Macadamia Oil. Γιατί να επιλέγεις προϊόντα ομορφιάς με έλαιο μακαντάμια;
top of page

Macadamia Oil. Γιατί να επιλέγεις προϊόντα ομορφιάς με έλαιο μακαντάμια;


Στη φύση υπάρχουν δεκάδες έλαια, με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας αλλά και για το δέρμα ή τα μαλλιά μας. Ανάμεσα τους το Macadamia oil, που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό και δημοφιλές όσο άλλα έλαια, αλλά σίγουρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά!


Τι είναι το macadamia;

Το μακαντάμια είναι ένα αειθαλές δέντρο που καλλιεργείται κυρίως στην Αυστραλία. Ο καρπός του μοιάζει με φουντούκι, αν και στην ουσία είναι ένα είδος καρυδιού. Από το φυτό μακαντάμια παίρνουμε λοιπόν τα καρύδια macadamia, τα οποία μάλιστα αποτελούν θρεπτικούς και πεντανόστιμους ξηρούς καρπούς. Επίσης, από τον καρπό εξάγουμε το έλαιο μακαντάμια που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και στην κοσμετολογία, σε καλλυντικά προϊόντα προσώπου, σώματος και μαλλιών, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φυσικά συστατικά. ..και εάν αναρωτιέσαι γιατί το macadamia oil θεωρείται τόσο ξεχωριστό, σου έχουμε την απάντηση! Επειδή περιέχει παλμιτελαϊκό οξύ Ω-7, το οποίο δεν βρίσκουμε σε κανένα άλλο φυσικό έλαιο. Πρόκειται για ένα συστατικό ιδανικό για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ, που περιέχεται σε ποσοστό 16-24% στο λάδι μακαντάμια, έχει αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B3, C και E, αλλά και σε λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο και σίδηρο.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Όπως είπαμε, το macadamia oil είναι ένα φυσικό έλαιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες, χάρη στο παλμιτελαϊκό οξύ Ω-7 που περιέχει. Προλαμβάνει τη γήρανση, περιορίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις φθορές του δέρματος και ενισχύοντας την ελαστικότητα του. Φροντίζει ακόμη για τη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων/πανάδων. Περιέχει όμως και βιταμίνη Ε, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ και έτσι συμβάλλει στην ανανέωση της επιδερμίδας και στη διατήρηση της νεανικότητας της.

Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του μακαντάμια είναι η αντιηλιακή προστασία που προσφέρει. Ναι! Το macadamia oil έχει φυσικό δείκτη SPF 3-4 και περιέχει επίσης μια ισχυρή φυτική ένωση, το κινναμικό οξύ που είναι γνωστό για τις φυσικές του ιδιότητες προστασίας από τον ήλιο. Προστατεύει λοιπόν το δέρμα, αλλά και την τρίχα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Τέλος, έχει επουλωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση ουλών, ραγάδων και γενικότερα στη βελτίωση του κατεστραμμένου δέρματος. Έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπραΰνουν τη φλεγμονή της ακμής, και μειώνουν την εμφάνιση της. Συνοψίζοντας το macadamia oil προσφέρει:

  • Αντιγήρανση, περιορισμό των ελεύθερων ριζών, μείωση των ρυτίδων και των γραμμών έκφρασης.

  • Ενίσχυση της ελαστικότητας και βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και των μαλλιών.

  • Βαθιά ενυδάτωση.

  • Ελαφριά προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία Ακόμη,

  • Καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα

  • Μειώνει την ακμή και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος

  • Βοηθά στην εξασθένιση των ουλών και των κηλίδων

Στα καλλυντικά, η υψηλή περιεκτικότητα του μακαντάμια σε παλμιτελεϊκό οξύ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και το καθιστά απόλυτα συμβατό με το δέρμα. Θα το συναντήσεις κυρίως σε προϊόντα μαλλιών, ως βασικό συστατικό. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μαλλιών και αποτελεί την ιδανική επιλογή για ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά. Προσφέρει άμεση ενυδάτωση, απαλότητα, ελαστικότητα και λάμψη στην τρίχα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Επιπλέον, λειτουργεί κατά της πιτυρίδας, του φριζαρίσματος, αλλά και της θερμικής ή χημικής φθοράς. Ταυτόχρονα προστατεύει το χρώμα των μαλλιών και το διατηρεί "ζωντανό". Θα το συναντήσεις όμως και σε καλλυντικά προσώπου καθώς, λόγω των ευεργετικών ενυδατικών του ιδιοτήτων, αποτελεί ένα έλαιο που μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει ιδιαίτερα την όψη της ξηρής, ευαίσθητης, αλλά και ώριμης επιδερμίδας. Χαρίζει βαθιά ενυδάτωση και πραγματική αίσθηση απαλότητας, ενώ απορροφάται εύκολα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό λάδι μασάζ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ελαϊκό οξύ. Το λάδι κάνει την επιδερμίδα λεία και απαλή. Θα το εντοπίσεις και σε πολλά αφρόλουτρα και κρέμες σώματος.

