top of page

Art Therapy. Γιατί να το ξεκινήσετε; Προτάσεις βιβλίων.We love ART THERAPY! Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε σήμερα να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό. Τι είναι; Σε τι θα σας βοηθήσει; Που θα βρείτε τα καλύτερα βιβλία art therapy; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτό το άρθρο!


Τι είναι το Art Therapy και σε τι θα σας βοηθήσει

To Art Therapy (ή Θεραπεία τέχνης, στα ελληνικά) είναι μια δημιουργική διαδικασία η οποία, μέσω της τέχνης, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση και τη συναισθηματική ευεξία ενός ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μας βοηθήσει να επιλύσουμε εσωτερικά ζητήματα, να διαχειριστούμε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας, να μειώσει το άγχος, αλλά και να συμβάλλει στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης μας.


Τι μπορεί λοιπόν να μας προσφέρει;

  • Επίλυση εσωτερικών ζητημάτων και ψυχική ευεξία

  • Μείωση άγχους και ανακούφιση από την ένταση της καθημερινότητας

  • Δυνατότητα χαλάρωσης

  • Βελτίωση συγκέντρωσης και εξάσκηση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων

  • Σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλαγών

  • Ενίσχυση της δημιουργικότητας, της καινοτομικής σκέψης

  • Ανάπτυξη ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων

  • Βελτίωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τα οφέλη αυτά από τις αρχές του 1900. Ο Carl Jung, μάλιστα, ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, παρότρυνε τους ασθενείς του να ασχοληθούν με τη ζωγραφική προκειμένου να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν. Και κάπως έτσι, οι ειδικοί ανά τον κόσμο σήμερα, αναγνωρίζουν τα οφέλη του Art therapy και συστήνουν αυτή τη δραστηριότητα στους ασθενείς τους ως μέσο αντιμετώπισης τους άγχους τους.

Όπως είπε ο Dr. Ben Michaelis, ένας από τους πλέον διάσημους κλινικούς ψυχολόγους στον κόσμο αυτή τη στιγμή, “Το γεγονός ότι η ζωγραφική είναι μια δομημένη δραστηριότητα βοηθά στην ενεργοποίηση του μέρους του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με τη λογική, ενώ συγχρόνως δίνει ώθηση στη δημιουργικότητα. Καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα που εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία, την ίδια στιγμή η αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με την αντίδραση του φόβου, έχει τη δυνατότητα να “ξεκουραστεί” για λίγο, προσφέροντας εντέλει στον οργανισμό μια κατευναστική επίδραση, που έχει διάρκεια, ιδίως όταν η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται“.


Η πιο προσβάσιμη μορφή art-therapy είναι τα colouring books, τα βιβλία ζωγραφικής-χρωματισμού, που δεν εξυπηρετούν απλώς ένα χόμπι, αλλά, ελκύοντας το άτομο στον πανέμορφο κόσμο των χρωμάτων, σταδιακά το απομακρύνουν από τις έγνοιες και τις απαισιόδοξες σκέψεις! Ως αποτέλεσμα, έπειτα από μία ώρα ενασχόλησης με τα περίφημα αυτά βιβλία, αισθάνεστε πλήρως ανανεωμένοι.


Δεν χρειάζεται να είστε expert στη ζωγραφική ή καλλιτέχνης. Το γεγονός και μόνο ότι θα πάρετε τις μπογιές σας και θα “χαθείτε” στον κόσμο των χρωμάτων, αρκεί. Όσο πιο πολύ σας απορροφούν τα σκίτσα και τα χρώματα, τόσο περισσότερο το μυαλό αδειάζει, το στρες απομακρύνεται.


Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτεί τεχνικές δεξιότητες ή κάποιο ταλέντο στη ζωγραφική. Επίσης δεν έχει ηλικία ή φύλο! Μπορεί να το κάνει ο καθένας! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα βιβλίο art therapy που να σας αρέσει και λεπτούς μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές για να το χρωματίσετε. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα χρώματα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται το δέντρο να έχει καφέ κορμό και πράσινα φύλλα, μπορείτε να το χρωματίσετε όπως εσείς θέλετε, όπως σας εκφράζει καλύτερα τη δεδομένη στιγμή!

Μην ξεχνάτε ότι το art therapy αποτελεί και έναν τρόπο χαλάρωσης και δημιουργίας. Απολαύστε το λοιπόν!


Πως θα νιώσετε μετά;

Θα νιώσετε μια πνευματική ηρεμία και αρμονία. Μια χαλάρωση θα έλεγα! Ενώ μόλις ολοκληρώσετε τη ζωγραφιά θα νιώσετε πολύ δημιουργικοί και ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας, σαν να έχετε πετύχει κάτι σπουδαίο!Τα καλύτερα βιβλία Art Therapy

Προσωπικά, έχω αγοράσει πολλά βιβλία art therapy. Κάποια βράδια, μετά από μια κουραστική μέρα με γρήγορους ρυθμούς (και αφού βάλω τα πιτσιρίκια για ύπνο) αφιερώνω λίγο χρόνο σε αυτό γιατί με χαλαρώνει και με ηρεμεί, ενώ με βοηθά να ξεκαθαρίζω τις σκέψεις μου και να τις βάλω σε μια σειρά.


Υπάρχουν δεκάδες επιλογές στα βιβλιοπωλεία. Συνήθως κάθε βιβλίο έχει ένα θέμα, πχ. Ζωικό βασίλειο, Πόλεις, Φύση, Λουλούδια, κ.α., οπότε σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Όσον αφορά το τι να επιλέξετε; Η αλήθεια είναι ότι τα πιο προσεγμένα βιβλία Art Therapy θα τα βρείτε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Έχουν πιο χοντρό χαρτί, ώστε να μη φαίνονται τα χρώματα στην πίσω σελίδα, και πιο όμορφα σχέδια.

Βέβαια θα βρείτε πολλά ακόμη βιβλία art therapy άλλων εκδοτικών οίκων! Η επιλογή δική σας! Να σας πω μόνο ότι τη μεγαλύτερη ποικιλία θα την βρείτε Online εδώ, με πάνω από 50 επιλογές!


Πριν λίγες ημέρες προμηθεύτηκα το "Φανταστικές Πόλεις", με 60 σελίδες γεμάτες ζωγραφιές με πόλεις, κτίρια, δρόμους, έτοιμες να τις χρωματίσω όπως θέλω! Ανυπομονώ να το ξεκινήσω!

Εσείς; Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το art therapy;;;

bottom of page