Με τα παιχνιδοβοηθήματα της Enjoy Learning γινόμαστε αστέρια στην ορθογραφία!
top of page

Με τα παιχνιδοβοηθήματα της Enjoy Learning γινόμαστε αστέρια στην ορθογραφία!

Ποιος δεν θέλει το παιδί του να είναι καλό στα μαθήματα; Δεν σας λέω άριστο, εγώ τουλάχιστον δεν έχω τέτοια κολλήματα, προτιμώ να είναι ευτυχισμένο και να εστιάζει περισσότερο σε ότι του αρέσει. Αν δεν του αρέσουν κάποια μαθήματα δεν πειράζει, αρκεί να προσπαθεί και να βελτιώνεται, να μην τα παρατάει. Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πρέπει να ξέρει καλή ορθογραφία και ότι οι σωστές βάσεις μπαίνουν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Γνωρίζω βέβαια ότι χρειάζεται πολλή εξάσκηση και επανάληψη μέχρι να εμπεδώσει ένα παιδί τους κανόνες της γραμματικής και να μπορεί να τους φέρνει στο μυαλό του μόλις πάει να γράψει κάτι.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω για τα παιχνιδοβοηθήματα της Enjoy Learning, τα οποία ανακαλύψαμε πρόσφατα και έχουμε ενθουσιαστεί. Πάμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά;

H ιδέα της Enjoy Learning και τα παιχνιδοβοηθήματα

Η ιδέα της Enjoy Learning γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια, μέσα από την πεποίθηση ότι το διάβασμα μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο όταν είναι διασκεδαστικό. Όντως έτσι είναι! Όλα τα πράγματα γίνονται πιο διασκεδαστικά μέσα από το παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και με το διάβασμα!

Η ομάδα της Enjoy Learning λοιπόν, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς με πολύχρονη εμπειρία, προχώρησε στη δημιουργία της σειράς «Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας», θέλοντας να ανταποκριθεί στη μεγάλη ανάγκη των παιδιών για εκμάθηση ή/ και εμπέδωση της ορθογραφίας.

Μάλιστα έκανε το εξής: Μέσα από τη συστηματική αξιοποίηση των καρτών της σειράς, σε ατομικά αλλά και σε ομαδικά μαθήματα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στην πληροφορία που τους δίνεται με συνεκτικό αλλά και παιγνιώδη τρόπο. Και κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει τα συγκεκριμένα παιχνιδοβοηθήματα που περιέχουν κάρτες με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι μαθητές για να μάθουν ορθογραφία.


Θα λέγαμε ότι παιχνιδοβοηθήματα της Enjoy Learning αποτελούν μία καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο εκμάθησης ή/και εμπέδωσης της ορθογραφίας και ένα έξυπνο εκπαιδευτικό εργαλείο τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς!


Τα Προϊόντα και τα εκτυπώσιμα!

Στη σειρά εκμάθησης της Enjoy Learning θα βρείτε τέσσερα παιχνιδοβοηθήματα:


1. Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Λεξιλόγιο: Ορθογραφία και Οικογένειες Λέξεων για παιδιά A’-B’ δημοτικού

Παιχνίδι 285 καρτών με 2 επίπεδα δυσκολίας. Περιλαμβάνει όλο το λεξιλόγιο της ύλης της Α’ και Β’ Δημοτικού και επιπλέον λέξεις που προτείνονται για τις συγκεκριμένες τάξεις: την ορθογραφία των λέξεων, την προέλευσή τους (όπου χρειάζεται, προκειμένου να βοηθήσει το παιδί να εμπεδώσει την ορθογραφία τους), την ανάλυσή τους σε συνθετικά (εφ’ όσον είναι σύνθετες) και τις συγγενικές τους λέξεις.

Επιπλέον, οι λέξεις δίνονται μέσα σε προτάσεις ώστε να εμπεδώνεται το νόημά τους από το παιδί αλλά και να εξασκεί, με αυτόν τον τρόπο, την αναγνωστική του ικανότητα.


2. Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Κανόνες για παιδιά A’-B’ δημοτικού

Παιχνίδι 150 καρτών. Περιλαμβάνει όλους τους κανόνες ορθογραφίας της ύλης της Α’ & Β’ Δημοτικού, καθώς και επιπλέον κανόνες για προετοιμασία για τη Γ΄Δημοτικού. Έχει 4 επίπεδα δυσκολίας: κάρτες πρώτης ορθογραφίας για τους πρώτους μήνες της Α’ Δημοτικού, κάρτες για το β’ μισό της Α’ Δημοτικού, κάρτες για τη Β’ Δημοτικού και κάρτες επιπλέον κανόνων, για προετοιμασία για τη Γ’ Δημοτικού.


3. Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Λεξιλόγιο: Ορθογραφία και Οικογένειες Λέξεων για παιδιά Γ’-Δ’ δημοτικού

Παιχνίδι 317 καρτών διπλής όψης. Περιλαμβάνει όλο το λεξιλόγιο της ύλης Γ’ και Δ’ Δημοτικού και επιπλέον λέξεις: την ορθογραφία των λέξεων, την προέλευσή τους (όπου χρειάζεται, προκειμένου να βοηθήσει το παιδί να εμπεδώσει την ορθογραφία τους), την ανάλυσή τους σε συνθετικά (εφ’ όσον είναι σύνθετες) και τις συγγενικές τους λέξεις. Επιπλέον, οι λέξεις δίνονται μέσα σε προτάσεις ώστε να εμπεδώνεται το νόημά τους από το παιδί.

Έχει 2 επίπεδα δυσκολίας (κάρτες για τη Γ’ Δημοτικού και κάρτες για τη Δ’ Δημοτικού) καθώς και κάρτες επιπλέον λέξεων που προτείνονται για αυτή την ηλικία.


4. Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Κανόνες για παιδιά Γ’-Δ’ δημοτικού

Παιχνίδι 164 καρτών με 3 επίπεδα δυσκολίας. Περιλαμβάνει όλους τους κανόνες της ύλης της Γ’ και Δ’ Δημοτικού και επιπλέον κανόνες.

Σε όλα τα παραπάνω παιχνιδοβοηθήματα η δομή των καρτών είναι τέτοια που μπορούν:

· να παίξουν παιδιά μεταξύ τους, και μάλιστα με τρεις διαφορετικούς τρόπους

· να παίξει γονέας ή εκπαιδευτικός με το παιδί

· να αξιοποιηθούν από δάσκαλο/δασκάλα μέσα στην τάξη

· να διαβάσει το παιδί μόνο του (με τη μέθοδο των flashcards)

Θα βρείτε ακόμη και εκτυπώσιμο υλικό σε super τιμή, όπως:

- 21 Κάρτες πρώτης ορθογραφίας για την Α’ Δημοτικού

- 17 Κάρτες με τις ημέρες της εβδομάδας και τους μήνες, για την Α’ και Β’ δημοτικού

- 23 Κάρτες με την ορθογραφία του αορίστου και τον σχηματισμό του αορίστου από τα ανώμαλα ρήματα, για την Γ’ και Δ’ Δημοτικού.

Oι εκτυπώσιμες κάρτες είναι διπλής όψης και διατίθενται σε 2 μεγέθη: Μέγεθος Α4, για χρήση ως αφισάκι στην τάξη ή στον χώρο μελέτης του παιδιού, και Μέγεθος 7 χ 10 εκ., για παιχνίδι, για διάβασμα ή για επικόλληση στο τετράδιο.


Σε ποιους απευθύνονται

Σε όλους!

- Σε παιδιά δημοτικού, Α’-Β’ και Γ’-Δ’ τάξης, που θέλουν να κατακτήσουν πλήρως την ορθογραφία, να κατανοήσουν τους κανόνες, να κάνουν επανάληψη όσων έχουν ήδη μάθει στο σχολείο, αλλά και να ανακαλύψουν ενδεχόμενα κενά στην ύλη και φυσικά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Και όλα αυτά γίνονται μέσα από το παιχνίδι, με τον πιο εύκολο, ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

- Σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς που θέλουν να έχουν συγκεντρωμένη όλη την ύλη της ορθογραφίας: τους κανόνες αλλά και τις λέξεις και οικογένειες λέξεων που εμπεριέχονται στην ύλη της κάθε τάξης. Μια τέλεια ιδέα, που σίγουρα θα αρέσει και στους μαθητές τους, είναι να αξιοποιήσουν τις κάρτες κατά τη διάρκεια του μαθήματος και να παίξουν με τα παιδιά, να τα διδάξουν με ευχάριστο τρόπο, να κάνουν την επανάληψή τους ή ακόμα και να εντοπίσουν ενδεχόμενες γνωστικές ελλείψεις των παιδιών.


Πως θα βοηθήσουν το παιδί να βελτιώσει την ορθογραφία του

Τα παιχνιδοβοηθήματα της ENJOY LEARNING συστήνουν στο παιδί την ορθογραφία, όχι αποσπασματικά αλλά στο σύνολό της: από τη μία τους ορθογραφικούς κανόνες, απαραίτητους προκειμένου να μάθει τις καταλήξεις των ρημάτων, ουσιαστικών, επιθέτων, μετοχών και επιρρημάτων. Από την άλλη, τη λεγόμενη θεματική ή ιστορική ορθογραφία, την ορθογραφία, δηλαδή, που έχει να κάνει με την προέλευση της κάθε λέξης. Μαθαίνει, δηλαδή, το παιδί ότι με βάση την προέλευσή τους οι λέξεις διακρίνονται σε μεγάλες οικογένειες και ότι οι λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια γράφονται με τον ίδιο τρόπο.


