«Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά» - Πώς να διαχειριστούμε απορίες και φόβους των παιδιών
top of page

«Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά» - Πώς να διαχειριστούμε απορίες και φόβους των παιδιών


Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας ρωτήσει κάτι το παιδί για ένα θέμα και εσείς να δυσκολεύεστε να απαντήσετε; Και σκέφτεστε με ποιον τρόπο να του το εξηγήσετε ώστε να κατανοήσει την απάντηση, να μην αγχωθεί ή να μην φοβηθεί;

 

Προσωπικά, τα παιδιά μου με έχουν ρωτήσει πολλές φορές για το σεξ, τους ανθρώπους που πεινούν, αλλά και διάφορα άλλα κοινωνικά θέματα. Άλλες φορές με έχουν ρωτήσει τι θα απογίνουν αν πάθω κάτι και ποιος θα τα μεγαλώσει. Γνωρίζω καλά ότι μέσα από τις ερωτήσεις τους τα παιδιά εκφράζουν όχι μόνο απορίες, αλλά και φόβους τους.

Πάντα τους απαντώ με απλά λόγια, έχοντας κατά νου την ηλικία τους και το πόση πληροφόρηση μπορούν να δεχτούν για κάθε θέμα.  Παρόλα αυτά, αρκετές φορές έχω δυσκολευτεί να βρω τον κατάλληλο τρόπο να τους μιλήσω, σκεπτόμενη ότι μπορεί να τα αγχώσω ή να τα πονηρέψω (πχ. σε σεξουαλικά θέματα). Φροντίζω λοιπόν να ενημερώνομαι μέσα από βιβλία ενηλίκων και webinars, αλλά και να διαβάζουμε μαζί παιδικά βιβλία που έχουν να κάνουν με τέτοια θέματα και που πάντα μας δίνουν έναυσμα για συζήτηση.


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά», το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καλογραμμένο και το διάβασα μέσα σε λίγες μέρες.


Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς και έρχεται να μας βοηθήσει να κάνουμε ανοικτές συζητήσεις με τα παιδιά, γεμάτες ευαισθησία, ανταπόκριση και συναισθηματική σύνδεση.

 

Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, μας βοηθά:

• να απαντάμε σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια,

• να καθοδηγούμε τα μικρά παιδιά ώστε να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους,

• να στηρίξουμε τα παιδιά προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με συνταρακτικά γεγονότα που αφορούν την κοινωνία ή ολόκληρο τον κόσμο.


Μας δείχνει ουσιαστικά τον τρόπο να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο κάθε απρόσμενη απορία που θα εκφράσει το παιδί και να χτίσουμε έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.


Δεκάδες φλέγοντας θέματα αναλύονται στο βιβλίο. Θέματα για τα οποία αργά ή γρήγορα τα παιδιά μας θα ανησυχίες και απορίες και εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα του όχι μόνο για να τα ακούσουμε, αλλά να γνωρίζουμε να τους απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

-   Οικογενειακά θέματα όπως ο χωρισμός, η ανεργία, οι εξαρτήσεις κ.ά

-   Θέματα όπως ασθένειες ενηλίκων ή παιδιών, ο θάνατος κάποιους μέλους της οικογένειας ή του κατοικίδιου μας, η αποβολή κ.ά

-  Κοινωνικά θέματα όπως οι διαφορετικές κουλτούρες, οι σωματικές και νοητικές διαφορές, η σεξουαλικότητα, η πείνα κ.ά

-  Φυσικές καταστροφές, αναταραχές, βία


Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο είναι απλός και απόλυτα κατανοητός. Σε κάθε κεφάλαιο πέρα από συμβουλές βρίσκουμε και αρκετά παραδείγματα διαλόγων ανάμεσα στο παιδί και τον ενήλικα.


Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε προτάσεις με sites και βιβλία για κάθε θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο ξεχωριστά, ώστε να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες γνώσεις και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ακόμη καλύτερο τρόπο τις μεγάλες συζητήσεις με τα παιδιά.



Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Δρ. Lauren Starnes

Μετάφραση: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Σελίδες βιβλίου: 288

Διαστάσεις βιβλίου: 17x24cm

Έκδοση:  Οκτώβριος 2023

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/DxAL

 


 

 

 

bottom of page