Πως πρέπει να είναι η σωστή παρουσία μιας εταιρίας στα Social Media – 7 Βασικοί κανόνες + 1 Bonus!
top of page

Πως πρέπει να είναι η σωστή παρουσία μιας εταιρίας στα Social Media – 7 Βασικοί κανόνες + 1 Bonus!


Είναι γνωστό ότι η online παρουσία κάθε επιχείρησης είναι το Α και το Ω για την επιτυχία της. Δεν αρκεί μόνο ένα καλά δομημένο site ή e-shop, αλλά απαιτείται και η σωστή παρουσία της στα Social Media.


Αρχικά, είναι σημαντικό να επιλέξουμε τα κατάλληλα κανάλια (πχ.Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube, Twitter κ.ά) ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και ανάλογα πάντα με το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Δυο κανάλια είναι αρκετά! Άλλωστε στόχος είναι να έχουμε συνέπεια στην παρουσία μας.


Τι πρέπει όμως να κάνουμε για τη σωστή παρουσία μας στα Social Media; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε η παρουσία μας εκεί να είναι αποδοτική και να μας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει (πχ. αύξηση δυνητικών πελατών, αύξηση πωλήσεων, αναγνωσιμότητα);

Υπάρχουν 7 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:

1) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Σχεδιάζουμε το πλάνο αναρτήσεων των επόμενων 15 ή 30 ημερών. Τι θα πούμε στο κοινό μας, πως, πότε και γιατί;


2) ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Η συχνότητα των αναρτήσεων μας διαφέρει ανάλογα με το είδος της επιχείρησης μας. Διαφορετική συχνότητα έχει ένα κατάστημα λιανικής από ένα κατάστημα χονδρικής, έναν ελεύθερο επαγγελματία ή μια εποχιακή επιχείρηση. Λογικό!

Η καλύτερη πρόταση είναι να δημοσιεύουμε σε καθημερινή βάση αν έχουμε κατάστημα λιανικής και 2-3 φορές την εβδομάδα αν μιλάμε για κατάστημα χονδρικής ή ελεύθερο επαγγελματία.


3) ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι περισσότεροι νομίζουν ότι όσο προβάλουν και προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του, τόσο πιθανότερο είναι να αποκτήσουν νέους πελάτες. Λάθος!


Η αλήθεια είναι ότι το κοινό θα κουραστεί αν όλα τα posts μας έχουν σκοπό να διαφημίσουν τα προϊόντα μας. Είναι σαν να φωνάζουμε «Αγοράστε από εμάς, σας παρακαλώ!». Το κοινό θέλει να ενημερωθεί, να μάθει κάτι χρήσιμο, να διασκεδάσει. Χρειάζεται χρόνος για να χτίσουμε μια όμορφη σχέση με το κοινό μας και να καταλάβει ότι είμαστε ειδικοί στο αντικείμενο μας ώστε στη συνέχεια να μας εμπιστευτεί και να αγοράσει τα προϊόντα μας.


Οι δημοσιεύσεις μας λοιπόν πρέπει να έχουν ποικιλία, να είναι μοναδικές, ιδιαίτερες, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες. Ακόμη, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες του κοινού μας.

Μπορεί στα λόγια να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη δεν είναι. Απαιτεί ειδική μελέτη των στατιστικών και του κοινού μας ώστε να καταλάβουμε ποιοι είναι, τι ανάγκες έχουν και τι περιμένουν από εμάς.


4) ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEOS

Τι λέει ο σοφός λαός μας; Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Συνοδεύουμε λοιπόν κάθε post μας με εικόνα ή video, φροντίζουμε όμως η εικόνα να πληρεί κάποιους βασικούς κανόνες όπως: να είναι καθαρή (όχι θολή), με ξεκάθαρο και όμορφο μήνυμα, καθώς και ωραία γραφικά. Μάλιστα, όσον αφορά τα γραφικά, επιλέγουμε χρώματα βασιζόμενοι στο branding της εταιρίας μας.

Extra Tip! Θυμόμαστε σε κάθε εικόνα να βάζουμε και το λογότυπο της επιχείρησης μας ώστε να ενισχύουμε το branding μας.


Φυσικά δεν ξεχνάμε τα videos, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν το engagement με το κοινό μας. Άλλωστε, μετά και από τις πρόσφατες αλλαγές στον αλγόριθμο του facebook, τα videos "προμοτάρονται" περισσότερο από το ίδιο το κανάλι και έτσι σίγουρα το κοινό μας δεν θα τα χάσει!