Επίσης βοηθούν το παιδί να κατακτήσει την επιθυμητή γνώση με δύο τρόπους: αφ’ ενός, μέσα από το παιχνίδι, τη διασκέδαση: το παιδί μπορεί να παίξει με τους φίλους ή με την οικογένειά του ή ακόμα και με τον/την εκπαιδευτικό και μάλιστα με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ώστε το παιχνίδι να διατηρεί πάντα το ενδιαφέρον του! Αφ’ ετέρου, προσφέροντας υλικό για μελέτη.


Η δομή των καρτών είναι τέτοια, ώστε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έτοιμες κάρτες μάθησης (flashcards). Το παιδί μπορεί διαβάζοντας από αυτές να μάθει την ύλη της ορθογραφίας του με τρόπο ευχάριστο και αποτελεσματικό. Είναι γνωστό ότι η χρήση καρτών μάθησης (flashcards) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε διεθνές επίπεδο και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις αποδοτικότερες τεχνικές μελέτης.


Οι κάρτες της Enjoy Learning αποτελούν έναν εύκολο και ευχάριστο τρόπο για να κατακτήσουν τα παιδιά την ορθογραφία! Όσο για εκείνα που την έχουν ήδη κατακτήσει;…Θα βρουν έναν διασκεδαστικό τρόπο για να κάνουν επανάληψη και να εμπεδώσουν όσα έχουν ήδη μάθει, αλλά και να ανακαλύψουν ενδεχόμενα κενά στην ύλη τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.


Οι εντυπώσεις μας και οι λόγοι που τα αγαπήσαμε

Τα έχουμε μια εβδομάδα και έχουμε ξετρελαθεί! Τα παιδιά δεν σταματούν να παίζουν και να περνούν την ώρα τους όμορφα, ενώ εμείς χαιρόμαστε να τα βλέπουμε να κάνουν εξάσκηση στους ορθογραφικούς κανόνες που ήδη γνωρίζουν, αλλά και να μαθαίνουν νέους!

Ως μαμά που ψάχνω διαρκώς τρόπους να κάνουμε το διάβασμα με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο ώστε οι μικρές μου να μην βαριούνται και να έχουν ενδιαφέρον, έχω ενθουσιαστεί με την ποιότητα αυτών των παιχνιδοβοηθημάτων, το σχεδιασμό τους, αλλά και το εύρος της ύλης που καλύπτουν. Λεπτομέρειες που κάνουν τους μικρούς μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση!


Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα τα αγαπήσουν γιατί τα βλέπουν ως παιχνίδι και περνούν ευχάριστα την ώρα τους, ενώ εμείς οι γονείς τα λατρεύουμε γιατί βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν την ορθογραφία και να κατανοήσουν τους κανόνες!...Η πρόοδος γίνεται αμέσως αισθητή!


Επιπλέον, αυτά τα παιχνιδοβοηθήματα είναι τόσο εύχρηστα, αφού μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας στη βόλτα και να απασχολήσουμε τα παιδάκια σας (ευκαιρία να μειώσουμε λιγάκι πλέον αυτά τα tablet!). Θα το χαρούν, θα διασκεδάσουν και το σημαντικότερο;..θα κάνουν αρκετή εξάσκηση και επανάληψη στη γλώσσα και θα γίνουν αστέρια!


Να σας δώσουμε και κάποια tips για το παιχνίδι σας?

- Καθιερώστε ένα πρόγραμμα. Μια μέρα της εβδομάδας μπορείτε να παίζετε με το παιδί ως επανάληψη της σχολικής ύλης.

- Αν θέλετε να έχει καθημερινή επαφή με την ορθογραφία, ορίστε πόσες κάρτες θα κάνετε, πχ. 10 κάρτες την ημέρα. Διαβάστε, συζητήστε, προβληματιστείτε, παρέα με το παιδί!

- Αφήστε το παιδί να περιεργαστεί μόνο του τις κάρτες και να διαβάσει μόνο του όσες θέλει!


Που θα τα βρείτε

Τα προϊόντα της Enjoy Learning μπορείτε να τα βρείτε Online στο www.enjoylearning.gr, αλλά και σε πολλά επιλεγμένα καταστήματα και βιβλιοπωλεία. Φυσικά και στα social media της εταιρίας:


Κάντε ένα όμορφο και χρήσιμο δώρο στα παιδιά σας!

bottom of page