6 τρόποι για να φάνε φρούτα και λαχανικά!
top of page

6 τρόποι για να φάνε φρούτα και λαχανικά!


Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό! Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, διότι παίζουν σημαντικό ρόλο ως πηγές βιταμινών Α και C (απαραίτητες για την καταπολέμηση ιώσεων και κρυολογημάτων), ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.


Τι γίνεται όμως όταν τα παιδάκια μας λένε ότι δεν θέλουν να φάνε φρούτα ή ότι δεν τους αρέσουν; Τότε το έργο μας γίνεται δύσκολο!

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς οι ίδιοι αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας και θα πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά μας μιμούνται οπότε θα πρέπει να τους δείξουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευχάριστη και απολαυστική.


Υπάρχουν όμως και μερικά βοηθητικά κολπάκια που μπορεί να διευκολύνουν τη προσπάθεια μας. Έτσι μπορούμε:


1. Να φτιάξουμε smoothies πολτοποιώντας φρούτα εποχής με λίγο γάλα ή γιαούρτι και μέλι.


2. Να φτιάξουμε γρανίτες φρούτων όπως γρανίτα φράουλα, κεράσι, πεπόνι ή καρπούζι. Να είστε σίγουροι ότι τα πιτσιρίκια σας θα τις λατρέψουν...ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες!


3. Να κρύψουμε διάφορα λαχανικά στο φαγητό τους. Για παράδειγμα, στα μπιφτέκια προσθέτουμε αλεσμένη ντομάτα/καρότο/κολοκυθάκια/μελιτζάνα κ.ά


4. Να βάζουμε στο πιάτο τους μικρή ποσότητα από διάφορα φρούτα και λαχανικά, χωριστά και όχι αναμειγμένα ώστε να είναι πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά.


5. Να τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε περίοπτη θέση ώστε να έχουν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Όταν τα παιδιά τα βλέπουν διαρκώς μπροστά τους, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα επιλέξουν!


6. Ξέρετε ότι η ωραία παρουσίαση ενός πιάτου μπορεί να κάνει το παιδάκι σας να φάει φρούτα και λαχανικά; Βάλτε λοιπόν όλη σας τη φαντασία και δημιουργήστε ζωάκια από φρούτα ή λαχανικά! Πως; Σας έχω φωτογραφίες για να πάρετε ιδέες!



Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το να πιέζουμε το παιδί να φάει όλη τη μερίδα δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα! Το μόνο που θα φέρει είναι την αντίδραση του παιδιού.



Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν. Μια μπουκιά αρκεί...με τον καιρό το παιδί θα συνηθίσει στη γεύση και θα αρχίσει να τα προτιμάει.

Μην απογοητεύεστε λοιπόν αν το παιδάκι σας δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Σιγά σιγά θα καταφέρετε να τα εντάξετε στη διατροφή του!




bottom of page