D.I.Y Συνταγές Ομορφιάς με Μακαντάμια


Δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε και κάποιες d.i.y συνταγές ομορφιάς με macadamia oil. Μπορείς να προμηθευτείς έλαιο μακαντάμια από καταστήματα βιολογικών προϊόντων και να δοκιμάσεις τις παρακάτω συνταγές ομορφιάς. Μάσκα προσώπου για ενυδάτωση και αντιγήρανση Υλικά: 1 κ.γ μέλι 2 κ.γ νιφάδες βρώμης 1 κ.γ τζελ αλόης βέρα 2 κ.γ έλαιο μακαντάμια Διαδικασία: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόζουμε την ενυδατική μας κρέμα. Μάσκα μαλλιών για ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά Υλικά: 1 κ.σ ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο 2 κ.σ έλαιο μακαντάμια 1 μπανάνα πολτοποιημένη 5 κ.σ από το conditioner που χρησιμοποιείς Διαδικασία: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ και το ζεσταίνουμε για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Εφαρμόζουμε το ζεστό μείγμα στα μαλλιά, αμέσως μετά το λούσιμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις άκρες. Αφήνουμε για 5-10' και ξεπλένουμε. Αυτή η μάσκα ενυδατώνει τα μαλλιά, χαρίζει λάμψη και δυναμώνει την τρίχα. Ας μην ξεχνάμε πόσες ευεργετικές ιδιότητες έχουν το macadamia oil και το ελαιόλαδο. Θέλεις και ένα tip ομορφιάς?

Χρησιμοποίησε το έλαιο μακαντάμια και στα νύχια, για ενδυνάμωση και προστασία από σπασίματα και φθορές. Ταυτόχρονα περιποιείται τα πετσάκια και τις παρανυχίδες. Πως θα το χρησιμοποιήσεις; Άπλωσε το λαδάκι στα νύχια, αλλά και τριγύρω από αυτά, και κάνε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί. Ιδανικά, κάνε τη διαδικασία αυτή μια φορά την εβδομάδα, πριν τον ύπνο, ώστε το λαδάκι να μείνει και να δράσει για αρκετές ώρες ως το πρωί.


Αγαπημένα προϊόντα με Macadamia Oil

Να και τα δικά μας αγαπημένα προϊόντα, εμπλουτισμένα με έλαιο μακαντάμια.

  • Η μάσκα μαλλιών Xpel Macadamia Oil Extract (250ml) προσφέρει στα μαλλιά την απαραίτητη ενυδάτωση, προστασία και λάμψη ώστε να είναι υγιή και όμορφα. Προσωπικά, την χρησιμοποιώ κάθε καλοκαίρι που τα μαλλιά ταλαιπωρούνται περισσότερο από την θάλασσα, το αλάτι και τον ήλιο.

  • Το σετ της Xpel περιέχει τρία προϊόντα, όλα με έλαιο μακαντάμια: Σαμπουάν (100ml), Conditioner (100ml) και ορό μαλλιών (30ml). Έρχεται σε ωραία συσκευασία, για να το κάνεις δώρο στη φίλη σου ή για να το χαρείς μόνη σου!

  • Αλλά έχει και η Garnier Botanic Therapy ένα ωραίο σετ δώρου, με Coconut milk & Macadamia oil. Περιέχει δύο προϊόντα: Θρεπτικό σαμπουάν (250ml) και μάσκα μαλλιών (250ml). Εννοείται ότι η Garnier, και συγκεκριμένα η σειρά Botanic Therapy, είναι εγγύηση!

  • Τέλος, για το σώμα, χρησιμοποιούμε το αφρόλουτρο Dermacol Aroma Ritual Macadamia Truffle (250ml) που αφήνει στην επιδερμίδα μια απίστευτη αίσθηση απαλότητας και φρεσκάδας.

Αυτά είναι τα προϊόντα που έχουμε δοκιμάσει εμείς, αλλά θα βρείτε δεκάδες ακόμη προϊόντα με έλαιο μακαντάμια, ενώ σας περιμένουν απίθανες εκπτώσεις! Δοκιμάστε τα! Πιστεύουμε ότι το macadamia oil θα το λατρέψετε για τα αποτελέσματα που προσφέρει στην επιδερμίδα και στα μαλλιά.

bottom of page