Βιβλίο «Παιδιά και Γονείς στο Ρινγκ του Σχολείου»
top of page

Βιβλίο «Παιδιά και Γονείς στο Ρινγκ του Σχολείου»

Η αδυναμία μου στα βιβλία ψυχολογίας και σε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις γονέων-παιδιών, είναι μεγάλη….για να μην πω τεράστια!

Πριν λίγο καιρό διάβασα το «Παιδιά και Γονείς στο Ρινγκ του Σχολείου» που έχουν γράψει η Ντίνα Πετροπούλου και η Μαριλού Λαμπροπούλου, δύο ψυχολόγοι με μεγάλη πείρα σε θέματα εκπαίδευσης.


Πρόκειται για έναν χρήσιμο οδηγό προετοιμασίας των γονέων μικρών μαθητών ή παιδιών που θα ξεκινήσουν πρώτη φορά το σχολείο.

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί χρειάζονται οι γονείς έναν τέτοιο οδηγό; Γιατί να προετοιμαστούν για το σχολείο; Εντάξει! Το παιδί θα πάει σχολείο, θα διαβάζει τα μαθήματα του και όλα θα είναι μια χαρά!

Ναι, αυτό είναι το ιδανικό σενάριο…Η πραγματικότητα όμως δυστυχώς διαφέρει!

Με την έναρξη του σχολείου ξεκινούν και οι πρώτες συγκρούσεις. Συγκρούσεις γιατί αναγκαστικά το παιδί στερείται τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και ανεμελιάς, συγκρούσεις γιατί πρέπει να μπει σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα και να είναι συνεπές, κ.ά.

Το παιδί πλέον καλείται να ανταποκριθεί για πρώτη φορά στις απαιτήσεις του σχολικού βίου, να συνυπάρξει με ανθρώπους εκτός οικογενειακού κύκλου, να προσπαθήσει για κάτι που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε και να κριθεί για αυτό (εκ του αποτελέσματος, δηλαδή των βαθμών που θα φέρει).

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς προσπαθούν να επιβάλουν στο παιδί να διαβάζει πολύ και να είναι άριστο, γίνονται πιο αυστηροί και απαιτητικοί και έτσι δημιουργούνται οι πρώτες συγκρούσεις, οι οποίες φυσικά επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Παράλληλα το παιδί αποκτά την εικόνα ενός οικογενειακού περιβάλλοντος μονίμως πιεστικού και κριτικού (έως και εχθρικού) και ενός σχολείου-μπαμπούλα, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί το αίσθημα της αποστροφής προς όλα αυτά, να κλειστεί στον εαυτό του και να νιώσει καταπιεσμένο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Ξεκινώντας από την προετοιμασία του παιδιού, κατά την βρεφική και προσχολική ακόμη ηλικία, μας προτείνει τρόπους να ενισχύσουμε την φυσική περιέργεια που διαθέτει απέναντι στη γνώση για το καινούργιο και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα. Άλλωστε, η σχολική επιτυχία ξεκινά από το σπίτι!


Δεν αρκεί όμως μόνο η προετοιμασία του παιδιού για την μετέπειτα επιτυχημένη σχολική πορεία. Χρειάζεται να προετοιμαστούν και οι γονείς:

- Να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν, όπου χρειάζεται, τη δική τους εμπειρία από το σχολείο και τη σχέση με τους δικούς τους γονείς.

- Να κατανοήσουν τις αλλαγές που έρχονται ως φυσικό επακόλουθο όταν το παιδί γίνεται πλέον μαθητής. Να μπορέσουν να τις διαχειριστούν και να διατηρήσουν μια άριστη σχέση, κατανόησης και αγάπης με το παιδί τους.

- Να διαμορφώσουν ένα παιδαγωγικό πλαίσιο ικανό να αντιμετωπίσει θέματα που θα προκύψουν, όπως μελέτη, επίδοση, λάθος, τιμωρία.

Αυτά είναι μάλιστα και τα τέσσερα βασικότερα σημεία σύγκρουσης των παιδιών με τους γονείς, τα οποία οι συγγραφείς φροντίζουν να μας αναλύσουν και τελικά να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβολές ώστε να τα ξεπεράσουμε.

Μας εξηγούν ότι πρέπει να κατανοούμε τη θέση του παιδιού (έχουμε περάσει και εμείς από εκεί) και να αντικαθιστούμε την έννοια της πρωτιάς με την έννοια της προόδου.

Ακόμη, μας υπενθυμίζουν ότι το λάθος επιτρέπεται και πρέπει να αξιοποιείται και φυσικά να συγχωρείται. Αντίστοιχα, η τιμωρία είναι άσκηση εξουσίας στον αδύναμο και άρα δεν χρειάζεται να υφίσταται. Αντί για την τιμωρία υπάρχουν τα όρια. Βάζουμε όρια για να προστατεύσουμε το παιδί και να του διδάξουμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και τη φυσική συνέπεια των πράξεων του.

Τέλος, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, συναντάμε οκτώ παραδείγματα που μας βάζουν σε σκέψεις και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα όσα μάθαμε νωρίτερα…από την θεωρία στην πράξη λοιπόν!


Θα σας προτείνω να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο χρονών και αν είναι το παιδάκι σας. Είτε πρόκειται να ξεκινήσει το σχολείο (για να προετοιμαστείτε εσείς ως γονείς και να βοηθήσετε και το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις αλλαγές που θα φέρει το σχολείο στην καθημερινότητα του), είτε είναι ήδη μαθητής/μαθήτρια (ευκαιρία για βελτίωση της σχέσης σας και μείωση των συγκρούσεων).


Εδώ αναλύονται όλες οι σημαντικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη το παιδί καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική απόδοση. Με τρόπο σαφή και οργανωμένο, οι δύο συγγραφείς εξηγούν, καθησυχάζουν και προτείνουν τρόπους για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με τις λιγότερες προστριβές, πιο σωστά και αποτελεσματικά.


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα. Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και online στο www.e-agyra.gr ή στα http://mikk.ro/BoBc και http://mikk.ro/BoBd.


bottom of page