Book Review: "Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου"...Εσύ τολμάς;
top of page

Book Review: "Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου"...Εσύ τολμάς;

Καλημέρα σας,


Σήμερα θα σας πω περισσότερα για το βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου». Ένα βιβλίο που βασίζεται στην Αντλεριανή ψυχολογία και μπορεί να μας απελευθερώσει, να αλλάξει τη ζωή μας και να μας βοηθήσει να βρούμε την ευτυχία.

Ένα βιβλίο που έγινε παγκόσμιο best seller, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3.500.00 αντίτυπα! Και κάτι ακόμη! Έχει ήδη χαρακτηριστεί φαινόμενο, αφού μας δίνει απλά αλλά σημαντικά μαθήματα για να κατακτήσουμε για πάντα την ευτυχία.


Ποιος ήταν ο Άντλερ


Ο Αυστριακός Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler) θεωρείται κορυφαίος ψυχολόγος του 20ου αιώνα, μαζί με τον Φρόιντ και τον Καρλ Γιουνγκ. Ασχολήθηκε σε βάθος με την ατομική ψυχολογία, την πιο δύσκολα εφαρμόσιμη μορφή ψυχολογίας και αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα των ανθρώπων και των κρυφών ικανοτήτων τους.


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Αυτό το βιβλίο αποτελεί απόσταγμα των φιλοσοφικών και ψυχολογικών ιδεών και διδαγμάτων του Άντλερ. Μέσα από τους διαλόγους που παρουσιάζονται, διάλογοι ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και ένα νεαρό άντρα, μαθαίνουμε ποιες είναι οι βασικές θεωρίες τις αντλεριανής ψυχολογίας και πως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας.


Οι βασικές θεωρίες του Άντλερ είναι:

- Οι άνθρωποι αλλάζουν

- Ο κόσμος είναι απλός

- Όλοι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι


Ο νεαρός λοιπόν, ο οποίος δεν συμφωνεί με αυτές τις θεωρίες, ψάχνει απαντήσεις! Ο φιλόσοφος είναι εκεί για να συζητήσουν κάθε του προβληματισμό και αμφιβολία και να του δώσει παραδείγματα ώστε να τον βοηθήσει να κατανοήσει την ψυχολογία του Άντλερ. Του εξηγεί πώς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων. Και όχι μόνο! Πως μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την δύναμη που έχουμε μέσα μας και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.


Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με αναφορές στην Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη, στο Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, καθώς η ψυχολογία του Άντλερ είναι μία μορφή σκέψης που ταιριάζει με την Ελληνική φιλοσοφία.



Τι αποκομίσαμε από την ανάγνωση του βιβλίου


Το βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου» μας υπενθύμισε κάποια πολύ βασικά πράγματα. Σημαντικά διδάγματα που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας, τη σχέση με τον εαυτό μας, αλλά και τη σχέση μας με τους άλλους.


Τα βασικότερα σημεία που έμειναν χαραγμένα στο μυαλό μας:

  • Εμείς καθορίζουμε τη ζωή μας ανάλογα με τη σημασία που δίνουμε στις εμπειρίες του παρελθόντος. Είμαστε οι μόνοι που αποφασίζουμε πώς θα ζήσουμε! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων, αλλά και από τις ίδιες μας τις σκέψεις. Απαιτείται να βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και να αλλάξουμε.

  • Πολλές φορές θυμώνουμε, αλλά γιατί συμβαίνει πραγματικά αυτό; Σύμφωνα με τον Άντλερ, ο θυμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο για να κάνουμε τους άλλους να υποτάσσονται σε εμάς και να νιώθουμε ισχυροί. Δεν χρειάζεται! Αντίστοιχα, όταν κάποιος μας προκαλεί σε αγώνα ισχύος, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του, αλλά να χρησιμοποιούμε άλλα αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας. Γενικότερα, το να παραδεχόμαστε ένα λάθος μας, να ζητάμε συγνώμη ή να απομακρυνόμαστε από έναν αγώνα ισχύος, δεν είναι ήττα.

  • Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Αν δύο άνθρωποι θέλουν να ζουν αρμονικά μεταξύ τους πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον σαν ισότιμες προσωπικότητες. Επιδιώκουμε λοιπόν τις οριζόντιες σχέσεις (οι κάθετες σχέσεις περιέχουν κριτική, υποτίμηση κ.ά αρνητικά), τις ισότιμες, εκείνες που βασίζονται στον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά. Ακόμη, από τη σκοπιά της Αντλεριανής ψυχολογίας, η βάση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη μας προς τους άλλους. Να πιστεύουμε δηλαδή στους άλλους δίχως όρους.

  • Είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι είμαστε ωφέλιμοι και ότι έχουμε αξία. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο το αίσθημα της συμβολής που μας λέει ότι είμαστε χρήσιμοι σε κάποιον. Δεν χρειαζόμαστε την αναγνώριση από τον άλλον. Αρκεί να νιώθουμε εμείς οι ίδιοι χρήσιμοι. Μόνο όταν νιώθουμε ότι έχουμε αξία, τότε μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι και να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

  • Η Ψυχολογία του Άντλερ λοιπόν αρνείται την ανάγκη αναγνώρισης από τους άλλους και μας υπενθυμίζει ότι όταν κάποιος αναζητά αναγνώριση από τους άλλους και ασχολείται μόνο με το πώς τον κρίνουν στο τέλος αυτός ζει τη ζωή των άλλων.

  • Πρέπει να ζούμε το «τώρα», τη στιγμή! Αυτό που έγινε στο παρελθόν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τώρα, και αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον δεν έχει κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε τώρα. Τόσο απλά! Άρα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σήμερα, με ζήλο και ευσυνειδησία, και να μην κοιτάμε πίσω.

  • Δεν έχει σημασία με τι γεννιόμαστε! Σημασία έχει πως χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό μας. Εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε τη ζωή μας!


Αυτά και πολλά ακόμη αναλύονται στο βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου». Δεν έχετε παρά να το διαβάσετε και θα νιώσετε αμέσως πιο δυνατοί με τον εαυτό σας! Μια αρχή για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να είστε ευτυχισμένοι! Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε και από το βιβλίο, χρειάζεται θάρρος για να είναι κανείς ευτυχισμένος.


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Συγγραφείς: Ichiro Kishimi & Fumitake Koga

Μετάφραση: Αναστάσιος Αργυρίου

Σελίδες βιβλίου: 320

Διαστάσεις: 14x21cm

Έκδοση: Ιούνιος 2018

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.psichogios.gr, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό http://mikk.ro/ChRD


Θα σας αφήσω με μια φράση που τα λέει όλα, με την οποία μάλιστα ολοκληρώνεται και το βιβλίο: «Ο κόσμος είναι απλός, το ίδιο και η ζωή»

bottom of page