"Ψυχο-ΛΟΓΙΚΑ μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα". Ένα βιβλίο αυτογνωσίας!
top of page

"Ψυχο-ΛΟΓΙΚΑ μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα". Ένα βιβλίο αυτογνωσίας!

Καλημέρα!


Ήρθε η ώρα να σας πω τις εντυπώσεις μου από το βιβλίο "Ψυχο-ΛΟΓΙΚΑ μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα", του Δημήτρη Φλαμούρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.


Πρόκειται για ένα βοήθημα αυτογνωσίας και αυτο-βοήθειας για τα ψυχολογικά μυστικά της ζωής. Ένα βιβλίο, το οποίο μέσα από διαλόγους και ιστορίες, θα μας βοηθήσει να βρούμε τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Ερωτήματα που μας έχουν όλους απασχολήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, όπως:

-Τι μου λείπει και δεν νιώθω ευτυχισμένος;

-Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μια σχέση;

-Γιατί ενώ εγώ τους φροντίζω όλους, εμένα δε με φροντίζει κανένας;

-Πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου; (στην πράξη)

-Τα έχω όλα στη ζωή μου. Γιατί δεν χαμογελάω;

-Οι γονείς μου μού φέρονται σαν να είμαι παιδί. Πώς θα καταλάβουν ότι μεγάλωσα πια;

-Κάποιες φορές δεν αντέχω τα παιδιά μου. Είμαι κακός γονιός;

κ.ά.

Ο συγγραφέας, με απλή καθημερινή γραφή, προσεγγίζει τα πιο κοινά προβλήματα και τα ερμηνεύει με έναν τρόπο που σίγουρα οι περισσότεροι δεν είχαμε ως τώρα σκεφτεί. Έτσι, μας βοηθά να βρούμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

Ιστορίες με φόντο τη Ρώμη, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία…μέχρι και τα νησιά Γκαλαπάγκος…για να ταξιδέψουμε μαζί τους, να ταυτιστούμε με τους προβληματισμούς των άλλων και να εντοπίσουμε τελικά τον ίδιο μας τον εαυτό!

Καυστικοί διάλογοι μεταξύ φίλων, καθημερινές συζητήσεις και προβλήματα που όλους μας έχουν κατά καιρούς απασχολήσει, βρίσκουν τώρα λύσεις! Ένα βιβλίο γραμμένο με άμεσο και απόλυτα κατανοητό τρόπο, συνδυάζει τη μαθηματική λογική με την ψυχολογία και μας δίνει σταράτες απαντήσεις.

Στόχος του είναι να κατανοήσουμε ότι κάθε μας πράξη και κάθε μας ενέργεια πηγάζει από το παρελθόν μας, από βιώματα τις παιδικής μας ηλικίας. Μέσα από παραδείγματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αυτό γίνεται απόλυτα κατανοητό.

Το ζητούμε είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τις πράξεις μας. Πολλές φορές μπορεί να μην μας αρέσει μια κατάσταση αλλά μένουμε σε αυτή και δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλλάξουμε. Γιατί;

Γιατί όσο και αν λέμε ότι μια κατάσταση δεν μας αρέσει, εν τούτοις υπάρχει κάτι ανακουφιστικά οικείο μέσα σε αυτή που προέρχεται από το παρελθόν και μας κάνει να συμπεριφερόμαστε πάντα με τον ίδιο τρόπο, να παραμένουμε τελικά εκεί και να μην επιδιώκουμε να την αλλάξουμε! Είναι γιατί αυτό ξέρουμε, αυτό έχουμε μάθει και το άγνωστο πάντα μας τρομάζει. Συνηθίζουμε λοιπόν να ενεργούμε με βάση το τι μας είναι γνώριμο και όχι με βάση ποιο είναι ο καλό μας.

Αλλά υπάρχει ελπίδα για βελτίωση! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να μελετήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε την εκάστοτε συμπεριφορά μας και να προσπαθήσουμε να την ελέγξουμε. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή… Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά γίνεται!



Τι μου υπενθύμισε & ποια σημεία του ξεχώρισα

  • Πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Είναι η αλήθεια μας! Όχι να τα εκλογικεύουμε και να τα κατευνάζουμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μάθουμε τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε! Άλλωστε δεν υπάρχει λάθος συναίσθημα.

  • Για να εξελιχτούμε ως άνθρωποι, πρέπει να επεξεργαζόμαστε κάθε συναίσθημα και κάθε πράξη μας.

  • Μια πράξη μας δεν μας καθορίζει και ως ανθρώπους. Πχ. Έκανα ένα λάθος, δεν είμαι αυτομάτως χαζός ή άχρηστος. Αντίστοιχα αν έκανα κάτι όμορφο, δεν είμαι έξυπνος. Απλά έκανα κάτι λάθος ή κάτι καλά! Δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες λοιπόν ούτε σε εμάς, ούτε στους άλλους!

  • Κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες.

  • Η άποψη που έχει εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου είναι συνέπεια του πως έχεις μεγαλώσει. Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου ίσως φταίει ότι μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον όπου δεν εισέπραττες την εκτίμηση των άλλων. Δεν πειράζει! Και αυτό μπορεί να διορθωθεί!

  • Και το σημαντικότερο; «Όταν εκπέμπεις ότι εκτιμάς τον εαυτό σου, ανακλαστικά μετά, σε εκτιμούν και οι άλλοι περισσότερο». Άρα ας αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και όλα θα είναι τέλεια!

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα πραγματάκια στο βιβλίο! Ο Δημήτρης Φλαμούρης, τα γράφει εμπεριστατωμένα, τα αναλύει και μας βοηθάει να να γίνουμε καλύτεροι!

Ένα βαθυστόχαστο βιβλίο που μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και τελικά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις πράξεις μας. Θα έλεγα ότι ο συγγραφέας μας ωθεί, με έναν πολύ γλυκό και άμεσο τρόπο, να βελτιωθούμε ώστε τελικά να έχουμε μια ζωή με περισσότερο νόημα και ευτυχία. Στην πράξη….


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Κατηγορία: Βιβλία αυτογνωσίας/αυτοβελτίωσης

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας: Δημήτρης Φλαμούρης

Σελίδες βιβλίου: 376

Διαστάσεις: 14x21cm

Α’ Έκδοση: Οκτώβριος 2019



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Online, μπορείτε φυσικά να τα προμηθευτείτε από το iwrite.gr , αλλά και από εδώ http://mikk.ro/B4dn.

bottom of page