top of page

"Σκέψου σαν μοναχός". Ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις!

Καλημέρα,


Πόσο χαίρομαι που θα μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μας από το βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» του Jay Shetty! Ένα βιβλίο που ήθελα καιρό να διαβάσω και επιτέλους το κατάφερα! Ακολουθώ τον συγκεκριμένο συγγραφέα και podcaster στα Social media και ομολογώ ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης!


..και αν εσείς δεν γνωρίζετε τον JayShetty, ήρθε η ώρα να τον μάθετε!


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο JayShetty μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου μπορούσες να γίνεις γιατρός, δικηγόρος ή…αποτυχημένος. Οι δικοί του ήταν πεπεισμένοι ότι διάλεξε το τρίτο γιατί αντί να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης του κολεγίου του, πήγε στην Ινδία να γίνει μοναχός και να αφιερωθεί στο να βοηθάει τους άλλους.

Έπειτα από τρία χρόνια, ένας από τους δασκάλους του του είπε ότι θα βοηθούσε περισσότερο τον κόσμο αν άφηνε τον μοναχισμό για να μοιραστεί την εμπειρία και τη σοφία του με άλλους ανθρώπους. Έτσι επέστρεψε στο πατρικό του, χρεωμένος και χωρίς καμιά ειδίκευση στο βιογραφικό του. Από τους παλιούς του φίλους, πολλοί δούλευαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Κάποιοι βίωναν απίστευτο στρες, πίεση και δυστυχία και ζήτησαν από τον Shetty να τους καθοδηγήσει για να ζήσουν καλύτερα, να αποκτήσουν σκοπό και ενσυναίσθηση.

Από τότε ο Shetty έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους διανοητές του κόσμου. Μέσα από τα socialmedia, podcasts και ομιλίες του, αποκρυσταλλώνει τη διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός σε πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια

ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα.


Έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Μάλιστα, το 2017, το Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 30 Under 30, ως έναν από τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα στον κόσμο των media.

Έχει κάνει σκοπό του να μοιραστεί με όλους τη διαχρονική σοφία του κόσμου με έναν τρόπο πρακτικό και επίκαιρο. Έχει δημιουργήσει περισσότερα από τετρακόσια βίντεο που έχουν γίνει viral με πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές, και το podcast του, On Purpose, είναι σταθερά Νο 1 στον τομέα της υγείας και του ευ ζην.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ακολουθώ τον Jay Shetty εδώ και καιρό και πραγματικά είναι υπέροχος! Μεταδίδει όλη αυτή τη σοφία και τη γαλήνη που μπορούμε να νιώσουμε κάνοντας απλά πράξη κάποιες μικρές καθημερινές συμβουλές!

Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω το βιβλίο του «Σκέψου σαν μοναχός».


Ένα βιβλίο που μας βοηθάει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας για να ζούμε με γαλήνη και σκοπό κάθε μέρα. Θα λέγαμε ότι είναι ένας πρακτικός οδηγός που μας βοηθά να αποκτήσουμε νέες συνήθειες αλλά και την απαραίτητη σοφία και μας οδηγεί στη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε.


Συνδυάζοντας την αρχαία σοφία με τις δικές του πλούσιες εμπειρίες στο Άσραμ, ο συγγραφέας αποκαλύπτει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές σκέψεις και συνήθειες για να βρούμε την ηρεμία και αίσθηση του σκοπού.

Μας ωθεί να μετατοπίσουμε το βάρος από την εικόνα μας στην αυτοεκτίμηση, να αρνηθούμε συμβάσεις και να ορίσουμε τη δική μας ζωή. Ουσιαστικά μας βοηθάει να επαναπροσδιορίσουμε και να βρούμε μέσα μας το βαθύτερο σκοπό μας.


Ακόμη, μας δείχνει πώς να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας με περισσότερη σύνεση και να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα σημαντικά. Να απομονώνουμε τις γνώμες και τις προσδοκίες των άλλων και να αρχίσουμε να ακούμε τον εαυτό μας.

Ο συγγραφέας μας προτείνει να είμαστε ταπεινοί να βλέπουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας καθαρά ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Να έχουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Να μετριάσουμε το «εγώ» το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για τη γνώμη των άλλων και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξέλιξη μας.


Να κάνουμε πράγματα που κάνουν οι μοναχοί και χάρη σε αυτά έχουν μια ζωή γεμάτη ηρεμία και γαλήνη. Εκείνοι μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς, να απέχουν από κάθε κριτική, να αντιμετωπίζουν τον πόνο και το άγχος, να τιθασεύουν το εγώ και να χτίζουν ζωές γεμάτες σκοπό και νόημα. Μπορούμε και εμείς!

Στο βιβλίο αναλύονται επίσης θέματα όπως η ταυτότητα, δηλαδή αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, η αρνητικότητα, ο φόβος, ο σκοπός. Ακόμη τρία πολύ σημαντικά θέματα που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι: η συγχώρεση, η ευγνωμοσύνη και η προσφορά.

Η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την καλύτερη ψυχική υγεία, τις καλύτερες σχέσεις και την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Ας νιώθουμε λοιπόν καθημερινά ευγνωμοσύνη, ακόμη και για τις πιο μικρές πράξεις.


Όσο για την προσφορά; Ένα κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτή…και όχι άδικα. Η προσφορά κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή, αυξάνει την ευγνωμοσύνη, αυξάνει τη συμπόνια, αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Η προσφορά φτιάχνει μία κακή μέρα που κουβαλάμε. Βοηθάει τους άλλους, αλλά και εμάς.


Τέλος, ο Jay Shetty μας εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο διαλογισμός και μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να τον πετύχουμε. Προσωπικά θα σας συμβουλεύσω να τον δοκιμάσετε! Αξίζει!
Οι εντυπώσεις μας

Το βιβλίο μας άρεσε πολύ! Είναι τόσο καλογραμμένο και τόσο κατανοητό! Με απλά αλλά πολύ ουσιαστικά λόγια, ο συγγραφέας μετουσιώνει τα αφηρημένα διδάγματα σε συμβουλές και ασκήσεις που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε το στρες, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να μεταδώσουμε τα δώρα που βρίσκονται μέσα μας στον κόσμο.

…και έτσι θα βρούμε την πραγματική ευτυχία.

Ας μην ξεχνάμε ότι ευτυχία είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Η ευτυχία και η ολοκλήρωση έρχονται μόνο όταν ελέγχουμε τον νου και συνδεόμαστε με την ψυχή... Δεν προέρχεται από αντικείμενα ή από επιτεύγματα.


Ο Jay Shetty αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν –και πρέπει– να σκέφτονται σαν μοναχοί.Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Συγγραφέας: Jay Shetty

Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Σελίδες βιβλίου: 400

Διαστάσεις: 15x23cm

Έκδοση: Σεπτέμβριος 2020

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.psichogios.gr, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό http://mikk.ro/Ck45Kommentare


bottom of page