top of page

6 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Αυτοπεποίθηση. Τόσο σημαντική! Μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία και μας ωθεί να προσπαθούμε. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να μην σταματάμε πουθενά.

Είναι πράγματι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να έχουν αυτοπεποίθηση. Θα τα βοηθήσει στο σχολείο, στις δραστηριότητες τους, στις συναναστροφές τους και γενικά σε όλη την πορεία τους.


Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;


Επαινέστε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του

Φράσεις όπως «Μαθαίνεις γρήγορα, μπράβο!», «Τι ωραία γράμματα που κάνεις» ή «Σε ευχαριστώ, η βοήθεια σου ήταν πολύτιμη», δείχνουν στο παιδί ότι αναγνωρίζετε τις προσπάθειες του και όσα κάνει.


Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν την αναγνώριση των γονιών τους, την αγάπη και την προσοχή τους, τείνουν να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να πετυχαίνουν περισσότερα στη ζωή τους. Ακόμη, τείνουν να προσπαθούν περισσότερο.

Άλλωστε σε ποιον δεν αρέσουν οι φιλοφρονήσεις! Αν το αφεντικό σας, για παράδειγμα, σας πει ότι σήμερα κάνατε εξαιρετική δουλειά, είναι σίγουρο ότι αύριο θα προσπαθήσετε ακόμη περισσότερο. Έτσι δεν είναι; Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά.

Προσοχή όμως! Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μην επαινείτε το παιδί για το παραμικρό που κάνει ή για κάτι αυτονόητο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, δεν θα πούμε σε ένα παιδί 6 ετών «Μπράβο που έβαλες μόνος σου τα παπούτσια σου»!


Μοιράστε αρμοδιότητες

Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθάει στο σπίτι. Ανάλογα πάντα με την ηλικία του, το παιδί μπορεί να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τακτοποιεί το δωμάτιο του, να σερβίρει το φαγητό ή να ποτίζει τα λουλούδια.


Εντάξετε το παιδί στην καθημερινότητα του σπιτιού και στις υποχρεώσεις. Αυτό θα το κάνει να νιώσει μεγάλο και υπεύθυνο και θα του διδάξει να τελειώνει τις δουλειές που του αναθέτουν.

Μην ξεχάσετε να το συγχαρείτε για τις προσπάθειες του και να κάνετε τα στραβά μάτια όταν δεν τα καταφέρει και τόσο καλά.


Διδάξτε του να είναι ευγενικό και να βοηθάει

Δώστε το καλό παράδειγμα. Το παιδί μαθαίνει πολλά παρατηρώντας τους ίδιους του τους γονείς. Με κάθε ευκαιρία λοιπόν χαμογελάστε στην κυρία στο ταμείο του super market, δώστε τη θέση σας σε κάποιον ηλικιωμένο, βοηθήστε τον συνάνθρωπο σας που το έχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο θα διδάξετε στο παιδί σας αξίες και θα το κάνετε να νιώσει πλήρες και δυνατό!


Μετατρέψτε την αποτυχία σε ευκαιρία για βελτίωση

Το παιδί θα κάνει κάποιο λάθος (ποιος δεν κάνει άλλωστε;)…μην σταθείτε εκεί. Αντιθέτως, δείτε το ως μια ευκαιρία για συζήτηση και βελτίωση.

Αν φέρει, για παράδειγμα, χαμηλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα, βοηθήστε το μέσα από τον διάλογο να εντοπίσει που έκανε λάθος. Για ποιον λόγο πήρε τέτοιο βαθμό; Μήπως δεν είχε διαβάσει αρκετά;

Ενθαρρύνετε το να μελετήσει περισσότερο ώστε την επόμενη φορά να τα πάει καλύτερα.


"Τα εν οίκω μη εν δήμω"

Μην μιλάτε σε τρίτους για τις άσχημες επιδόσεις ή συμπεριφορές του παιδιού σας. Έχω ακούσει πολλές φορές γονείς να λένε σε φίλους τους ή συγγενείς «Το παιδί μου είναι το χειρότερο στα μαθηματικά» ή «Ο μικρός μου είναι τόσο ατίθασος και κουραστικός. Δεν τον αντέχω!».

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα νιώσει το παιδί αν σας ακούσει; Εσείς πως θα νιώθατε στη θέση του; Σίγουρα ντροπιασμένοι! Θα σας ενθάρρυνε μια τέτοια κουβέντα να προσπαθήσετε περισσότερο; Η απάντηση είναι όχι! Το πιο πιθανό είναι ότι θα απογοητευόσασταν εντελώς, θα στενοχωριόσασταν για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς και θα τα παρατούσατε.


Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να μιλήσετε για το παιδί σας, εστιάστε στα θετικά του και δώστε έμφαση σε αυτά, παραμερίζοντας τα αρνητικά….ειδικά αν το παιδί είναι παρόν. «Ο Γιώργος είναι καταπληκτικός στην έκθεση, αλλά λίγο αδύναμος στα μαθηματικά. Προσπαθεί όμως αρκετά» ή «Η Μαρία είναι πολύ τακτική και με βοηθάει απίστευτα με τις δουλειές του σπιτιού».


Στηρίξτε το!

Πείτε στο παιδί σας πόσο περήφανος νιώθετε που έχει χόμπι και στηρίξτε τα όνειρα του. Αν αγαπά τη ζωγραφική, ενθαρρύνετε το να ζωγραφίζει και εξοπλίστε το με τα κατάλληλα εργαλεία.

Αν του αρέσει η φωτογραφία στηρίξτε το. Πάρτε του δώρο μια φωτογραφική μηχανή (ακόμη και την πιο απλή) ή γράψτε το σε μαθήματα φωτογραφίας. Όποτε σας δίνετε η ευκαιρία κάντε μικρές εξορμήσεις στη φύση για να τραβήξει φωτογραφίες και να εξασκηθεί σε αυτό!

Να είστε σύμμαχος του!


Γράφει η Χριστίνα Αρ. για το Amazing Women - www.amazingwomen.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.

Comments


bottom of page