιλογές είναι πολλές, όπως η αλογοουρά που γίνεται ψηλά στο κεφάλι, στη μέση του κεφαλιού ή χαμηλά στον αυχένα, με χωρίστρα ή με όλα τα μαλλιά τραβηγμένα πίσω με φράντζες ή με αφέλειες.

  • Φυσικά ο κόστος, αποτελεί μια επίσης πολύ καλή επιλογή. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο κόστος που θα δημιουργήσετε να δίνει όγκο στο κεφάλι σας. Προτιμήστε λοιπόν έναν κότσο ψηλά στο κεφάλι ή πολύ απλά κάθε φορά που κάνετε κάποιο κότσο αφήστε τα μαλλιά σας να πετάνε από εδώ και από εκεί.

  • Οι φράντζες και οι αφέλειες ταιριάζουν αρκετά στα λιπαρά μαλλιά, καθώς τους χαρίζουν επιπλέον όγκο. Δίνουν ζωντάνια και ανανεώνουν την εμφάνιση σας!

Κουρέματα

Πριν αποφασίσετε ποιο θα είναι το νέο σας κούρεμα, συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας. Με την εμπειρία του, μπορεί να σας προτείνει ένα κούρεμα που όχι μόνο θα ταιριάζει στο στυλ και στα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, αλλά θα μειώσει ορατά και την λιπαρότητα των μαλλιών σας. Να θυμάστε ότι τα πολύ μακριά μαλλιά κάνουν πιο έντονη τη λιπαρότητα στις ρίζες, ενώ την ίδια στιγμή τα μαλλιά παραμένουν ξηρά και αφυδατωμένα στις άκρες. Είναι λοιπόν καλύτερο να διατηρείτε ένα πιο κοντό κούρεμα, που θα χαρίζει όγκο στις βαριές ρίζες, ενώ παράλληλα θα είναι πιο εύκολο να το χειρίζεστε και να το περιποιείστε.


D.I.Y Συνταγές για λιπαρά μαλλιά


Ξέρετε πόσο αγαπάμε τις D.I.Y συνταγές ομορφιάς, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην σας προτείνουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας!

Μάσκα-scrub μαλλιών

Μπορείτε να την φτιάξετε με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι και είναι ιδανική για λιπαρά μαλλιά, καθώς απομακρύνει το σμήγμα και ενυδατώνει τα μαλλιά χωρίς να τα βαραίνει.


Υλικά: 2 κ.σ αλάτι, 2 κ.σ χυμό λεμονιού και 2 κ.σ ελαιόλαδο

Το αλάτι βοηθά στην απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων από το τριχωτό της κεφαλής, ενώ το ελαιόλαδο παρέχει μια υγιή δόση ενυδάτωσης. Η ανάμιξη του ενυδατικού ελαιολάδου με το όξινο λεμόνι, μειώνει την λιπαρότητα και αποκαθιστά την υγεία των μαλλιών.


Εκτέλεση: Εφαρμόστε τη μάσκα-scrub σε βρεγμένα μαλλιά και με απαλές κυκλικές κινήσεις κάντε μασάζ σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε την για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό. Ιδανικά επαναλάβετε μια φορά την εβδομάδα.

Θεραπεία με αλόη

Αγαπημένο συστατικό η αλόη. Καθώς είναι ένα πολύ καλό φυσικό ενυδατικό, με αντιμικροβιακές ιδιότητες, που βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής! Σας έχουμε λοιπόν μια φυσική θεραπεία που ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής, εξισορροπώντας έτσι τη λιπαρότητα.

Υλικά: 1 κ.γ αλόη, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνετε στα μαλλιά σας και το αφήνετε για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια λούζεστε κανονικά.

Χρήσιμα προϊόντα


Εδώ σας έχω 5 προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρά μαλλιά.


- Φυτικό σαμπουάν, Ziaja Herbal, (200ml) είναι ιδανικό για γυναίκες με λιπαρά μαλλιά. Καθαρίζει αποτελεσματικά και ρυθμίζει την υπερβολική έκκριση σμήγματος. Έτσι τα μαλλιά σας είναι ανάλαφρα και όμορφα, με απαλό άρωμα, γεμάτο φρεσκάδα. Το συγκεκριμένο σαμπουάν αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου επιλογές σε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά.

