«Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά». Ενα βιβλίο για την ισορροπημένη διατροφή
top of page

«Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά». Ενα βιβλίο για την ισορροπημένη διατροφή


Να και το παιδικό βιβλίο «Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά», με ένα από τα αγαπημένα μας θέματα: την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή! Ένα θέμα που λίγο ή πολύ μας απασχολεί όλους. Πως θα μειώσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας αλλά γνωρίζουμε πόσο επιβλαβείς είναι για την υγείας μας; Πως θα μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα;


Το νέο βιβλίο της γνωστής διατροφολόγου Ειρήνης Τοπαλίδου έφτασε στα χέρια μας και δεν περιμέναμε λεπτό για να το διαβάσουμε!

Μια πρωτότυπη ιστορία, με τη φράουλα και την πιπεριά να οδηγούνται στο δικαστήριο. Γιατί; Πως θα τις υπερασπιστεί η πατάτα και η καυτερή πιπεριά; Τι απόφαση θα πάρει ο Εισαγγελέας σκόρδο και ο πρόεδρος του δικαστηρίου το μπρόκολο; Θα τα μάθετε όλα!



Ακόμη, στο τέλος του βιβλίου βρίσκουμε

- Πληροφορίες για την διατροφή που θα βοηθήσουν εμάς τους γονείς να βελτιωθούμε. Ώρα να μάθουμε τι εννοούμε όταν λέμε ισορροπημένη διατροφή, γιατί τα παιδιά πεινάνε συνέχεια, πως προσφέρουμε ένα τρόφιμο, ποια στάση κρατάμε απέναντι στο υπέρβαρο παιδί κ.α - Διασκεδαστικά παιχνίδια: λαβύρινθος, κρυπτόλεξο, χρωμοσελίδες! Οπότε και διαβάζουμε ένα όμορφο παραμύθι και περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας παίζοντας!


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: The Book Project

Κείμενα: Ειρήνη Τοπαλίδου

Εικονογράφηση: Νεφέλη Ρισκάκη

Σελίδες βιβλίου: 32

Διαστάσεις βιβλίου: 20x14 cm

Έκδοση: Αύγουστος 2023


Προτείνεται για παιδιά ηλικίας από 4 ετών, για να το διαβάσετε παρεούλα, ενώ είναι ιδανικό για να το διαβάσουν μόνα τους τα μικράκια σας, Α’ και Β΄ δημοτικού, να περάσουν όμορφα το χρόνο τους και να κάνουν εξάσκηση στην ανάγνωση…2 σε 1 δηλαδή!


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις The Book Projectκαι μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων https://4e-project.gr, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία.


…και τώρα το καλύτερο! Εξασφαλίσαμε αποκλειστική συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου. Επικοινωνήσαμε μαζί της και με ιδιαίτερη χαρά απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις της πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν όλους να βελτιωθούμε ως γονείς και να εμφυσήσουμε πιο εύκολα στα παιδιά μας το νόημα και την αξία της υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, μοιράστηκε μαζί μας μια υπέροχη συνταγή για άκρως γευστικά και υγιεινά τυροπιτάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!



Συνέντευξη με την κυρία Τοπαλίδου


1. Κυρία Τοπαλίδου, είστε διατροφολόγος και παράλληλα έχετε εκδόσει 3 παιδικά πααραμύθια, μαζί με το ολοκαίνουργιο "Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά!". Πόσο σημαντική θεωρείτε την ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτή;


Παγκοσμίως η ανθυγιεινή διατροφή κοστίζει την ζωή σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας και από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεστε πως η υγιεινή διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την βέλτιστη υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα ,λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια. Δεν υπάρχει ένα γενικό πλάνο καθώς τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου ποικίλουν( ηλικία, φύλο, μεταβολισμός, φυσική δραστηριότητα) απλά κρατήστε στο μυαλό σας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τρεις λέξεις ποικιλία, μέτρο, ισορροπία.


2. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο σας. Ποια είναι η ιστορία του και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από αυτό;

Είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο που περνάει στα παιδιά τόσο αβίαστα έννοιες όπως “φυσικές τροφές και όχι επεξεργασμένες” καθώς και “βιταμίνες, υγιεινή διατροφή” τόσο αθόρυβα αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένα. Γίνεται δίκη μ’ένα μυρωδάτο ακροατήριο από φρούτα και λαχανικά ενώ στο εδώλιο μία φράουλα και μία πιπεριά τρέμουν φοβισμένες ότι θ’αφήσουν τα σποράκια τους στη φυλακή! Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κεντρικό μήνυμα και πως τελικά όλα επιτρέπονται. Στο παραμύθι αναφέρεται και η παγκόσμια ημέρα διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου.