Τι video όμως να ανεβάσουμε; Είναι μια ερώτηση που ακούμε συχνά. Σκεφτείτε, βάλτε την φαντασία σας και ξεκινήστε! Υπάρχουν αρκετές ιδέες όπως: τον χώρο μας, τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος, τον τρόπο χρήσης τους κ.ά


5) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ας μην ξεχνάμε το γνωστό «Content is the king», δηλαδή το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς!

Γράφουμε λοιπόν άρθρα σχετικά με το είδος της επιχείρησης μας και άρθρα που θα ενδιαφέρουν και θα πληροφορήσουν το κοινό μας. Προσθέτουμε πάντα τα κατάλληλα keywords και βασιζόμαστε στις αρχές του S.E.O ώστε η Google να αγαπήσει το άρθρο μας και να το βγάζει σε καλή θέση στις αναζητήσεις.


Φυσικά μοιραζόμαστε το άρθρο στα Social Media, με link προς τη σελίδα όπου το έχουμε ήδη ανεβάσει. Η κίνηση αυτή μας βοηθά να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του site, ενώ ταυτόχρονα μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να ζητήσουμε και να συλλέξουμε τα emails των επισκεπτών («Εγγραφείτε στο newsletter μας»), για μελλοντική επικοινωνία μαζί τους.


6) ΧΡΗΣΗ #

Στο Instagram και στο Twitter, τα Hashtags είναι καθοριστικής σημασίας και βοηθούν στο να μας εντοπίσει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων.

Επιλέγουμε λοιπόν τα σωστά hashtags, αυτά που αντιπροσωπεύουν την επιχείρηση και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας και τα χρησιμοποιούμε σε κάθε μας ανάρτηση.


7) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι διαγωνισμοί μας βοηθούν να αυξήσουμε γρήγορα τους fans μας. Σίγουρα αυτά τα likes δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο τα οργανικά, αλλά είναι στο χέρι μας να τα κάνουμε! Διότι ίσως αρχικά ο νέος fan να μας ακολούθησε για να δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά εμείς με τα σωστά posts και όλα όσα ήδη αναφέραμε, μπορούμε να του κινήσουμε το ενδιαφέρον και τελικά να μας ακολουθεί γιατί πραγματικά του αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας.


Ο διαγωνισμός λοιπόν θα μας δώσει νέους fans αλλά και virality, θα κάνει τη σελίδα μας πιο interactive και πιο γνωστή στα Social Media.

Ακόμη, μπορούμε να οργανώσουμε τον διαγωνισμό μόνοι μας ή σε συνεργασία με κάποια blogger. Το θετικό στην δεύτερη περίπτωση είναι ότι θα εκμεταλλευτούμε τους fans που ήδη έχει η blogger και θα μας γνωρίσει μεγαλύτερο κοινό.


Προσοχή! Τα δώρα που προσφέρουμε πρέπει να είναι σχετικά με τα είδη και την επιχείρηση μας. Αν πχ. πουλάτε ενδύματα, δεν είναι καλό να κάνετε διαγωνισμό με δώρο ένα κινητό τηλέφωνο!


+1 Bonus!

Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό μας. Είμαστε κοντά τους, κάνουμε ερωτήσεις, ενδιαφερόμαστε για την γνώμη τους, απαντάμε στις απορίες τους, ακούμε τα σχόλια τους και βελτιωνόμαστε.



Στην Amazing Digital Marketing Services, ειδικευόμαστε στο σχεδιασμό Social Media στρατηγικής και φυσικά στην υλοποίηση της, αλλά και στην συγγραφή άρθρων βασισμένων στα σωστά keywords και στους κανόνες S.E.O που θα σας ανεβάσουν στις αναζητήσεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να καταστρώσουμε από κοινού και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τη στρατηγική που θα σας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για λίγο διάστημα ακόμη, προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση της online παρουσίας σας και σας προτείνουμε τις κατάλληλες ενέργειες.


Κείμενα: Amazing Digital Marketing Services

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού αν δεν υπάρχει αναφορά της πηγής και εμφανής ενεργός σύνδεσμος προς την ακριβή σελίδα του άρθρου.





bottom of page