Σε τσίμπησε μέλισσα; Να τι πρέπει να κάνεις!
top of page

Σε τσίμπησε μέλισσα; Να τι πρέπει να κάνεις!


Περίπου το 3% των ανθρώπων που δέχονται τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα έχει κάποια αλλεργική αντίδραση!

Οι περισσότεροι έχουν μόνο μια τοπική αντίδραση όπου το δέρμα κοκκινίζει και πονάει. Ακολουθεί τοπικό οίδημα ή/και κνησμός, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ώρες.


Σε μια συστηματική αλλεργική αντίδραση, ολόκληρο το σώμα επηρεάζεται. Το θύμα μπορεί να αναπτύξει κνίδωση, ερυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές του σώματος μακριά από το σημείο τσιμπήματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης εμετό, ναυτία, διάρροια, ζάλη.



Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα;

Εάν έχετε ιστορικό σοβαρό αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που αναφέραμε παραπάνω, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή Πρώτες Βοήθειες.

  • Προσδιορίστε αν το κεντρί είναι ακόμη στο δέρμα σας (αναζητήστε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος) και αφαιρέστε το αμέσως όταν είναι ορατό στην πληγή. Πολλοί γιατροί συστήνουν τη χρήση ενός σκληρού αντικειμένου, όπως μιας πιστωτικής κάρτας, για να σύρετε επάνω από την περιοχή και να αφαιρέσετε το κεντρί. Να θυμάστε ότι η άμεση απομάκρυνση του κεντριού μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τσιμπήματος.

  • Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

  • Καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια εφαρμόστε μαι κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε τη σοβαρότητα της αντίδρασης.

  • Πάρτε ένα αντιισταμινικό ή/και κάποιο αναλγητικό για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Προσοχή! Τα τσιμπήματα στον λαιμό, στο στόμα ή στη μύτη, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, απαιτούν άμεση αντίδραση και επείγουσα ιατρική προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα που μπορεί να παρεμβαίνει με την αναπνοή.


bottom of page