3. Γνωρίζουμε ότι έχετε πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και την αξία της, αρθρογραφείτε σε περιοδικά και γενικά είστε πολύ ενεργή στον τομέα αυτό, προσπαθώντας να βοηθήσετε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες διατροφής. Από την εμπειρία σας, τι βλέπετε να ανησυχεί περισσότερο τους γονείς; Ποια θέματα βλέπετε να αντιμετωπίζουν καθημερινά στη διατροφή των παιδιών τους;


Το κόστος το ότι ζούμε στο σήμερα και όχι πριν από πενήντα χρόνια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής εποχής. Οι γονείς ανησυχούν, και όχι άδικα, για την προέλευση της τροφής, την επεξεργασία στην οποία υπόκειται, τις χρωστικές και τα συντηρητικά που προστίθενται. Δεν είναι το κολοκυθάκι, το δαμάσκηνο, το αγγούρι το ίδιο νόστιμα σε σχέση με παλαιότερα, συνεπώς δεν είναι το ίδιο δελεαστικά για τα παιδιά.

Ένα ακόμη θέμα είναι οι πολλοί πειρασμοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και πόσα “όχι” θα πρέπει να μοιράσουν οι γονείς στα παιδιά τους. Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι η παχυσαρκία που δυστυχώς είμαστε ακόμη στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.


4. Ως μαμά θεωρώ σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά, όσο συχνά είναι εφικτό, στην προετοιμασία του φαγητού καθώς είναι ένας τρόπος να ανακαλύπτουν γεύσεις και υφές, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία αυτή ενισχύει τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα τους αλλά και το δέσιμο μαζί μας. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να τους μιλάμε για τις υγιεινές τροφές και για τα οφέλη τους, αλλά και για τις όχι και τόσο καλές! Κατά τη γνώμη σας, με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της υγιεινής διατροφής;


Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο αποτελεσματικός είναι η μίμηση. Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα, απλά ψωνίστε και καταναλώστε τις τροφές που θέλετε και το παιδί σας να τρώει. Μην αποθαρρύνεστε λέγοντας ότι δεν τρώει, θα μείνει νηστικό ,απλά σε δεύτερο χρόνο δώστε μια άλλη υγιεινή εναλλακτική.


5. Ζούμε σε μια εποχή που η παχυσαρκία στα παιδιά διαρκώς αυξάνεται. Οι γρήγοροι ρυθμοί, το junk food, ακόμη και το άγχος συμβάλλουν σε αυτό. Ως γονείς, τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε να ακολουθούν τα παιδιά μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, μια ισορροπημένη διατροφή;


Το ιδανικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο και μια εβδομαδιαία οργάνωση στο ψώνια και στο μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλές γρήγορες υγιεινές λύσεις, το διαδίκτυο είναι “υπερφορτωμένο” από αυτές. Η διατροφή ξεκινάει από τη λίστα του σούπερ μάρκετ είναι το μότο μου που λέω στους πελάτες μου. Ωστόσο όπως συμβουλεύω και στο παραμύθι μου δεν απαγορεύουμε καμία τροφή και ούτε πιέζουμε για κάποια άλλη.


6. Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια συνταγή για κολατσιό που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τα παιδάκια μας;


Τυροπιτάκια λοιπόν σε υγιεινή εκδοχή

150γρ βρώμη

150γρ γιαούρτι (στραγγιστό ή πρόβειο)

70γρ φέτα

2κ.σούπας κατίκι ή μυζήθρα

Πιπέρι και άνηθο ( προαιρετικά)


Ανακατεύουμε τα δυο πρώτα υλικά με τα χέρια μας και φτιάχνουμε μια ζύμη. Θρυμματίζουμε τη φέτα με το κατίκι , και προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια , την ανοίγουμε όπως θέλουμε στρογγυλή ή τετράγωνη , βάζουμε γέμιση σε κάθε ζύμη που ανοίγουμε και κλείνουμε σφιχτά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με τα δάχτυλα μας. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ,αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 για 15-17 λεπτά.



Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας και πάντα επιτυχίες.


Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία



bottom of page