top of page

"Τόλμησε να είσαι ευτυχισμένος" Book Review


Μετά το βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου», ένα best seller που έχει χαρακτηριστεί φαινόμενο, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3.500.000 αντίτυπα, οι συγγραφείς Ichiro Kishimi και Fumitake Koga επανέρχονται με δεύτερο βιβλίο!


Όπως και το πρώτο, έτσι και αυτό το βιβλίο βασίζεται στην Αντλεριανή ψυχολογία και αξιοποιεί τη θεωρία του Άντλερ, ενός από τους μεγαλύτερους ψυχιάτρους του 20ου αιώνα.


Μην παραλείψετε να διαβάσετε το review του « Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου», του πρώτου βιβλίου της σειράς για να μάθετε ποιος ήταν ο Άντλερ, τις βασικές ιδέες που αναλύονται, αλλά και τι αποκομίσαμε από την ανάγνωση του!


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το δεύτερο αυτό βιβλίο, με τίτλο «Τόλμησε να είσαι ευτυχισμένος», αποτελεί ουσιαστικά μία συνέχεια του πρώτου όπου είδαμε έναν νεαρό άντρα να ψάχνει απαντήσεις σε βασικά καθημερινά ερωτήματα.

Πλέον έχουν περάσει τρία χρόνια και ο νεαρός έχει γίνει καθηγητής αλλά συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις. Έτσι απευθύνεται για ακόμη μία φορά στο φιλόσοφο καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους μαθητές του που δεν τον ακούν και δεν του δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό.

Ξεκινούν αναλυτικές συζητήσεις για θέματα που σίγουρα μας απασχολούν όλους, όχι μόνο τον νεαρό του βιβλίου! Συζητήσεις που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, αλλά και να έχουμε θάρρος και σεβασμό.

Οι συγγραφείς παραθέτουν γεγονότα κα ιδέες που όχι μόνο θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά θα μας βοηθήσουν και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.


Κάποια από τα βασικότερα σημεία του βιβλίου


Σταθήκαμε σε αρκετά σημεία του βιβλίου, όπου οι απόψεις του Άντλερ μας φάνηκαν κάπως προχωρημένες! Με την ανάγνωση όμως, και μέσα από τα παραδείγματα που παρατίθενται, κατανοήσαμε πιο βαθιά τις θεωρίες του. Ορισμένα λοιπόν από τα σημεία που σταθήκαμε είναι:

- Η ανταμοιβή φέρνει ανταγωνισμό. Ένα κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε αυτό καθώς σύμφωνα με τον Άντλερ πρέπει να καταργήσουμε την ανταμοιβή και την τιμωρία. Δεν χρειάζεται να επαινούμε αφού η ανταμοιβή φέρνει ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον Άντλερ, ο έπαινος ενισχύει τον ανταγωνισμό μέσα στην κοινωνία και διδάσκει στο παιδί μία κοσμοθεωρία που υπαγορεύει ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι εχθροί.

Από την άλλη, δεν πρέπει να τιμωρούμε ή να επιπλήττουμε τα παιδιά, καθώς η επίπληξη είναι μία συμπεριφορά που μειώνει τον σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Ενήλικες εφοδιασμένοι με δικαιολογίες όπως «το κάνω για το καλό σου» προσπαθούν να κάνουν ένα παιδί να παραμείνει παιδί. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν εμπεριέχει σεβασμό και δεν μπορεί να οδηγήσει στο χτίσιμο καλών σχέσεων.


Καταλήγει λοιπόν ότι ο έπαινος ή αλλιώς η ανταμοιβή, αλλά και η τιμωρία εμποδίζουν τον δρόμο του παιδιού προς την αυτονομία. Γιατί η ανταμοιβή και η τιμωρία είναι ένας τρόπος να κρατήσεις το παιδί υπό τον έλεγχο σου και ο ενήλικας που βασίζεται σε αυτόν τον τρόπο κάπου μέσα του φοβάται την αυτονομία του παιδιού.


-Ακόμη, ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην συνεισφορά Δώστε και θα σας δοθεί. Τόσο απλά, σε μια φράση συνοψίζουμε μια πολύ σημαντική ιδέα!


-Το τώρα ορίζει το παρελθόν! Αν το καλοσκεφτείτε έτσι είναι. Γιατί η κατάσταση μας σήμερα μπορεί να μας κάνει να περιγράψουμε με διαφορετικό τρόπο το παρελθόν μας.


Με αυτό το βιβλίο κλείνει ένα δίτομο έργο μελέτης και διερεύνησης του Άλφρεντ Άντλερ και της ψυχολογίας θάρρους. Ένα έργο που με την ανάγνωση του μαθαίνουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την Αντλεριανή ψυχολογία στην καθημερινή μας ζωή ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι. Μια θεωρία που μπορεί μας απελευθερώσει, να αλλάξει τη ζωή μας και να μας βοηθήσει να βρούμε την ευτυχία.


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Συγγραφείς: Ichiro Kishimi & Fumitake Koga

Μετάφραση: Ανδρέου Παναγιώτα Λητώ

Σελίδες βιβλίου: 320

Διαστάσεις: 14x21cm

Έκδοση: Μάιος 2020


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.psichogios.gr, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/CsR4

Comments


bottom of page