top of page

Deodorant ή antiperspirant; Σε τι διαφέρουν και τι να επιλέξετε;


Μάθαμε τα πάντα γύρω από τα αποσμητικά προϊόντα και σε αυτό το άρθρο σας έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες! Δείτε τι είναι το αποσμητικό (deodorant) και τι το antiperspirant (αντιιδρωτικό), σε τι διαφέρουν, πότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε το καθένα, αλλά και έναν φυσικό τρόπο για να απαλλαγείτε από τον καθημερινό μπελά της εφίδρωσης.

Γιατί χρειαζόμαστε αποσμητικό;

Μα γιατί ιδρώνουμε! Και γιατί ιδρώνουμε; Οι ιδρωτοποιοί αδένες μας εκκρίνουν ιδρώτα για να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος στα σωστά επίπεδα, όταν «υπερθερμαινόμαστε». Σε σημεία όμως όπως οι μασχάλες, όπου ο ιδρώτας εγκλωβίζεται και υπάρχει σχετική υγρασία, είναι ευκολότερο να συγκεντρωθούν βακτήρια. Αυτά είναι υπεύθυνα για την κακοσμία που έχουμε συνδέσει με τον ιδρώτα. Έτσι λοιπόν, χρειαζόμαστε τα αποσμητικά/αντιιδρωτικά προϊόντα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την δυσάρεστη οσμή που δημιουργείται.


Τι είναι το Deodorant

Deodorant είναι το αποσμητικό. Το αποσμητικό βασίζεται σε αντι-μικροβιακή σύσταση και καταπολεμά την δυσάρεστη οσμή. Κινητοποιεί μεν τους ιδρωτοποιούς αδένες και δεν τους φράζει, αλλά σκοτώνει προσωρινά τα βακτήρια ή επιβραδύνει την ανάπτυξη τους. Έτσι καταπολεμά το σχηματισμό δυσάρεστης οσμής, ενώ πολλές φορές στη σύνθεση του συμπεριλαμβάνεται άρωμα ή φυσικά έλαια, τα οποία επικαλύπτουν την μυρωδιά του ιδρώτα. Άρα, με λίγα λόγια, με το αποσμητικό ιδρώνουμε μεν αλλά δεν έχουμε δυσάρεστη οσμή.

Τι είναι το Antiperspirant

Antiperspirant είναι το αντιιδρωτικό. Το αντιιδρωτικό προλαμβάνει, σταματώντας εν μέρει την εφίδρωση. Θα λέγαμε ότι είναι ουσιαστικά ένα αποσμητικό συνδυασμένο με ουσίες που μειώνουν την εφίδρωση, χάρη στις χημικές ουσίες που περιέχουν. Συνήθως, τέτοιες ουσίες είναι χημικές ενώσεις του αργιλίου, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τους ηλεκτρολύτες του ιδρώτα, δημιουργώντας ένα είδος gel, που φράσσει τους ιδρωτοποιούς αδένες για να μην εκκρίνουν υγρά. Παράλληλα, εμποδίζουν τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας με την στυπτική τους δράση. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ιδρώτας που παράγουμε και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο της κακοσμίας.

Η επιλογή του antiperspirant σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο, ούτε ότι πιο υγιεινό, είναι όμως ιδανική λύση για τους ανθρώπους που ιδρώνουν έντονα, είτε λόγω κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, είτε λόγω ζέστης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Σε τι διαφέρουν λοιπόν;

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει όντως διαφορά ανάμεσα σε ένα αποσμητικό και ένα αντιιδρωτικό. Ναι, υπάρχει!...και αν δεν το κατάλαβες από τα παραπάνω, να σου πούμε ότι η θεμελιώδης διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που αυτά τα προϊόντα λειτουργούν.

Πιο συγκεκριμένα:

- Χρησιμοποιούν διαφορετικές χημικές διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των οσμών του σώματος. Συνήθως το αποσμητικό θεωρείται πιο φιλικό προς το δέρμα και την υγεία και αναφέρεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση.

- Τα αντιιδρωτικά περιέχουν άρωμα, αλλά και χημικές ενώσεις που μπλοκάρουν τους πόρους για να σταματήσουν την έκκριση του ιδρώτα, άρα και τις δυσάρεστης οσμής.

