«BULLying στο κοπάδι» - Ένα παιδικό βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας
top of page

«BULLying στο κοπάδι» - Ένα παιδικό βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας


Bullying ή αλλιώς εκφοβισμός…μια λέξη που ακούμε σχεδόν καθημερινά γύρω μας. Παιδιά θύτες ή θύματα, bullying στο σχολείο, bullying που συμβαίνει σε πολλά μέρη και για πολλούς λόγους και προκαλεί φόβο, άγχος, θλίψη ακόμη και ψυχοσωματικά συμπτώματα στο θύμα.


Ως γονείς πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ώστε να μην γίνουν θύματα, αλλά ούτε θύτες. Μια προσέγγιση που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, πολλές συζητήσεις, αλλά και η ανάγνωση παιδικών βιβλίων με θέμα το bullying σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν και να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, χωρίς να την κρίνουν και χωρίς να τη χλευάζουν. Ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί κάποιοι γίνονται θύτες, τι τους ωθεί να κοροϊδέψουν ή να μειώσουν τους άλλους και πως τελικά μπορούν τα ίδια να διαχειριστούν κάθε πιθανή επίθεση εκφοβισμού.


Πριν λίγες μέρες λοιπόν διαβάσαμε το βιβλίο «BULLying στο κοπάδι» της Κατερίνας Δίελα. Ο τίτλος του βιβλίου μας φάνηκε πανέξυπνος και παιχνιδιάρικος, αφού ένας ταύρος (Bull) κάνει bullying στους άλλους ταύρους του κοπαδιού! Σας έχουμε εδώ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και τις εντυπώσεις μας από το βιβλίο.




Λίγα λόγια για την ιστορία


Ένα κοπάδι ταύρων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ένας! Είναι αγέρωχος, μυώδης, με έντονο βλέμμα βοδινό και σούπερ γυαλισμένα κέρατα. Είναι ο Νώντας και είναι το αστέρι των αγώνων! Μιλάει όμως απότομα στους άλλους ταύρους, τους μειώνει, τους φέρεται άσχημα, τους ασκεί ψυχολογικό και λεκτικό εκφοβισμό. Αλλά αυτοί δεν αντιδρούν!  Τι θα γίνει όταν ο τόσο «τέλειος» Νώντας αποτύχει στους αγώνες λόγω αχρωματοψίας; Πώς θα του φερθούν οι άλλοι ταύροι;




Πως μας φάνηκε

Η συγγραφέας Κατερίνα Διέλα, με χιούμορ και φαντασία, δημιουργεί μια νέα ιστορία με θέμα το φαινόμενο του λεκτικού και ψυχολογικού εκβιασμού.


Η ιστορία του Νώντα και της άσχημης συμπεριφοράς του μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά τους λόγους που μπορεί κάποιος να φέρεται υπεροπτικά, να μειώνει ή να κοροϊδεύει τους άλλους και να κάνει bullying. Μας έδωσε όμως και την ευκαιρία να δούμε πώς μπορεί να αντιδράσει το θύμα και πως μπορεί να σταματήσει τον εκφοβισμό που δέχεται.


Μας συγκίνησε η εξέλιξη της ιστορίας, όταν ο Νώντας έχασε στους αγώνες και δεν είχε πια τη φήμη του δυνατού, του ξεχωριστού. Τότε, οι άλλοι ταύροι τον υποδέχτηκαν με αγάπη και τον βοήθησαν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωή του, στην αχρωματοψία του! Δεν τον κορόιδεψαν όπως έκανε εκείνος τόσο καιρό. Αντιθέτως, τον αγκάλιασαν, του έδωσαν αγάπη και έγιναν όλοι μαζί μια φοβερή παρέα. Γιατί όλοι χρειαζόμαστε αγάπη…ποιος ξέρει;…Ίσως αυτό να έλειπε στον Νώντα και υποτιμούσε τόσο καιρό τους φίλους του ή ξεσπούσε με άσχημο τρόπο σε αυτούς.

 

Όσο για την εικονογράφηση του βιβλίου;…Πραγματικά ξεχωριστή. Με τόσα χρώματα και ζωντάνια, συμπληρώνει τέλεια το κείμενο και σου αφήνουν μια απίστευτη αισιοδοξία.


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν συμβουλές από την Ειδική Παιδαγωγό και Σύμβουλο ψυχικής υγείας κα Ειρήνη Δρακοπούλου. Με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το bullying, τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς αν το παιδί μας είναι θύμα, αλλά και πως μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί.


Με την ευκαιρία, θα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το https://www.stopbullying.gr/ , μια ενημερωτική ιστοσελίδα που δεσμεύεται να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον εκφοβισμό. Εκεί θα βρείτε δεκάδες χρήσιμα άρθρα σχετικά με το bullying και το cyberbullying, τους τρόπους πρόληψης, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

 

Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: The Book Project

Συγγραφέας: Κατερίνα Δίελα

Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη

Σελίδες βιβλίου: 40

Διαστάσεις βιβλίου: 22x22 cm

Έκδοση: Οκτώβριος 2023

Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 4+ ετών.

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Book Project και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία.



 

bottom of page