Deodorant ή antiperspirant; Σε τι διαφέρουν και τι να επιλέξετε;
top of page

Deodorant ή antiperspirant; Σε τι διαφέρουν και τι να επιλέξετε;


Μάθαμε τα πάντα γύρω από τα αποσμητικά προϊόντα και σε αυτό το άρθρο σας έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες! Δείτε τι είναι το αποσμητικό (deodorant) και τι το αντιιδρωτικό (antiperspirant), σε τι διαφέρουν, πότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε το καθένα, αλλά και έναν φυσικό τρόπο για να απαλλαγείτε από τον καθημερινό μπελά της εφίδρωσης. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να σας δείξουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα, τα οποία τα έχουμε ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλά.

Γιατί χρειαζόμαστε αποσμητικό;

Μα γιατί ιδρώνουμε! Και γιατί ιδρώνουμε; Οι ιδρωτοποιοί αδένες μας εκκρίνουν ιδρώτα για να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος στα σωστά επίπεδα, όταν «υπερθερμαινόμαστε». Σε σημεία όμως όπως οι μασχάλες, όπου ο ιδρώτας εγκλωβίζεται και υπάρχει σχετική υγρασία, είναι ευκολότερο να συγκεντρωθούν βακτήρια. Αυτά είναι υπεύθυνα για την κακοσμία που έχουμε συνδέσει με τον ιδρώτα. Έτσι λοιπόν, χρειαζόμαστε τα αποσμητικά/αντιιδρωτικά προϊόντα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την δυσάρεστη οσμή που δημιουργείται.


Τι είναι το Deodorant

Deodorant είναι το αποσμητικό. Το αποσμητικό βασίζεται σε αντι-μικροβιακή σύσταση και καταπολεμά την δυσάρεστη οσμή. Κινητοποιεί μεν τους ιδρωτοποιούς αδένες και δεν τους φράζει, αλλά σκοτώνει προσωρινά τα βακτήρια ή επιβραδύνει την ανάπτυξη τους. Έτσι καταπολεμά το σχηματισμό δυσάρεστης οσμής, ενώ πολλές φορές στη σύνθεση του συμπεριλαμβάνεται άρωμα ή φυσικά έλαια, τα οποία επικαλύπτουν την μυρωδιά του ιδρώτα. Άρα, με λίγα λόγια, με το αποσμητικό ιδρώνουμε μεν αλλά δεν έχουμε δυσάρεστη οσμή.

Τι είναι το Antiperspirant

Antiperspirant είναι το αντιιδρωτικό. Το αντιιδρωτικό προλαμβάνει, σταματώντας εν μέρει την εφίδρωση. Θα λέγαμε ότι είναι ουσιαστικά ένα αποσμητικό συνδυασμένο με ουσίες που μειώνουν την εφίδρωση, χάρη στις χημικές ουσίες που περιέχουν. Συνήθως, τέτοιες ουσίες είναι χημικές ενώσεις του αργιλίου, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τους ηλεκτρολύτες του ιδρώτα, δημιουργώντας ένα είδος gel, που φράσσει τους ιδρωτοποιούς αδένες για να μην εκκρίνουν υγρά. Παράλληλα, εμποδίζουν τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας με την στυπτική τους δράση. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ιδρώτας που παράγουμε και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο της κακοσμίας.

Η επιλογή του antiperspirant σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο, ούτε ότι πιο υγιεινό, είναι όμως ιδανική λύση για τους ανθρώπους που ιδρώνουν έντονα, είτε λόγω κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, είτε λόγω ζέστης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!


Σε τι διαφέρουν λοιπόν;

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει όντως διαφορά ανάμεσα σε ένα αποσμητικό και ένα αντιιδρωτικό. Ναι, υπάρχει!...και αν δεν το κατάλαβες από τα παραπάνω, να σου πούμε ότι η θεμελιώδης διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που αυτά τα προϊόντα λειτουργούν.

Πιο συγκεκριμένα:

- Χρησιμοποιούν διαφορετικές χημικές διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των οσμών του σώματος. Συνήθως το αποσμητικό θεωρείται πιο φιλικό προς το δέρμα και την υγεία και αναφέρεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση.