Αντιθέτως, τα αποσμητικά επιτρέπουν την απελευθέρωση του ιδρώτα, αλλά εμποδίζουν την οσμή καταπολεμώντας την με αντισηπτικές ουσίες που σκοτώνουν την οσμή που προκαλούν τα διάφορα βακτηρίδια.

- Πολλά αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν ενώσεις αλουμινίου και parabens (ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης) και η χρήση τους κρύβει πολλές φορές πιθανούς κινδύνους για την υγεία.


Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξω;

Κάποια ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα επιλέξετε, στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

  • Alcohol Free: Το οινόπνευμα δημιουργεί ξηρότητα στην περιοχή της μασχάλης, οπότε τα προϊόντα «alcohol free» είναι πιο φιλικά προς την επιδερμίδα καθώς δεν την ταλαιπωρούν και δεν τη ξηραίνουν.

  • Aluminium Free: Τα άλατα αλουμινίου είναι αυτά που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους του δέρματος ή να δημιουργήσουν ερεθισμούς. Επιλέξτε λοιπόν προϊόντα που δεν περιέχουν αλουμίνιο και δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο το δέρμα και την υγεία του οργανισμού.

  • Χωρίς Άρωμα: Σε περιπτώσεις που υπάρχουν συχνοί ερεθισμοί της περιοχής της μασχάλης, προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα. Γενικότερα όμως, να επιλέγετε πάντα προϊόντα με ήπια αρώματα καθώς θεωρούνται πιο αθώα και φιλικά!

Μορφές

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των αποσμητικών προϊοντων (αποσμητικών και αντιιδρωτικών) με βάση την μορφή τους, στην αγορά θα βρείτε προϊόντα σε stick και roll-on, σε μορφή κρέμας και σε spray, αλλά και κάποιες gel εκδοχές.

Η επιλογή είναι δική σας!Τι άλλη λύση έχω;

Τόσο τα αποσμητικά, όσο και τα αντιιδρωτικά, έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί. Οι κατασκευαστές τους και διάφοροι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι λανθασμένες, αναφέροντας πως οι ανησυχίες είναι αβάσιμες. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας συνιστούν στους καταναλωτές να προτιμούν τα αποσμητικά, θεωρώντας πως το να εμποδίζονται οι πόροι και να αποτρέπεται η εφίδρωση μπορεί να μην είναι και η πιο υγιεινή επιλογή.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, τόσο τα αποσμητικά όσο και τα αντιιδρωτικά, ενδεχομένως επηρεάζει την υγεία.


Υπάρχουν λοιπόν και πιο φυσικές λύσεις! Η καλύτερη ίσως επιλογή είναι μια D.I.Y φυσική συνταγή! Ένα χειροποίητο αποσμητικό που αποτελείται από ίσα μέρη καλαμποκάλευρου και σόδας και απλώνεται με ένα υγρό σφουγγάρι στην περιοχή της μασχάλης.


Παράλληλα, στην αγορά θα βρείτε φυσικά αποσμητικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα προϊόντα του είδους. Περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά και φυσικά αιθέρια έλαια και δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, οινόπνευμα, άλατα αλουμινίου, parabens και άλλα τεχνητά πρόσθετα.

Tips για να μυρίζετε όμορφα όλη μέρα και σημεία που πρέπει να προσέξετε!

  • Εφαρμόζετε το αποσμητικό σας πάντα σε καθαρή μασχάλη που έχετε σκουπίσει καλά. Να θυμάστε ότι τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία, οπότε φροντίστε να την απομακρύνετε πριν βάλετε αποσμητικό.

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αποσμητικό σας ακόμη και αρκετές φορές την ημέρα…πάντα σε καθαρή μασχάλη!

  • Αποφύγετε την χρήση αποσμητικών ή αντιιδρωτικών προϊόντων αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης, καθώς τότε το δέρμα είναι πιο ευάλωτο και δεν μπορεί να αντισταθεί στην απορρόφηση των ουσιών.

  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Ορισμένα τρόφιμα έχει παρατηρηθεί ότι μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο. Αυτά συνήθως είναι η καφεΐνη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζατζίκι, η τυροκαυτερή, κ.ά

  • Πέρα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων, η μυρωδιά του ιδρώτα εξαρτάται και από την ψυχολογική κατάσταση (πχ. έντονο στρες), τα επίπεδα της μελανίνης και των ορμονών, καθώς και από ορισμένες παθήσεις. Φροντίστε λοιπόν την υγεία σας!

