Η Ιταλική Φοκάτσια είναι ένα πεντανόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του ψωμί.
Πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που αρωματίζεται κυρίως από βότανα, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο και συνοδεύεται συνήθως από πολλά άλλα υλικά, όπως ελιές , ντοματίνια, κ.α.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ψωμί για να φτιάξετε εξαιρετικά σάντουιτς ή ως συνοδευτικό για τα τυριά ή τα αλλαντικά σας...ή ακόμη και να την απολαύσετε σκέτη.
Σήμερα θα δούμε τη συνταγή για την πιο μυρωδάτη και γευστική φοκάτσια, με ελιές και δεντρολίβανο.
Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
2 κουτ.γλυκού αλάτι χοντρό
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
8 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
250ml νερό χλιαρό
35ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
Φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό μαζί με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 24οC. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 26x36cm.
Πασπαλίζουμε μια επίπεδη επιφάνεια με λίγο αλεύρι και πάνω της αδειάζουμε το ζυμάρι. Το ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη και το βάζουμε στο ταψί, πιέζοντας το απαλά με τις παλάμες μας ώστε να καλύψει όλο το ταψί.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια της ζύμης. Σκορπίζουμε από επάνω τις ελιές, τις πιέζουμε ελαφρώς ώστε να κολλήσουν και να ενσωματωθούν στο ζυμάρι μας και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει.
コメント