"Οι χαμένες δεκάδες". Τι γίνεται όταν ένα παιδί εύχεται να μην μεγαλώσει άλλο;
top of page

"Οι χαμένες δεκάδες". Τι γίνεται όταν ένα παιδί εύχεται να μην μεγαλώσει άλλο;


Το τελευταίο διάστημα προμηθευόμαστε κυρίως παιδικά βιβλία τα οποία μπορούν να διαβάσουν τα πιτσιρίκια μου μόνα τους. Βιβλία περίπου 30-40 σελίδων για το μικρούλι μας που φέτος έμαθε να διαβάζει και βιβλία περίπου 60-80 σελίδων για τη μεγάλη που είναι σχεδόν 9 χρονών. Αυτό τα βοηθάει να εξασκούνται στην ανάγνωση, οπότε κάθε βράδυ τους αρέσει να αφιερώνουν λίγη ώρα για να διαβάσουν το βιβλιαράκι τους πριν πάνε για ύπνο.

Ένα από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα μας λοιπόν είναι «Οι χαμένες δεκάδες», της Στέλλας Σουσούνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τον Τζέρεμι, ένα παιδί που δεν ήθελε να μεγαλώσει, αλλά και τη σημασία της ανάληψης ευθυνών.


Πάμε να δούμε κάποιες πληροφορίες για το βιβλίο αλλά και τις εντυπώσεις μας;



Λίγα λόγια για την ιστορία


Ο Τζέρεμι είναι ένα αγόρι δημιουργικό και χαριτωμένο. Γνωρίζει καλά πως τα χρόνια φέρνουν ευθύνες και μπελάδες, οπότε δεν θέλει να μεγαλώσει. Κάνει λοιπόν μια ευχή, να μην μεγαλώσει άλλο! Μια «λάθος» ευχή και ο κόσµος γυρίζει ανάποδα….Οι δεκάδες εξαφανίζονται απ’ τους αριθμούς, άρα κι από τις ηλικίες, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι να συμπεριφέρονται σαν μωρά. Παίζουν διαρκώς, ξεχνούν δουλειές κι ευθύνες και δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Έτσι οι μικροί καλούνται να πάρουν ρόλους για τους οποίους δεν ήταν έτοιμοι. Θα τα καταφέρουν;


Ο Τζέρεμι και η παρέα του αναλαμβάνουν δράση και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που κατά λάθος δημιουργήθηκε. Συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και εξερευνούν στα πιο απίθανα μέρη, βρίσκουν λύσεις, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.



Πως μας φάνηκε


Ένα μυστήριο που προσπαθήσαμε να λύσουμε μαζί με τον Τζέρεμι! Μα γιατί η μαμά του φερόταν σαν παιδί, ενώ η μικρή του αδερφή του τόσο ώριμα, σαν να ήταν μεγάλη; Χαμός και τρελό μπλέξιμο με τις δεκάδες! Αυτές έφταιγαν τελικά για όλα!


Μια ιστορία που μας δείχνει τη διαφορετικότητα κάθε ηλικίας, την ανεμελιά ή τις υποχρεώσεις που φέρνει, αλλά και τον τρόπο να λύνουμε τελικά όλα τα προβλήματα με την σωστή συνεργασία.


Τη βρήκαμε λοιπόν και εμείς μαζί με τον Τζέρεμι τη λύση του μυστηρίου και μετά αφιερώσαμε λίγο χρόνο να αφαιρούμε και να προσθέτουμε δεκάδες στις δικές μας ηλικίες και να κάνουμε υποθέσεις. Ποιος θα ήταν πιο μεγάλος αν αφαιρούσαμε τις δεκάδες από την ηλικία της μαμάς; Αν προσθέταμε καμιά παραπάνω δεκάδα στα παιδιά, τότε ποιος θα ήταν πιο μεγάλος; Μια ωραία διαδικασία με την οποία γελάσαμε πολύ!

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχει κάθε ηλικία, αλλά τονίσαμε ότι όλοι μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειαζόμαστε πάντα λίγο χρόνο ανεμελιάς και παιδικότητας.



Α! και μην το ξεχάσουμε! Στην πρώτη σελίδα του βιβλίο θα βρείτε ένα QR code! Σκανάρετε το για να ακούσετε το τραγούδι του παραμυθιού στο youtube. Τους στίχους έχει γράψει η συγγραφέας του βιβλίου, ενώ την μουσική παραγωγή έχει κάνει ο Περικλής Μπισκίνης.


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας Στέλλα Σουσούνη

Εικονογράφηση: Ατελιέ iWrite

Σελίδες βιβλίου: 28

Διαστάσεις βιβλίου: 17 x 24 cm

Έκδοση: Φεβρουάριος 2023


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής και σχολικής ηλικίας, 6-9 ετών.


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/DnX1



bottom of page