  • Στο τέλος της ημέρας καλό είναι να πλένετε σχολαστικά τις μασχάλες και να απομακρύνετε οποιοδήποτε χημικό. Επίσης συνιστάται να αλλάζετε κατά καιρούς μάρκα αποσμητικού, για να μην λαμβάνει συνέχεια ο οργανισμός τον ίδιο συνδυασμό χημικών ουσιών.

  • Μην χρησιμοποιείτε τα αποσμητικά σε άλλο μέρος του σώματος εκτός από τις μασχάλες διότι εάν φραγούν ταυτόχρονα πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, το σώμα θα υπερθερμανθεί! Ακόμη, μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά προϊόντα πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Οι προτάσεις μας

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει άπειρα αποσμητικά και αντιιδρωτικά προϊόντα! Αλήθεια, με πόσα από αυτά μείνατε ικανοποιημένοι; Εδώ σας έχουμε τα 9 καλύτερα!


Deodorants

· Η Nuxe είναι μια από τις κορυφαίες γαλλικές εταιρίες, η οποία επιλέγει για τα προϊόντα της μόνο φυσικά συστατικά. Δεν χρησιμοποιεί parabens, ορυκτέλαια ή ζωικές πρώτες ύλες. Έτσι και το αποσμητικό της, το Nuxe Body Deodorant Longue Duree, δεν θα μπορούσε παρά να είναι τέλειο! Χωρίς αλουμίνιο, οινόπνευμα και parabens, με 100% φυσικές πούδρες αλουνίτη και αργύρου, προσφέρει προστασία μακράς διαρκείας. Με άρωμα από καρύδα, λευκά άνθη και βανίλια, θα το αγαπήσετε!

· Η Nivea είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρίες. Το αποσμητικό Fresh Comfort 48h, δεν περιέχει αλουμίνιο και προσφέρει την απαραίτητη προστασία.

· Δύο ακόμη αποσμητικά είναι το Sensitive Skin Balsam και το Deo Sensitive της Sebamed. Χωρίς αλκοόλ, χωρίς αλουμίνιο ή άλλες βλαβερές ενώσεις, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ευαίσθητες επιδερμίδες καθώς είναι πολύ ήπια, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν απόλυτη προστασία.

· Τέλος, το αποσμητικό της Adidas, Adipure 48h, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Πίστευα ότι θα έχει μόνο το όνομα και όχι την χάρη, αλλά έκανα λάθος. Με πολύ διακριτικό άρωμα και ποιοτική σύνθεση (χωρίς αλκοόλ και αλουμίνιο), δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι αποτελεί μια καλή επιλογή.


Antiperspirants

· Η Dove είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρίες, με τεράστια ποικιλία στα αντιιδρωτικά προϊόντα. Δύο από αυτά που ξεχωρίζω είναι το Go Fresh Pomegranate 48h με ρόδι και λεμόνι, καθώς και το Go Fresh Cucumber & Green Tea 48h.

· Μια από τις εταιρίες που γνώρισα τυχαία είναι η Mitchum. Δοκίμασα το αποσμητικό Advanced Control Unscented και το ξεχώρισα ανάμεσα σε άλλα. Γιατί; Διότι δεν έχει καθόλου άρωμα και προστατεύει πλήρως από τις δυσάρεστες οσμές.

· Την Vaseline Cosmetic την γνωρίζουμε όλοι για την βαζελίνη της. Προσωπικά, νόμιζα ότι αυτό ήταν και το μοναδικό της προϊόν, μέχρι που γνώρισα το αντιιδρωτικό Double Invisible 48h. Με πραγματικά ήπιο άρωμα, χωρίς αλκοόλ, πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.

· Τέλος, ίσως ένα από τα αγαπημένα μου αντιιδρωτικά, είναι της Garnier. Το Mineral Ultra Dry 48h, με φυσικά μέταλλα. Χωρίς αλκοόλ και parabens, χαρίζει απόλυτη προστασία από τον ιδρώτα και φρεσκάδα όλη μέρα.


Εσείς τι θα επιλέξετε;bottom of page