Καρύταινα, Rafting και όχι μόνο
top of page

Καρύταινα, Rafting και όχι μόνο


Την Καρύταινα τη γνωρίσαμε κάπως τυχαία! Μας ξάφνιασε ξεπροβάλλοντας πίσω από μια στροφή του δρόμου από τη Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας.

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, με το κάστρο του 13ου αιώνα χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό, να αποτελεί το κύριο αξιοθέατο της.

Τι συναντήσαμε στην Καρύταινα; Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και τοξωτά γεφύρια, όλα σε φόντο πράσινο.

Περπατήσαμε στα λιθόκτιστα δρομάκια της και επισκεφτήκαμε τις βυζαντινές εκκλησίες της: την Ζωοδόχο Πηγή του 16ου αιώνα, με το τριώροφο καμπαναριό της που στολίζει την κεντρική πλατεία, και το πέτρινο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα με τα κεραμίδια στον τρούλο, που χρονολογείται από το 1831. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού, περνά μέσα από τη μαύρη, περίτεχνη καγκελόπορτα και συνεχίζει σε λιθόστρωτα σκαλοπάτια μέχρι να καταλήξει στο ιστορικό Κάστρο της Καρύταινας, όπου είχε εγκατασταθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.


Μετά από τόσο περπάτημα, είπαμε να ξεκουραστούμε λιγάκι και να απολαύσουμε το καφεδάκι μας στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας, πριν κατηφορίσουμε προς τον Αλφειό για να διασχίσουμε το πανέμορφο, πεντάτοξο γεφύρι του με το «ενσωματωμένο» εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Συνεχίσαμε την περιήγηση μας, οδηγώντας προς το Ιερό του Διός, στο Λύκαιο Όρος, με την αρχαιότερη πύλη του κόσμου, τη φημισμένη Λυκόσουρα, και την Αρχαία Γόρτυνα, με τα Λουτρά του Ασκληπιού.

Φυσικά, αφού φτάσαμε μέχρι εκεί, είπαμε να κάνουμε και rafting στον Λούσιο ποταμό…μια κατάβαση που ξεκινά από το γεφύρι της Καρύταινας και περνά μέσα από πέτρινα γεφύρια και μοναδικά φυσικά τοπία μέχρι να καταλήξει στο γεφύρι του Κούκου, στον Αλφειό.

Η εμπειρία ήταν μοναδική!

Κατά την επιστροφή μας, κάναμε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της ορεινής Πελοποννήσου: αυτήν που ξεκινά από την Καρύταινα και διασχίζει, εν μέσω καταπράσινων τοπίων, τα σύνορα Αρκαδίας και Ηλείας για να καταλήξει στη γραφική Ανδρίτσαινα. Μια στάση για φαγητό ήταν πλέον απαραίτητη πριν συνεχίσουμε για τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.


Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι το έργο που ο Ικτίνος σχεδίασε ακριβώς πριν τον Παρθενώνα και αποτέλεσε την κεντρική ιδέα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας και χαρακτηρίζεται από πλήθος πρωτοτυπιών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του διαρρύθμιση, που τον καθιστούν μοναδικό μνημείο στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Είναι το πρώτο από τα μνημεία της Ελλάδας που αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986.



bottom of page