- Τα αντιιδρωτικά περιέχουν άρωμα, αλλά και χημικές ενώσεις που μπλοκάρουν τους πόρους για να σταματήσουν την έκκριση του ιδρώτα, άρα και τις δυσάρεστης οσμής.

Αντιθέτως, τα αποσμητικά επιτρέπουν την απελευθέρωση του ιδρώτα, αλλά εμποδίζουν την οσμή καταπολεμώντας την με αντισηπτικές ουσίες που σκοτώνουν την οσμή που προκαλούν τα διάφορα βακτηρίδια.

- Πολλά αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν ενώσεις αλουμινίου και parabens (ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης) και η χρήση τους κρύβει πολλές φορές πιθανούς κινδύνους για την υγεία.


Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξω;

Κάποια ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα επιλέξετε, στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

  • Alcohol Free: Το οινόπνευμα δημιουργεί ξηρότητα στην περιοχή της μασχάλης, οπότε τα προϊόντα «alcohol free» είναι πιο φιλικά προς την επιδερμίδα καθώς δεν την ταλαιπωρούν και δεν τη ξηραίνουν.

  • Aluminium Free: Τα άλατα αλουμινίου είναι αυτά που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους του δέρματος ή να δημιουργήσουν ερεθισμούς. Επιλέξτε λοιπόν προϊόντα που δεν περιέχουν αλουμίνιο και δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο το δέρμα και την υγεία του οργανισμού.

  • Χωρίς Άρωμα: Σε περιπτώσεις που υπάρχουν συχνοί ερεθισμοί της περιοχής της μασχάλης, προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα. Γενικότερα όμως, να επιλέγετε πάντα προϊόντα με ήπια αρώματα καθώς θεωρούνται πιο αθώα και φιλικά!

Μορφές

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των αποσμητικών προϊοντων (αποσμητικών και αντιιδρωτικών) με βάση την μορφή τους, στην αγορά θα βρείτε προϊόντα σε stick και roll-on, σε μορφή κρέμας και σε spray, αλλά και κάποιες gel εκδοχές.

Η επιλογή είναι δική σας!



Τι άλλη λύση έχω;

Τόσο τα αποσμητικά, όσο και τα αντιιδρωτικά, έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί. Οι κατασκευαστές τους και διάφοροι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι λανθασμένες, αναφέροντας πως οι ανησυχίες είναι αβάσιμες. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας συνιστούν στους καταναλωτές να προτιμούν τα αποσμητικά, θεωρώντας πως το να εμποδίζονται οι πόροι και να αποτρέπεται η εφίδρωση μπορεί να μην είναι και η πιο υγιεινή επιλογή.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, τόσο τα αποσμητικά όσο και τα αντιιδρωτικά, ενδεχομένως επηρεάζει την υγεία.


Υπάρχουν λοιπόν και πιο φυσικές λύσεις! Η καλύτερη ίσως επιλογή είναι μια D.I.Y φυσική συνταγή! Ένα χειροποίητο αποσμητικό που αποτελείται από ίσα μέρη καλαμποκάλευρου και σόδας και απλώνεται με ένα υγρό σφουγγάρι στην περιοχή της μασχάλης.


Παράλληλα, στην αγορά θα βρείτε φυσικά αποσμητικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα προϊόντα του είδους. Περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά και φυσικά αιθέρια έλαια και δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, οινόπνευμα, άλατα αλουμινίου, parabens και άλλα τεχνητά πρόσθετα.

Tips για να μυρίζετε όμορφα όλη μέρα και σημεία που πρέπει να προσέξετε!

  • Εφαρμόζετε το αποσμητικό σας πάντα σε καθαρή μασχάλη που έχετε σκουπίσει καλά. Να θυμάστε ότι τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία, οπότε φροντίστε να την απομακρύνετε πριν βάλετε αποσμητικό.

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αποσμητικό σας ακόμη και αρκετές φορές την ημέρα…πάντα σε καθαρή μασχάλη!

  • Αποφύγετε την χρήση αποσμητικών ή αντιιδρωτικών προϊόντων αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης, καθώς τότε το δέρμα είναι πιο ευάλωτο και δεν μπορεί να αντισταθεί στην απορρόφηση των ουσιών.

