"Μαμά, μπαμπά, μ’ακούτε;" Ένα βιβλίο για να απολαύσουμε το ταξίδι της γονεϊκότητας
top of page

"Μαμά, μπαμπά, μ’ακούτε;" Ένα βιβλίο για να απολαύσουμε το ταξίδι της γονεϊκότητας


Μια αδυναμία στα βιβλία γονεϊκότητας την έχουμε! Θεωρούμε ότι μας υπενθυμίζουν πολλά πράγματα, που μπορεί μεν να τα γνωρίζουμε αλλά πολλές φορές τα ξεχνάμε. Πράγματα που αν τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας θα γίνει πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η σχέση με το παιδί μας.


Το βιβλίο «Μαμά, μπαμπά, μ’ακούτε;» έρχεται για να μας υπενθυμίσει τους τρόπους, αλλά και να μας μάθει πολλούς νέους, για να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τον γονεϊκό μας ρόλο. Με δεκάδες ιστορίες, μας κάνει να προβληματιστούμε και να ανταποκριθούμε τελικά στις καθημερινές δοκιμασίες με τον καλύτερο τρόπο. Μας βοηθά να γίνουμε οι θετικοί γονείς που ονειρευόμαστε, να καταλαβαίνουμε το παιδί μας και να αποκτήσουμε μια όμορφη σχέση μαζί του.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και το Positive Parents

Η Ελένη Βασιλειάδη είναι μαμά δυο παιδιών, ενδυναμώτρια γονέων και δημιουργός του Positive Parents, την οποία ακολουθούν και συμβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες θετικοί και δημιουργικοί γονείς.


Μπορεί να ξεκίνησε ως δικηγόρος και φιλόλογος γαλλικής γλώσσας, επέλεξε όμως να ασχοληθεί µε αυτό που αγαπά περισσότερο και την παρακινεί: την ενδυνάμωση γονέων. Είναι πιστοποιημένη Parent Consultant από την Parentalité Créative® (Δημιουργική γονεϊκότητα) στην Γαλλία, συνεργάτης της APCOMM και του Training Institute for Parental Burnout. Έχει πιστοποιηθεί επίσης το 2021 από την Αttachment Parenting Ιnternational ως Parenting Educator και ως Dunstan Baby Language Trainer.

Μέσα από το βιβλίο «Μαμά, μπαμπά, μ’ακούτε;», με τις ενδυναμωτικές της ιστορίες και ζωγραφιές που θα βρούμε σε αυτό, μας προσκαλεί να προσεγγίσουμε το παιδί και την πολύτιμη σχέση μας μαζί του με μια άλλη μάτια. Με περισσότερη ενσυναίσθηση και αποδοχή και λιγότερο έλεγχο, έτσι ώστε το παιδί να ανθίσει και να απελευθερώσει τις δυνατότητές του.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αυτό το βιβλίο είναι για όλους! Είναι για εσένα που θέλεις να δεις με τα μάτια του παιδιού σου και να αποκωδικοποιήσεις τις συμπεριφορές του, προκειμένου να ανταποκρίνεσαι πιο δημιουργικά και με λιγότερες φωνές στις προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά. Είναι ακόμη για εσένα που θέλεις να συναντήσεις το παιδί που κρύβεται μέσα σου προκειμένου να κατανοήσεις χωρίς ενοχές, από που προέρχονται οι δικές σου αντιδράσεις ως γονέας. Είναι και για εσένα που θες να βρεις νέους δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι καλύτερα με το παιδί σου.

Το βιβλίο «Μαμά, μπαμπά, μ’ακούτε;» έρχεται να μας δείξει μια νέα οπτική γωνία για την υπέροχη, αν και απαιτητική, διαδρομή μας ως γονείς, να κάνει την καθημερινότητα μας πιο ευχάριστη και ποιοτική και να βελτιώσει τη σχέση μας με το παιδί.

