«Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών» του John Gottman
top of page

«Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών» του John Gottman


Ο John Gottman είναι ένας αναγνωρισμένος ερευνητής και ψυχολόγος στον χώρο των διαπροσωπικών σχέσεων των παιδιών. Στο βιβλίο αυτό μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους.


Βασισμένο σε πολυετείς έρευνες των αλληλεπιδράσεων γονέων-παιδιών και σε μελέτες των διαφορετικών τρόπων και στυλ διαπαιδαγώγησης, το βιβλίο αυτό μας δείχνει με πρακτικό τρόπο πώς να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.

Μέσα από ζωντανά παραδείγματα της καθημερινής ζωής γονέων-παιδιών διαφόρων ηλικιών, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές και τις αρνητικές επιδράσεις που έχει κάθε στυλ διαπαιδαγώγησης στην ανάπτυξη των παιδιών. Παράλληλα, μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για την συναισθηματική αγωγή και να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας με το παιδί.


Αναλύοντας λοιπόν τα είδη διαπαιδαγώγησης, μας εξηγεί πώς να γίνουμε συναισθηματικοί μέντορες για τα παιδιά μας και το θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στις ζωές των παιδιών μας.

Γιατί όπως μας λέει ο συγγραφέας, η ουσία δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

Η ουσία είναι να του δείξουμε τον δρόμο έτσι ώστε να πορευτεί μέσα στον δύσκολο κόσμο των συναισθημάτων. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας τη συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί μας να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη.


Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη γίνονται πιο υγιή και ευτυχισμένα, επικοινωνούν με σαφήνεια, αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους και τα ελέγχουν.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο. Θα το βρείτε και online στα:

bottom of page