  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Ορισμένα τρόφιμα έχει παρατηρηθεί ότι μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο. Αυτά συνήθως είναι η καφεΐνη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζατζίκι, η τυροκαυτερή, κ.ά

  • Πέρα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων, η μυρωδιά του ιδρώτα εξαρτάται και από την ψυχολογική κατάσταση (πχ. έντονο στρες), τα επίπεδα της μελανίνης και των ορμονών, καθώς και από ορισμένες παθήσεις. Φροντίστε λοιπόν την υγεία σας!

  • Στο τέλος της ημέρας καλό είναι να πλένετε σχολαστικά τις μασχάλες και να απομακρύνετε οποιοδήποτε χημικό. Επίσης συνιστάται να αλλάζετε κατά καιρούς μάρκα αποσμητικού, για να μην λαμβάνει συνέχεια ο οργανισμός τον ίδιο συνδυασμό χημικών ουσιών.

  • Μην χρησιμοποιείτε τα αποσμητικά σε άλλο μέρος του σώματος εκτός από τις μασχάλες διότι εάν φραγούν ταυτόχρονα πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, το σώμα θα υπερθερμανθεί! Ακόμη, μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά προϊόντα πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Οι προτάσεις μας

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει άπειρα αποσμητικά και αντιιδρωτικά προϊόντα! Αλήθεια, με πόσα από αυτά μείνατε ικανοποιημένοι; Εδώ σας έχουμε τα 5 καλύτερα!


-Το NUXE Body Care Reve De The 24H είναι ένα vegan αποσμητικό με 97% φυσικά συστατικά. Με απαλό άρωμα χάρη στο πράσινο τσάι που περιέχει και σε μορφή roll on, απορροφάται γρήγορα και δεν αφήνει σημάδι στα ρούχα.


- Το Mineral Invisible Protection Fresh Aloe 48h της Garnier είναι ένα αντιιδρωτικό που χάρη στο ηφαιστειακό ορυκτό Mineralite και με τη βοήθεια της ειδικής πατενταρισμένης τεχνολογίας INVISIBLE BWC, δρα κατά της εφίδρωσης, αποτρέπει τη δημιουργία οσμών, ενώ παράλληλα προστατεύει επίσης τα ρούχα σας από τους λεκέδες. Δεν περιέχει οινόπνευμα ή parabens και έτσι δεν ερεθίζει την επιδερμίδα ακόμη και αν το χρησιμοποιείτε μετά το ξύρισμα!


- Ένα ακόμη antiperspirant που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Nivea Magnesium Dry . Χωρίς αλκοόλ και αλουμίνιο στη σύνθεση του, παρά μόνο άλατα μαγνησίου και λιπαρά οξέα που υπάρχουν φυσικά στο δέρμα, μαζί με ένα γλυκό floral άρωμα. Προστατεύει πλήρως από τον ιδρώτα και τις οσμές.


- Το Adidas Power Booster 72H Anti-Perspirant έχει απαλό άρωμα που αφήνει την απόλυτη αίσθηση αναζωογόνησης. Προστατεύει από τις οσμές για έως και 72ώρες, ενώ δεν περιέχει αλκοόλ που θα μπορούσε να ερεθίσει την επιδερμίδα μας.


- Και για το τέλος σας αφήσαμε το αγαπημένο μας Weleda Sea Buckthorn 24h Roll-On, ένα bio αποσμητικό με ιπποφαές! Χωρίς άλατα αλουμινίου, προστατεύει τις μασχάλες σας απο τις οσμές και δίνει ένα φρουτώδες άρωμα μανταρινιού, γκρέιπφρουτ και αιθέριου ελαίου σανταλόξυλου. Γιατί μας αρέσει τόσο; Όχι μόνο για το απαλό άρωμα του, αλλά και γιατί δεν φράζει τους πόρους του δέρματος και δεν παρεμβαίνει στη φυσική λειτουργία της εφίδρωσης.



Κλείνοντας θα σας προτείνουμε για τις αγορές των καλλυντικών σας να επισκεφτείτε το www.parfimo.gr όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Προϊόντα μακιγιάζ, μαλλιών, σώματος και προσώπου, αρώματα και δεκάδες επώνυμες μάρκες σας περιμένουν!



bottom of page