«Ο Κωστάκης Μελισσάκης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης» - Review
top of page

«Ο Κωστάκης Μελισσάκης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης» - Review


Δύο νέα παραμύθια από τις εκδόσεις iWrite έφτασαν στα χέρια μας και σήμερα θα σας πούμε λίγα λόγια για το ένα από αυτά!


Διαβάσαμε λοιπόν το βιβλίο «Ο Κωστάκης Μελισσάκης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης», ένα ζουζουνιάρικο παραμύθι που σκοπό έχει να μας ευαισθητοποιήσει και να μας παρακινήσει να ξεκινήσουμε να ανακυκλώνουμε (αν δεν το κάνουμε έως σήμερα) και μάλιστα να ανακυκλώνουμε σωστά.


Μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι τα παιδιά μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται ώστε ένα υλικό να συλλεχθεί και να περάσει από διάφορα στάδια ώσπου να ανακυκλωθεί.


Παρέα με τον Κωστάκη τον Μελισσάκη πάμε να τα μάθουμε όλα λοιπόν!


 

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Ο Κωστάκης Μελισσάκης είναι ένα µικρό µελισσάκι που ζει στην πλαγιά του βουνού και αρχίζει να έχει τις πρώτες του ανησυχίες για το επάγγελµα που θα ακολουθήσει. Μια ιπτάµενη σακούλα γίνεται η αφορµή να ξυπνήσει την οικολογική του συνείδηση και να θελήσει να γίνει χρήσιµο και ενεργό µέλος της κοινότητάς του…άλλωστε οι µέλισσες φηµίζονται για την εργατικότητα και την οµαδικότητά τους. 

Έτσι λοιπόν, µε την υποστήριξη της οικογένειάς του, ξεκινά τις περιπέτειες! Καθημερινά, μετά το σχολείο, πηγαίνει στο εργοστάσιο ανακύκλωσης για να βοηθήσει και ο ίδιος στο σημαντικό αυτό έργο. Και αποδεικνύεται φοβερός εργάτης και όχι μόνο! Η καθημερινότητα του γεμίζει με νέους φίλους και ένα πολύ όμορφο και σημαντικό σκοπό.

Όμως…ένας εχθρός παραµονεύει. Η τροµερή ∆εινοσαύρα τον ακολουθεί και του στήνει παγίδες. Θα καταφέρει ο Κωστάκης να της ξεφύγει;


Πως μας φάνηκε

Αυτό το βιβλίο μας άρεσε πολύ. Ενώ από τον τίτλο του αρχικά περιμέναμε να μας μιλάει απλώς για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τελικά είδαμε ότι μέσα από τις σελίδες τους μάθαμε πολλά και χρήσιμα πράγματα.

Ακολουθήσαμε τον Κωστάκη Μελισσάκη στις καθημερινές του περιπέτειες και γνωρίσαμε τα στάδια της ανακύκλωσης: τη συλλογή των υλικών, το ζυγιστήριο, τον διαχωρισμό τους, την ομογενοποίηση και την εξαγωγή.

Μάθαμε ακόμη και τους 10 κανόνες-οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να ανακυκλώνουμε σωστά. Ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν, σε τι μορφή τα πετάμε στον μπλε κάδο, τι κάνουμε πριν τα πετάξουμε κ.ά.

Μας υπενθύμισε ότι η σωστή ανακύκλωση μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος για όλους.


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωαννίδη

Εικονογράφηση: Νάσια Σωτηροπούλου

Σελίδες βιβλίου: 32

Διαστάσεις βιβλίου: 20x25 cm

Έκδοση: Ιούλιος 2023


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.iwrite.gr, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία.

 

 

Και θα κλείσουμε με το εξής…Μην ξεχνάτε να δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά και αυτά σύντομα θα σας μιμηθούν. Ανακυκλώστε, δείξτε τους τι κάνετε και εξηγήστε τους γιατί ανακυκλώνουμε υλικά όπως το χαρτί, το γυαλί κτλ. Θα δείτε πόσο σύντομα θα κάνουν και αυτά το ίδιο.

 

Τέλος θα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τη σελίδα του ελληνικού οργανισμού ανακύκλωσης https://www.eoan.gr/ όπου θα βρείτε δεκάδες χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και αρκετό εκπαιδευτικό υλικό, όπως παιχνίδια και κουίζ για τα μικράκια σας με θέμα πάντα την ανακύκλωση. Να ένας ακόμη όμορφος και διασκεδαστικός τρόπος να μάθουν την αξία της και να την εντάξουν και εκείνα στη ζωή τους.

bottom of page