«Ταξίδι στον Γαληνότοπο». Mindfulness για παιδιά
top of page

«Ταξίδι στον Γαληνότοπο». Mindfulness για παιδιά

Mindfulness! Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ενσυνειδητότητα» και σημαίνει η επίγνωση που προκύπτει όταν επικεντρωνόμαστε στη στιγμή που ζούμε ή σε ένα αντικείμενο χωρίς να έχουμε την πρόθεση να τα αλλάξουμε. Αντίθετα, τα «αγκαλιάζουμε» με αγάπη και είμαστε πλήρως παρόντες στη στιγμή, με συνείδηση του πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Με λίγα λόγια, ζούμε μια γαλήνια συνειδητότητα του τι συμβαίνει γύρω μας, χωρίς έντονη αντίδραση ή πίεση.


Τα οφέλη του mindfulness είναι πολλά, ανάμεσα τους η καλύτερη συγκέντρωση, η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων μας, η βελτίωση της μνήμης αλλά και των κοινωνικών δεξιοτήτων, η ανάδειξη της δημιουργικότητας και η σωματική ευεξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «κάνοντας mindfulness, έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών αισθήσεων που βιώνουμε από στιγμή σε στιγμή. Γινόμαστε περισσότερο ενήμεροι και σταδιακά αποκτούμε μεγαλύτερη ελευθερία και επιλογή στο πώς θα ανταποκριθούμε σε ό,τι έρχεται να μας συναντήσει».


Αν αναρωτιέσαι πώς και που γίνεται, θα σου πούμε ότι το mindfulness είναι κάτι που μπορεί να εξασκηθεί κάθε στιγμή της ημέρας και σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα. Σκοπός είναι να εκπαιδευτείς στο να δίνεις προσοχή στο παρόν και να νιώθεις συνειδητά το τι συμβαίνει μέσα σου και γύρω σου: από τους ήχους που ακούς, τη θερμοκρασία και την αίσθηση του αέρα, το τι βλέπεις, τι κάνεις, πώς νιώθεις.


….Και αν πιστεύεις ότι είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από ενήλικες, κάνεις λάθος! Είναι και για παιδιά και μάλιστα έχει δεκάδες οφέλη, όπως καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων, αποδοχή του εαυτού τους, μείωση του άγχους κ.ά


Σου έχουμε λοιπόν σήμερα το πρώτο παιδικό βιβλίο Mindfulness και δεν είναι άλλο από το «Ταξίδι στον Γαληνότοπο» της Αλεξάνδρας Ανδρικοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iwrite.



Λίγα λόγια για την ιστορία

Το παραμύθι αυτό έχει ως πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά που βιώνουν κατά καιρούς κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, στεναχώρια κ.ά και αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη.


Η Αρετή, ο Ηρακλής, η Νίκη και ο Γρηγόρης θα ζήσουν μια μαγική βραδιά και με τη βοήθεια των ζώων του δάσους και ενός σοφού, θα φτάσουν στον δικό τους Γαληνότοπο.

Που βρίσκεται όμως αυτός ο τόπος της γαλήνης και ποιος είναι ο σοφός που μπορεί να τα οδηγήσει εκεί;



Πως μας φάνηκε

Με έναν μοναδικό τρόπο αυτό το παραμύθι δείχνει στα παιδιά πώς μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό, το άγχος, τη θλίψη ή οτιδήποτε άλλο τα στεναχωρεί. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίζουμε και να τα διαχειριζόμαστε. Και το λιοντάρι, η κουκουβάγια, η καμηλοπάρδαλη και η μαϊμού που θα συναντήσουν οι τέσσερις φίλοι του παραμυθιού στο δάσος θα τα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα τους μάθουν έξυπνα κόλπα να ηρεμούν, να γαληνεύουν και να διώχνουν τα αρνητικά συναισθήματα….να βρουν τον γαληνότοπο τους που τελικά κρύβεται μέσα τους.

Το βιβλίο «Ταξίδι στον Γαληνότοπο» που διαβάσαμε με τα μικράκια μου μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όσα έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Τους τρόπους δηλαδή για να ηρεμούμε όταν ξαφνικά θυμώνουμε, για να χαλαρώνουμε όταν νιώθουμε άγχος για ένα γεγονός και για να καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή χωρίς να χρειάζεται να είμαστε διαρκώς στην ένταση.




Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Πέσσου

Σελίδες βιβλίου: 30

Διαστάσεις βιβλίου: 22x17cm

Έκδοση: Αύγουστος 2022


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.iwrite.gr, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/Dnuo





bottom of page