Βιβλίο «Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός»
top of page

Βιβλίο «Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός»


Να και ένα βιβλίο που έχει ως θέμα του τον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς bullying! Ένα πολύ επίκαιρο θέμα που λίγο ή πολύ απασχολεί όλους τους γονείς. Το βιβλίο «Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite, είναι ένα παραμύθι επαυξημένης πραγματικότητας* που μαθαίνει στα παιδιά πως να αντιμετωπίζουν το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Μέσα από την ιστορία του Άγγελου, τα παιδιά μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεχτούν κάποια στιγμή bullying. Μαθαίνουν ότι πρέπει να μην το βάλουν κάτω και κλειστούν στον εαυτό τους, αντιθέτως να δράσουν άμεσα και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση!

*Τι σημαίνει «βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας»; Σημαίνει ότι μέσω του κινητού ή του tablet μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή (app) του βιβλίου και στη συνέχεια, στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής σας σε κάποια συγκεκριμένη σελίδα, θα δείτε τον Άγγελο να ζωντανεύει και θα ακούσετε τις βαθύτερες σκέψεις του. Τι σκέφτεται όταν τα άλλα παιδιά τον κοροϊδεύουν; Πως νιώθει όταν τελικά καταφέρνει να σταματήσει το bullying που δεχόταν τόσο καιρό;

Να διευκρινίσω μόνο, ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή δέχεται κάποιες τεχνικές αναβαθμίσεις και δεν είναι διαθέσιμη. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είναι και πάλι διαθέσιμη στο google play και στο AppStore, διότι το βρίσκω πραγματικά ενδιαφέρον το να μπορείς παράλληλα με την ανάγνωση του βιβλίου να ακούς τον ήρωα να μιλάει για τα συναισθήματα του.


Η Ιστορία του Άγγελου

Ο μικρός Άγγελος, το τελευταίο διάστημα δέχεται bullying από δύο νταήδες του σχολείου. Τον κοροϊδεύουν και τον τρομοκρατούν, με αποτέλεσμα να νιώθει πολύ άσχημα, μόνος και φοβισμένος.

Ο Άγγελος καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να βρει τον τρόπο να νικήσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει τους νταήδες ώστε να σταματήσουν να τον ενοχλούν.

Αποφασίζει λοιπόν να παλέψει με τον φόβο του, ζητώντας όμως βοήθεια από άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Και όλοι μαζί, ως μια ομάδα, βρίσκουν τη λύση! Στο τέλος, ο Άγγελος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνει πως ο καθένας βρίσκει μέσα του τη δύναμη να ξεπερνά όλα εκείνα που τον τρομάζουν…ενώ όσοι το παίζουν έξυπνοι και δυνατοί, τελικά δεν είναι και τόσο! Αργά ή γρήγορα παίρνουν το μάθημα τους!


Πως μας φάνηκε

«Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά. Θεωρώ ότι κάποια παιδιά θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν πόσο άσχημο είναι να το παίζουν οι νταήδες του σχολείου και να πειράζουν ή να εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους, ενώ κάποια άλλα παιδιά – αυτά που δέχονται bullying- θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν ότι είναι δυνατά και ότι μπορούν να αντιδράσουν και να ξεφύγουν από αυτό!

Δεν είναι όμως μόνο για τα παιδιά…είναι ένα πολύ καλό βιβλίο και για τους μεγάλους, και θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί το λέω αυτό και τι μου υπενθύμισε!

Οι σκέψεις μας

Η ιστορία του Άγγελου είναι κάτι που δυστυχώς βιώνουν πολλά παιδιά. Τα περισσότερα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό που δέχονται και συνήθως κλείνονται στον ευατό τους. Όχι! Πρέπει να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν, να βρουν έναν σύμμαχο, κάποιον που θα τα καταλαβαίνει και θα τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δυνατά και μπορούν να το σταματήσουν! Αρκεί να μιλήσουν!


Στο βιβλίο, βλέπουμε ότι ο Άγγελος δεν είχε κάποιον στο σπίτι του για να μιλήσει, για να εκμυστηρευτεί το πρόβλημα του. Η μαμά του ήταν απόμακρη, κλεισμένη στον εαυτό της και απλά έβλεπε όλη μέρα τηλεόραση χωρίς κανένα ενδιαφέρον! Δεν ήταν λοιπόν δίπλα του, δεν ήταν ανοιχτή για συζήτηση! Πως λοιπόν να την πλησίαζε ο Άγγελος για να της πει το πρόβλημα του; Ευτυχώς που ο μικρός μας ήρωας ήταν έξυπνος και σκέφτηκε να βρει ως συμμάχους τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου που δέχονταν bullying από τους συγκεκριμένους νταήδες του σχολείου…και ετσι όλοι μαζί μίλησαν στην δασκάλα τους και το πρόβλημα λύθηκε!


Εμένα προσωπικά, μου υπενθύμισε ότι ως μανούλα πρέπει να είμαι πάντα κοντά στα παιδιά μου, διαθέσιμη για συζήτηση. Να γνωρίζουν ότι μπορούν να μου μιλήσουν, να με εμπιστεύονται και να ξέρουν ότι εκφράζοντας κάθε τους ανησυχία και κάθε τους σκέψη μπορεί να βρεθεί λύση σε κάθε τους πρόβλημα. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο! Είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό και με πολύ προσπάθεια.

Αλλά οι δουλειές, η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί που κινούμαστε δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας.


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες Εκδόσεις: iWrite Συγγραφέας: Ιωάννης Δασκαλάκης Σχεδίαση - Επαυξημένη πραγματικότητα: Νικόλαος Κουμαρτζής Σελίδες βιβλίου: 32 Διαστάσεις: 24,5x27cm Α Έκδοση: Απρίλιος 2018 Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ι. Δασκαλάκης, έχει σπουδάσει Ψυχολογία και έχει μεταπτυχιακό Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας "Εξαρτήσεις και Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα". Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος, εθελοντικά και έμμισθα, σε χώρο Οξέων Περιστατικών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε ειδικό σχολείο, σε δομές απεξάρτησης για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κ.α. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως σχολικός ψυχολόγος οργανώνοντας προγράμματα πρόληψης και παρείχε συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά 7 έως 14 ετών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Online, μπορείτε φυσικά να το προμηθευτείτε από το iwrite.gr, αλλά και από εδώ http://mikk.ro/CJ94 ή http://mikk.ro/CJ95

bottom of page