Περιέχει 101+ ενδυναμωτικές ιστορίες και ζωγραφιές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το παιδί μας, να συνδεθούμε μαζί του και να απολαύσουμε τη σχέση μας. Μέσα από τις ιστορίες αυτές βλέπουμε ξεκάθαρα τον ρόλο που έχουμε ως γονείς, ενώ καταλαβαίνουμε από πού πηγάζουν οι πράξεις του παιδιού. Δύο πολύ σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κάθε στιγμή σε μια μοναδική στιγμή επικοινωνίας και αγάπης.

Το βιβλίο αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος, μέσα από 49 ιστορίες, ο γονέας μιλάει στο παιδί. Στο δεύτερο μέρος, μέσα από ακόμη 59 ιστορίες, το παιδί απευθύνεται στον γονέα και του μιλάει για την δική του πραγματικότητα και για τη σημασία της σχέσης τους. Ακολουθούν δεκάδες ζωγραφιές που αφορούν τη γονεϊκότητα και θα σας εμπνεύσουν να γίνεται καλύτεροι.

Πως μας φάνηκε

Πως μας φάνηκε; Εξαιρετικό!

Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους γονείς, ακόμη και σε αυτούς που πρόκειται να γίνουν γονείς και θέλουν να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο για το ταξίδι της γονεϊκότητας. Ένα ταξίδι που δεν έχει μόνο ευτυχία και χαμόγελα, έχει και στιγμές κούρασης και άγχους. Δυσκολίες οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν αν λειτουργούμε με γνώμονα την ενσυναίσθηση και βλέπουμε το κάθε τι και μέσα από τα μάτια του παιδιού, όχι μόνο μέσα από τα δικά μας μάτια.


Η αλήθεια είναι ότι το βρήκαμε τόσο ενδιαφέρον που το διαβάσαμε μέσα σε λίγες μέρες! Τόσες χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες μαζεμένες σε ένα μέρος!

Μας έβαλε στη θέση του παιδιού και μας έκανε να δούμε τον ρόλο μας κάπως διαφορετικά, χωρίς εντάσεις και παιχνίδια εξουσίας. Μας υπενθύμισε τον σημαντικό ρόλο της ενσυναίσθησης και του αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς. Δεν χρειάζονται να μας έχουν όλη την ώρα από πάνω τους, να τους δείχνουμε τα πάντα και να μην τα αφήνουμε να ενεργήσουν σε τίποτα μόνα τους. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τον έλεγχο μας. Χρειάζονται να είμαστε δίπλα τους, να μπαίνουμε στη θέση τους, να τα καταλαβαίνουμε, να τα συμπονούμε, να τα ακούμε, να τα σεβόμαστε και να τους αφήνουμε χώρο και χρόνο….Ότι χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι δηλαδή, ανεξαρτήτου ηλικίας.


Αγαπήσαμε όλες αυτές τις ιστορίες που περιέχει, πολλές από τις οποίες μας έφεραν στο νου προσωπικά βιώματα και παιδικές αναμνήσεις και μας έβαλαν σε σκέψεις που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί γονείς.

Λατρέψαμε και τις ζωγραφιές που θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου. Τις μελετήσαμε όλες, μια προς μια, και μάλιστα φωτοτυπήσαμε κάποιες και τις βάλαμε στο ψυγείο μας για να μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα παιδιά μας και να μας θυμίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιωθούμε και να χτίσουμε μια όμορφη σχέση μαζί τους.

Μην αμελήσετε λοιπόν να το διαβάσετε!

Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας: Ελένη Βασιλειάδη

Εικονογράφηση: Ελένη Βασιλειάδη & Γιώργος Λάζος

Σελίδες βιβλίου: 336

Διαστάσεις βιβλίου: 17x22 cm

Έκδοση: Δεκέμβριος 2022


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.iwrite.gr, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία. Online εδώ https://mikk.ro/DgwE και όχι μόνο!




Θα σας προτείνω ακόμη να ακολουθήσετε τις σελίδες της Positive Parents, σε Facebook και Instagram, όπου θα βρείτε πολλά χρήσιμα πραγματάκια για τη θετική διαπαιδαγώγηση. Ρίξτε και μια ματιά στο www.positiveparents.gr αν θέλετε να γίνετε πιο θετικοί και δημιουργικοί γονείς!


bottom of page