Ψωμί στη γάστρα, χωρίς ζύμωμα
top of page

Ψωμί στη γάστρα, χωρίς ζύμωμα


Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα! Ευκολάκι!


Τι θα χρειαστείς;

  • 1 κιλό αλεύρι (εγώ βάζω 1/2 για όλες τις χρήσεις και 1/2 ολικής)

  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • 2 κουταλάκια αλάτι

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 680ml χλιαρό νερό


Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον να φουσκώσει. Εγώ ζυμώνω το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά (15 λεπτάκια μου παίρνει) και ψήνω το βραδάκι!

Αφού περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή, σε περίπτωση που κρατάει λίγη υγρασία. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 220 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.


Αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.

Γίνεται τραγανό και πεντανόστιμο!

Έτοιμο και το δικό μας ψωμάκι...μόλις βγήκε από τον φούρνο! Όλο το σπίτι μοσχοβολάει...Περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να το κόψουμε και να το φάμε με τυράκι, πραλίνα, φυστικοβούτυρο ή ότι άλλο θέλει ο καθένας!

bottom of page