Πλύσιμο δοντιών με μαγειρική σόδα. Τα υπέρ και τα κατά!
top of page

Πλύσιμο δοντιών με μαγειρική σόδα. Τα υπέρ και τα κατά!

Το τελευταίο διάστημα ακούω όλο και πιο έντονα για ανθρώπους που βουρτσίζουν τα δόντια τους με μαγειρική σόδα και υποστηρίζουν ότι έχει απίστευτα πλεονεκτήματα. Είναι μια πολύ δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα και να αποκτήσουν αστραφτερό χαμόγελο.


Τι ακριβώς προσφέρει η μαγειρική σόδα; Ας ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα της…που είναι όμως όντως πλεονεκτήματα ή μήπως υπάρχουν και κάποιες κρυμμένες παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε; Για να δούμε!

Η μαγειρική σόδα είναι ένα καλό και οικονομικό λευκαντικό για τα δόντια. Ναι είναι αλήθεια! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες οδοντόκρεμες λεύκανσης (whitening) που περιέχουν μαγειρική σόδα. Επομένως, μπορούμε να την χρησιμοποιούμε είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με την οδοντόκρεμα μας, για να αφαιρέσουμε λεκέδες από τα δόντια που προκαλούνται από την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και φυσικά από το κάπνισμα.

Δεν βοηθάει όμως μόνο στην λεύκανση των δοντιών. Λέγεται ότι καταπολεμά την δύσοσμη αναπνοή, αλλά και τον σχηματισμό πλάκας. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ενημερώνουν διαρκώς ότι δεν είναι από μόνη της ικανή να το πετύχει αυτό, καθώς δεν σκοτώνει τα βακτηρίδια τα οποία τελικά οδηγούν στον σχηματισμό της πλάκας.


Υπάρχει λοιπόν και ένα μεγάλο αλλά…καθώς η συχνή και χρόνια χρήση της μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια και προβλήματα στα ούλα.

Γιατί; Γιατί η μαγειρική σόδα έχει έντονες διαβρωτικές ιδιότητες, οπότε η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, μια βλάβη που είναι μη αναστρέψιμη και μάλιστα αυξάνει κατά πολύ την εμφάνιση τερηδόνας.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω το θέμα (κυρίως σε ξένα sites και οδοντιατρικά portals) είδα απίστευτες φωτογραφίες ανθρώπων με κατεστραμμένα από την μαγειρική σόδα δόντια (Ψάξε στο google και θα τρομάξεις και εσύ όπως και εγώ!).

Λογικό μου φάνηκε, αν σκεφτείς μάλιστα ότι η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται στην καθαριότητα του σπιτιού, για να εξαφανίσει τα καμμένα λίπη από τα τηγάνια, να αφαιρέσει τα άλατα από το μπάνιο, να ξεβουλώσει τα σιφόνια κ.ά…

Φαντάζεσαι λοιπόν πόσο ισχυρή είναι η δράση της και τι μπορεί να κάνει στα δόντια και στα ούλα σου!


Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βούρτσισμα των δοντιών με μαγειρική σόδα 1-2 φορές την εβδομάδα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ακόμη καλύτερα βέβαια είναι να τη χρησιμοποιείς πιο σπάνια, πχ. 1 φορά τον μήνα.

Για πες, εσύ θα το διακινδύνευες;


Όπως και να'χει, θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις τον οδοντίατρο σου πριν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα για το πλύσιμο των δοντιών σου.

bottom of page