«Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου» - Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς
top of page

«Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου» - Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς

Τι σας έχουμε; Ένα νέο βιβλίο για ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας απασχολεί λίγο ή πολύ όλους.

Πόσες φορές έχουμε πει στο παιδί μας για τον κανόνα τον εσωρούχων; Και πόσες φορές μέσα από το παιχνίδι του έχουμε δείξει ότι κάποια μέρη του σώματος μας είναι ιδιωτικά και δεν κάνει να αφήνουμε άλλους να τα αγγίζουν; Και όμως πάντα μας βασανίζει η σκέψη μη τυχόν και το παιδί μας πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και δεν μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση με τον σωστό τρόπο.

Μέσα από αυτόν τον πολύ ωραία γραμμένο οδηγό-βιβλίο, ήρθε η ώρα να δούμε πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα προσωπικά όρια, τον σεβασμό και την συναίνεση.


Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και πώς μας φάνηκε


Αυτό το βιβλίο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να ξεκινήσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας, ακόμη και στα νήπια, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο και παραδείγματα που μπορούν να καταλάβουν αναλόγως την ηλικία τους. Μας βοηθάει να τους δείξουμε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο (χωρίς να τους προκαλέσουμε φόβο, σύγχυση ή άγχος) πώς να βάζουν όρια για να προστατεύουν τον εαυτό τους, καθώς και να αναγνωρίζουν τα όρια των άλλων και πώς να μείνουν ασφαλή σε κάθε περίσταση.

Χωρισμένο σε 13 άκρως ενδιαφέροντα κεφάλαια, γεμάτα πολύτιμες συμβουλές:

- Μαθαίνουμε πώς να βοηθήσουμε το παιδί να κατανοήσει ποια είναι τα «ιδιωτικά μέρη» και τα σωματικά όρια.

- Βρίσκουμε τον ιδανικό τρόπο για να του εξηγήσουμε πώς να διακρίνει το «καλό» από το «κακό» άγγιγμα, να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τη δυσφορία που πιθανόν να νιώσει και να μπορεί να λέει «όχι» .

- Μαθαίνουμε τους τρόπους για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση ώστε να σέβεται και αυτό τα όρια των άλλων ανθρώπων, όπως ζητάει να το σέβονται και εκείνοι τα δικά του.

- Κατανοούμε πώς πρέπει να απαντάμε σε δύσκολες ερωτήσεις αλλά και πώς να δίνουμε το παράδειγμα σε θέματα ορίων και συναίνεσης μέσα από τη δική μας συμπεριφορά.

- Διδάσκουμε στο παιδί ποιο είναι το δίκτυο έμπιστων ενηλίκων και πώς να το χρησιμοποιεί

…και παίρνουμε πολλές πολλές ακόμη πληροφορίες, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το πώς θα μιλήσουμε στο παιδί για το σώμα του και τα όρια, ώστε να μπορέσουμε να το προστατεύσουμε από πιθανούς κινδύνους.


Το διαβάσαμε λοιπόν με αμείωτο ενδιαφέρον, πήραμε πολλές ιδέες -κάποιες ήδη τις εφαρμόσαμε- και είμαστε σίγουροι ότι θα επανερχόμαστε κατά καιρούς σε αυτό τον οδηγό για μας βοηθάει στον χειρισμό καταστάσεων.



Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Elizabeth Schroeder

Μετάφραση: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Σελίδες βιβλίου: 128

Διαστάσεις βιβλίου: 14x20 cm

Έκδοση: Απρίλιος 2023


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.metaixmio.gr, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία. Online εδώ https://mikk.ro/Dr7r και όχι μόνο!


bottom of page