- Το Anti-Grease Shampoo της Stapiz Vital (250ml), είναι ένα επαγγελματικό σαμπουάν που περιέχει δραστική μορφή ψευδαργύρου, αλλά και μια μοναδική σύνθεση 8 φυτικών εκχυλισμάτων (όπως καστανιά, χαμομήλι, καλαμπόκι, γλυκό βάλσαμο, σόγια, κ.ά). Μειώνει αισθητά την παραγωγή σμήγματος, ομαλοποιεί τη διαδικασία και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, χάρη στην αντιβακτηριακή δράση της σύνθεση του.

- Η Kallos Cosmetics, μια εταιρία με τεράστια εμπειρία στα προϊόντα μαλλιών, έχει ένα σαμπουάν ειδικό για τα λιπαρά μαλλιά. Το Deep Cleansing Shampoo (500ml) είναι μια σύνθεση με βάλσαμο λεμονιού και τσουκνίδα, η οποία καθαρίζει σε βάθος τα μαλλιά και εξισορροπεί το τριχωτό της κεφαλής. Συμβάλλει στη ρύθμιση της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος και χαρίζει ζωντάνια και υγεία στα μαλλιά. Ένα άκρως αποτελεσματικό προϊόν, με υπέροχο άρωμα.

- Το σαμπουάν της Schwarzkopf, Gliss Kur Purify & Protect (250ml), περιέχει ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα, με κερατίνη και moringa seed. Ειδικά σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, απομακρύνει εις βάθος τους ρύπους και το σμήγμα και αφήνει τα μαλλιά σας καθαρά και ανάλαφρα. Με υπέροχο άρωμα, 0% σιλικόνες και 0% τεχνικέ χρωστικές ουσίες, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ!

- Τέλος, σας άφησα το ξηρό σαμπουάν Τempt της Batiste (200ml). Πρόκειται για ένα σπρέι που ψεκάζετε στη ρίζα των μαλλιών και απορροφά άμεσα τη λιπαρότητα από τις ρίζες των μαλλιών, διεισδύοντας στην τρίχα, δίνοντας ζωντάνια και φρεσκάδα στα άτονα μαλλιά.

Είναι ουσιαστικά, μια απορροφητική σκόνη που, όταν εφαρμόζεται στα μαλλιά, απορροφά την περίσσεια σμήγματος (έλαια) και τους ρύπους χωρίς να χρειάζεται να βρέξετε τα μαλλιά πριν ή να τα ξεβγάλετε μετά. Αναζωογονεί τα λιπαρά και θαμπά μαλλιά αφήνοντάς τα απαλά και φρέσκα. Βοηθά επίσης στο styling, με υφή και κράτημα που διαρκεί. Προσθέτει όγκο και υφή στα λεπτά μαλλιά. Χωρίς υπολείμματα, δεν κολλάει και αφήνει αίσθηση καθαριότητας. Είναι ιδανικό για τις φορές που το λούσιμο και το styling των μαλλιών σας δεν σας ικανοποίησε και θέλετε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα. Με κομψό και ρομαντικό άρωμα, είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους μαλλιών.

Γενικά, να θυμάστε ότι τα ξηρά σαμπουάν είναι μια άμεση και εύκολη λύση για να φρεσκάρετε τα λιπαρά μαλλιά σας και να κερδίσετε μια ακόμη ημέρα πριν λουστείτε! Αποτελούν τέλεια επιλογή όταν θέλετε να βγείτε και δεν έχω χρόνο να λουστείτε! Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί αν το παρακάνετε με τη χρήση του θα έχετε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.



Όλα τα παραπάνω, αλλά και δεκάδες καλλυντικά προσώπου και σώματος, θα τα βρείτε στην parfimo.gr σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την υπόλοιπη αγορά… Μείνετε συντονισμένες γιατί πλησιάζει η Black Friday και θα γίνει πανικός, με προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους!

bottom of page