Στοματική υγιεινή. Απαραίτητα βήματα για λαμπερό χαμόγελο.


Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή για να έχουμε γερά δόντια και ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο. Και μπορεί αυτός να είναι ένας βασικός λόγος για να περιποιούμαστε τα δόντια μας, αλλά δεν είναι ο κυριότερος.

Μήπως έχετε ακούσει ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να βλάψει και γενικότερα την υγεία μας; Ναι, είναι αλήθεια! Τα βακτήρια που αναπτύσσονται, οι φλεγμονές, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην καρδιά μας ή να προκαλέσουν άλλες παθήσεις όπως διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά και να συμβάλλουμε σε μια ζωή γεμάτη υγεία.


Δυστυχώς κάποιες απρόσεκτες συνήθειες της καθημερινότητας, μπορούν να φθείρουν τα δόντια μας. Σας τις σημειώνουμε παρακάτω και σας προτείνουμε να τις μειώσετε και να υιοθετήσετε τις σωστές συνήθειες!


Κακές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια μας


1. Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί τεράστια φθορά στα δόντια, κακή αναπνοή, κιτρίνισμα των δοντιών, περιοδοντική νόσο, κ.ά. Ας μην αναφέρουμε πόσο αρνητικά επηρεάζει γενικότερα την υγεία μας.


2. Κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη και τα όξινα τρόφιμα διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας με τον καιρό οδοντικές αλλοιώσεις. Αποφεύγουμε λοιπόν την κατανάλωση ζάχαρης, όσο και όπου αυτό είναι δυνατό!


3. Τι άλλο κάνετε με τα δόντια σας;

Πέρα από το να μασάμε το φαγητό μας, πολλοί χρησιμοποιούμε τα δόντια μας για να ανοίξουμε μπουκάλια, να κόψουμε σπάγκους κ.ά! Αυτή όμως η απερίσκεπτη συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορές, ακόμη και σε σπάσιμο δοντιών. Προσοχή!


Υπάρχουν όμως και κάποια tips που καλό είναι να εφαρμόζουμε κατά το βούρτσισμα, ώστε να έχουμε μια καλή στοματική υγιεινή.


Συμβουλές για το βούρτσισμα


1. Πόσες φορές βουρτσίζετε τα δόντια σας μέσα στην ημέρα;

Οι ειδικοί προτείνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2-3 φορές, απαραιτήτως όμως μια φορά μετά το πρωινό γεύμα και μια φορά πριν τον βραδινό ύπνο. Έτσι θα απομακρύνουμε τροφές και βακτήρια και θα έχουμε καθαρά δόντια για αρκετές ώρες.

Μάλιστα το βραδινό βούρτσισμα θεωρείται το πιο σημαντικό αφού κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών. Οπότε αφιερώστε αρκετό χρόνο και κάντε το βραδινό βούρτσισμα με περισσότερη λεπτομέρεια!

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο χρυσός κανόνας της στοματικής υγιεινής είναι το 3x3x3;;; Δηλαδή βούρτσισμα για 3 λεπτά, 3 φορές την ημέρα και αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες.


2. Τι οδοντόκρεμα χρησιμοποιείτε και πως;

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα φθορίου. Το φθόριο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και καταπολεμά τα μικρόβια που τα καταστρέφουν. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόπαστα με τουλάχιστον 1450 ppm φθορίου.

Ακόμη, μη βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας! Μια τέτοια κίνηση θεωρείται λάθος. Στόχος είναι η οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της και η παρουσία νερού δυσκολεύει τη διαδικασία.


3. Οι σωστές κινήσεις παίζουν ρόλο!

Προσπαθήστε να κάνετε μικρές, απαλές κυκλικές κινήσεις κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Φροντίστε να βουρτσίσετε κάθε πλευρά των δοντιών για αρκετή ώρα. Επίσης να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να ασκείτε ιδιαίτερη δύναμη με την οδοντόβουρτσα.

Φυσικά μην ξεχνάτε να αλλάζετε βούρτσα τακτικά (σίγουρα ανά 3 μήνες). Μια ένδειξη για αλλαγή είναι μόλις οι τριχούλες της οδοντόβουρτσας αρχίζουν να έχουν κλίση προς τα έξω.


4. Μην παραλείπετε το οδοντικό νήμα

Δυστυχώς μόνο το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό, καθώς πολλές φόρες μένουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια που η οδοντόβουρτσα αδυνατεί να απομακρύνει. Έρευνες δείχνουν ότι το 40% των οδοντικών επιφανειών δεν καθαρίζονται με την οδοντόβουρτσα. Θυμηθείτε λοιπόν μετά από κάθε βούρτσισμα να κάνετε νήμα! Το νήμα, αν μπει στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα αποτρέψει τη φθορά των δοντιών αλλά και την ουλίτιδα.


5. Το στοματικό διάλυμα

Ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή δεν σημαίνει μόνο καλό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και καθαρισμό των ούλων, της γλώσσας και των εσωτερικών των μάγουλων, αφού τα μικρόβια παραμονεύουν παντού! Σύμμαχος σας στη μάχη κατά των μικροβίων είναι το στοματικό διάλυμα και το οδοντικό νήμα, καθώς φτάνουν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.

Μια επιπλέον χρήσιμη πληροφορία! Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα με χρονοδιάγραμμα! Τι εννοούμε; Ένα στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα μπορεί να μην είναι η ιδανική τεχνική καθώς μπορεί να απομακρύνει το πολύτιμο φθόριο που έχει παραμείνει στα δόντια από την οδοντόκρεμα. Αν χρησιμοποιηθεί όμως αυτόνομα, μειώνει την ποσότητα οξέος στο στόμα, καθαρίζει τις περιοχές που είναι δύσκολο να βουρτσιστούν μέσα και γύρω από τα ούλα και θρέφει τα δόντια!


6. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας

Τέλος, μην αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Βάλτε στο πρόγραμμα σας τον καθαρισμό δοντιών και τον γενικότερο έλεγχο τους ανά 6 μήνες.
Κάποιες ακόμη συμβουλές


1. Μπορεί να βρίσκετε το βούρτσισμα των δοντιών κάπως βαρετή διαδικασία αλλά σίγουρα υπάρχει τρόπος να την κάνετε λίγο πιο διασκεδαστική! Βάλτε λοιπόν το αγαπημένο σας τραγούδι και ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ένα τραγούδι διαρκεί συνήθως 3 λεπτά, ιδανικός χρόνος για να περιποιηθείτε τα δόντια σας αποτελεσματικά!


2. Πίνετε αρκετό νερό. Είναι απαραίτητο να πίνετε νερό μετά από κάθε γεύμα για να ξεπλένετε τα όξινα και να απομακρύνετε τα κολλώδη τρόφιμα από τη στοματική κοιλότητα προσφέροντάς της και μια μικρή φρεσκάδα.


3. Ακόμη, η σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχετε υγιή δόντια και ούλα. Τα βακτήρια του στόματος τρέφονται με υδατάνθρακες και ζάχαρη, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνετε όσο τον δυνατόν λιγότερο τέτοιες τροφές. Αν ΄αυτού προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και σκληρές τροφές, καθώς απαιτούν έντονη μασητική προσπάθεια. Κατά την προσπάθεια αυτή προκαλείται μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από μικρόβια.

4. Πείτε όχι στο τσιμπολόγημα! Όταν τρώτε κάτι το περιβάλλον του στόματος γίνεται πιο όξινο, επιβαρύνοντας την αδαμαντίνη των δοντιών. Έτσι, με τα συχνά τσιμπολογήματα, το περιβάλλον αυτό δεν προλαβαίνει να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και αφήνεται στην τύχη των οξέων.


5. Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και το βούρτσισμα των δοντιών είναι ακατόρθωτο, μια προσωρινή λύση είναι να φάτε μια σκληρή τροφή, όπως ένα μήλο ή ένα καρότο ή να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή σάλιου στη στοματική κοιλότητα, προστατεύοντάς την από τα μικρόβια.


6. Για λευκά δόντια, αποφύγετε τροφές και ροφήματα όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά, κόκκινο κρασί. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα αναψυκτικό, τότε είναι καλυτέρα να το καταναλώσετε με καλαμάκι, καθώς έτσι μειώνεται η επαφή με τα δόντια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι προστατεύονται και 100%.


7. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς! Δοκιμάστε λοιπόν μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, αφού η συνήθεια της τσίχλας μπορεί να φανεί χρήσιμη για να έχετε ένα υγιές χαμόγελο. Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει τη ροή του σάλιου και έτσι, ξεπλένει τα σωματίδια τροφίμων αλλά και το οξύ από το στόμα!Απαραίτητα προϊόντα που πρέπει να έχετε στο σπίτι!

Αν νομίζετε ότι μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα αρκεί κάνετε λάθος! Θυμηθείτε όσα είπαμε παραπάνω! Το στοματικό διάλυμα και το νήμα είναι επίσης απαραίτητα για να έχουμε μια καλή στοματική υγιεινή και να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα.


Εμείς, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η σωστή στοματική υγιεινή, έχουμε προμηθευτεί τα πάντα! Συνήθως κάνουμε μια μαζική παραγγελία από το αγαπημένο μας parfimo.gr καθώς εκεί βρίσκουμε ποικιλία σε επώνυμα brands, αλλά και πολλές προσφορές. Πρόσφατα λοιπόν προμηθευτήκαμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τα δοντάκια μας!

Μια από τις αγαπημένες μας και πολύ γνωστές μάρκες είναι η Colgate, ενώ πρόσφατα ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε προϊόντα της Ecodenta. Πρόκειται για μια εταιρία, της οποίας τα προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά από επιλεγμένα φυτά. Παράγονται λοιπόν από φυσικές ουσίες που είναι ευεργετικές για την υγεία και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, θα σας προτείνουμε να το κάνετε.

Στην τελευταία μας παραγγελία, είπαμε να δοκιμάσουμε κάποιες ακόμη εταιρίες, όπως η Marvis και η Elmex. Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν τους; Εχουμε ακούσει καλές κριτικές για τα συγκεκριμένα, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην τα δοκιμάσουμε!
…και D.I.Y σπιτικές συνταγές για φυσική λεύκανση


Στην περίπτωση που επιθυμείτε φυσική λεύκανση σας προτείνουμε δύο πανεύκολες σπιτικές συνταγές.

Μαγειρική σόδα & χυμός λεμονιού

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, το οποίο δρα ως ένα είδος φυσικού λευκαντικού. Βάλτε λοιπόν σε ένα μπολάκι ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού με αρκετή μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Η μαγειρική σόδα έχει ήπια λειαντική δράση και μπορεί να απομακρύνει

λεκέδες των δοντιών. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να λευκάνετε τα δόντια σας και ξεπλύνετε καλά.


Έλαιο καρύδας

Αν ψάχνετε ένα 100% φυσικό στοματικό διάλυμα, χρησιμοποιήστε το έλαιο καρύδας! Κρατήστε το για λίγα λεπτά στο στόμα σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Το έλαιο καρύδας θεωρείται φυσικό λευκαντικό, ενώ συμβάλλει και στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στα δόντια.Φροντίστε τα δοντάκια σας!

Θέλετε να επικοινωνήσουμε;

Είστε εταιρία και θέλετε να οργανώσουμε διαγωνισμό

με τα προϊόντα σας; Θα χαρούμε να μιλήσουμε!