"Μια αλλιώτικη καρδιά". Ένα παιδικό βιβλίο για τη δωρεά οργάνων
top of page

"Μια αλλιώτικη καρδιά". Ένα παιδικό βιβλίο για τη δωρεά οργάνων


Διαβάσαμε ένα νέο παιδικό βιβλίο που πραγματεύεται το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Ένα θέμα, που όσο δύσκολο και αν ακούγεται να το εξηγήσουμε σε ένα παιδί, καλό είναι να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και πόσο καλό μπορεί να κάνει κάποιος χαρίζοντας τα όργανα του σε έναν συνάνθρωπο του που το έχει ανάγκη....Να μάθει πως μέσα από μια απώλεια μπορεί να δώσει ζωή σε κάποιον.


Μιλάμε φυσικά για το βιβλίο «Μια αλλιώτικη καρδιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.


Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Γιώργος είναι ένα παιδί που νοσηλεύεται εδώ και καιρό, αναμένοντας μια νέα καρδιά, αφού η δική του δεν λειτουργεί καλά. Μπορεί να έχει κουραστεί, αλλά δεν σταματά να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να βρεθεί και πάλι κοντά στους φίλους του και να παίξουν όλοι μαζί ποδόσφαιρο. Οι γονείς του είναι πάντα δίπλα του, το ίδιο και όλοι οι φίλοι του, ακόμη και τα κορίτσια του σχολείου που νόμιζε ότι δεν τον συμπαθούν!

Και να που μια μέρα ο γιατρός του, ο επιδέξιος κύριος Λι, του φέρνει καταπληκτικά νέα: μια νέα καρδιά βρέθηκε!

Μα πως γίνεται; Που βρέθηκε; Θα πάρει την καρδιά κάποιου άλλου; Και εκείνος τι θα απογίνει; Όλες του οι απορίες θα λυθούν μια προς μια μετά από συζήτηση με τον γιατρό που με έναν πολύ γλυκό και όμορφο τρόπο θα του εξηγήσει τι είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, το δώρο ζωής που του χαρίζεται.



Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας Ελένη Καλλιατάκη

Εικονογράφηση Λυδία Χαζτημάρκου

Σελίδες βιβλίου: 26

Διαστάσεις βιβλίου: 21 x 29 cm

Έκδοση: Οκτώβριος 2022


Ένα παιδικό βιβλίο με ένα πολύ τρυφερό μήνυμα που πρέπει να διαβάσει κάθε παιδάκι. Προτείνεται για ηλικίες 8 ετών και άνω.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.iwrite.gr, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/DeTc


Πως μας φάνηκε

Όταν πρωτοείδαμε αυτό το βιβλίο μας έκανε εντύπωση που μιλάει για ένα θέμα το οποίο πολλά παιδιά ίσως να μην καταλάβουν ή ίσως να τα τρομάζει, ταυτόχρονα όμως είχαμε και τεράστια αγωνία να το διαβάσουμε.

Θεωρήσαμε ότι η συζήτηση περί θανάτου και μεταμοσχεύσεων είναι κάτι που μπορεί να τους δημιουργήσει αμφιβολίες ή φόβο, αλλά και πολλές απορίες.

Από την άλλη πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει, τι είναι η δωρεά οργάνων και πόσο καλό μπορείς να κάνεις σε κάποιον συνάνθρωπο σου που περιμένει μια νέα καρδιά (ή κάποιο άλλο όργανο) για να μπορέσει να ζήσει και να συνεχίσει τη ζωή του.

Άλλωστε τα παιδιά γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει ο θάνατος, γιατί να μην ξέρουν ότι μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει μια νέα ζωή;


Το διαβάσαμε λοιπόν με τις μικρές μου, με τις οποίες έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα της δωρεάς οργάνων και έτσι είχαν ήδη μια γενική εικόνα, και το βιβλίο αυτό τους άρεσε πολύ.

Συγκινηθήκαμε με την ιστορία του μικρού Γιώργου, του ήρωα του βιβλίου, μιλήσαμε εκ νέου για τη δωρεά οργάνων και μας έμεινε μια αισιόδοξη νότα, αφού το τέλος της ιστορίας είναι πολύ όμορφο.

Εννοείται ότι οι απορίες των παιδιών ήταν δεκάδες και μέσα από την συζήτηση λύθηκαν όλες. Είπαμε πώς μπορεί να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων, γιατί να το κάνει αυτό, πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στα νοσοκομεία που περιμένουν να βρεθεί μόσχευμα, και πολλά πολλά ακόμη.

Εμείς θα σας προτείνουμε λοιπόν όχι μόνο να το θέμα των μεταμοσχεύσεων, αλλά να γίνεται και εσείς οι ίδιοι δότες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε το site eom.gr


Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή και γρήγορη και μπορεί να γίνει στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στα ΚΕΠ ή online. Απλά συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και απαντάτε σε κάποιες ερωτήσεις ώστε να καταχωρηθούν οι προτιμήσεις σας και μετά από λίγο διάστημα παραλαμβάνετε στο σπίτι την κάρτα του δωρητή οργάνων και ιστών. Προσωπικά, το έκανα πριν πολύ καιρό, θέλοντας να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που περιμένουν ένα μόσχευμα για να συνεχίσουν την ζωή τους. Να και η καρτούλα μου!


Τέλος, στο https://www.eom.gr/ekpaideytiko-yliko-gia-mathites/ θα βρείτε και αρκετό υλικό για τα παιδιά, με τους «οργανούληδες» να εξηγούν στα παιδιά με ένα μοναδικό τρόπο τις λειτουργίες των οργάνων και τι είναι η δωρεά, αλλά και παιχνίδια αντιστοίχισης, λέξεων κ.α

bottom of page