Παιδική επιδερμίδα. Μυστικά περιποίησης από την κορυφή έως τα νύχια!
top of page

Παιδική επιδερμίδα. Μυστικά περιποίησης από την κορυφή έως τα νύχια!

Όλοι μας θέλουμε να φροντίζουμε τα παιδιά μας και να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε, σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας που πολλές φορές αμελούμε είναι εκείνος της περιποίησης της επιδερμίδας των παιδιών.

Η παιδική επιδερμίδα έχει τις δικές της ανάγκες περιποίησης. Σίγουρα είναι πιο ευαίσθητη από την επιδερμίδα των ενηλίκων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που επιλέγουμε. Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε εξαιρετικά προϊόντα κατά την γέννηση του παιδιού μέχρι και την ηλικία των 1-2 ετών, αλλά στη συνέχεια, καθώς το παιδί μεγαλώνει, ξεχνάμε πόσο ευαίσθητο μπορεί να είναι το δερματάκι του και δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.


Ας μην ξεχνάμε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός και ο προστατευτικός φραγμός που χωρίζει τον οργανισμό του παιδιού από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του, από την βρεφική έως και την εφηβική ηλικία.

Σύμφωνα με παιδιάτρους, το δέρμα του νεογέννητου, των βρεφών, αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών διαφέρει από το δέρμα ενός ενήλικα. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι ο φραγμός του δέρματος, δηλαδή η μεμβράνη που προστατεύει το δέρμα από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι ανώριμος. Αυτό συμβαίνει διότι η κεράτινη στιβάδα του δέρματος είναι πιο λεπτή στα παιδιά, ενώ η απώλεια ύδατος από το δέρμα είναι μεγαλύτερη. Ακόμη, ο βαθμός ενυδάτωσης του δέρματος είναι ανεπαρκής λόγω ανωριμότητας των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.

Η παιδική επιδερμίδα λοιπόν, είναι ευαίσθητη επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η βασική προστατευτική στιβάδα, η οποία αναπτύσσεται μετά το όγδοο έτος ζωής και ολοκληρώνεται μέχρι την εφηβεία.


Ως γονείς λοιπόν, είμαστε υπεύθυνοι να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα για να περιποιηθούμε το δέρμα του μωρού ή του παιδιού μας, για να είναι πάντα καθαρό και υγιές. Παρακάτω σας έχουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να περιποιείστε σωστά την επιδερμίδα του παιδιού, επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας των παιδιών μας


Ποια προϊόντα θεωρούνται κατάλληλα για την παιδική επιδερμίδα; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγχουμε πριν επιλέξουμε ένα προϊόν;

Μερικά από τα κριτήρια που πρέπει να γνωρίζουμε για την αξιολόγηση των προϊόντων φροντίδας των παιδιών είναι:

  • Το pH του προϊόντος

Ο όρος pH μας δείχνει αν το προϊόν είναι όξινο (αν έχει pH μεταξύ 1 και 6), ουδέτερο ή αλκαλικό (με pH μεταξύ 8 και 14). Το προϊόν που επιλέγουμε για το παιδί πρέπει να έχει ουδέτερο pH, μεταξύ 5.5-7, ώστε να έρχεται σε αρμονία με το pH του δέρματος. Ένα προϊόν που σέβεται το pH της επιδερμίδας θα αναφέρει στη συσκευασία του ότι έχει ουδέτερο pH (balanced ή neutral), συνήθως 5.5.

  • Φιλικό στο δέρμα και στα μάτια

Δεν αρκεί μόνο να καθαρίζει καλά την επιδερμίδα. Το προϊόν που θα επιλέξουμε για την περιποίηση του παιδιού πρέπει να είναι φιλικό προς το δέρμα, να μην προκαλεί ερεθισμούς και φυσικά να μην τσούζει στα μάτια. Ένα τέτοιο προϊόν συνήθως αναγράφει στην ετικέτα ότι είναι μη ερεθιστικό, με τον όρο “hypoallergic.” Επίσης αναφέρεται ο όρος “dermatologically tested”, που σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί στο δέρμα και δεν προκαλεί ερεθισμούς.


  • Προτιμήστε τα ήπια καθαριστικά με απαλό ή καθόλου άρωμα

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Αποφύγετε προϊόντα που αναφέρονται ως αντιβακτηριακά ή αντιμικροβιακά και επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό. Έτσι το δέρμα του παιδιού θα είναι καθαρό, λείο και απαλό.

Τέλος, ένα προϊόν με ήπιο αναζωογονητικό ή φρουτένιο άρωμα θα μετατρέψει το μπάνιο των παιδιών σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία. Αποφύγετε τα έντονα αρώματα γιατί είναι πιθανό να δημιουργήσουν ερεθισμούς, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά.

  • Alcohol free

Επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν αλκοόλ καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ερεθισμό στο δέρμα. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά και αποφύγετε προϊόντα που αναγράφουν ότι περιέχουν αλκοόλ ή αιθανόλη (ethanol/ethyl alcohol).

  • Λιπαρά συστατικά

Τα προϊόντα περιποίησης περιέχουν λιπαρά συστατικά. Επιλέξτε εκείνα που περιέχουν μόνο φυτικά έλαια, όπως αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, κ.ά και ξεχάστε εντελώς όσα περιέχουν παραφίνη που προέρχεται από το πετρέλαιο.

Γενικά να θυμάστε ότι όσο μικρότερο αριθμό χημικών συστατικών περιέχει ένα προϊόν τόσο πιο ασφαλές είναι, ειδικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα των μικρών παιδιών. Προτιμήστε λοιπόν προϊόντα που βασίζουν την σύνθεση τους σε φυσικά συστατικά, αλλά και πάλι, να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για τυχόν συστατικά στα οποία μπορεί το παιδί σας να έχει αλλεργία.


Περιποίηση από την κορυφή έως τα νύχια. Οι προτάσεις μας!

Ώρα να σας δείξω κάποια από τα προϊόντα που έχω κατά καιρούς προμηθευτεί και τα κορίτσια μου τα έχουν αγαπήσει!

Μαλλιά

Για τα μαλλάκια του παιδιού, επιλέξτε ένα σαμπουάν που καθαρίζει αποτελεσματικά, χωρίς να ερεθίζει το δέρμα του κεφαλιού ή να ξηραίνει τα μαλλιά.

Αυτό το διάστημα, χρησιμοποιούμε το Schwarzkopf Super Sof 2 σε 1, καθώς είναι σαμπουάν και αφρόλουτρο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σε μαλλιά και σώμα! Πρόκειται για μια vegan formula, χωρίς parabens, χρωστικές ουσίες ή σιλικόνες. Είναι ένα προϊόν πολύ απαλό, με υπέροχο άρωμα, που αφήνει μια μοναδική αίσθηση φρεσκάδας.

Ένα ακόμη αγαπημένο προϊόν είναι το DC Comics Super Hero Girls 2in1, σαμπουάν και κοντίσιονερ μαζί. Χαρίζει απόλυτα καθαρά και απαλά μαλλιά, με υπέροχο ανάλαφρο άρωμα. Υποαλλεργικό, περιποιείται άψογα τα μαλλιά των παιδιών, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς!


Αν παρόλα αυτά, θέλετε να προσφέρετε μια extra δόση απαλότητας, θα σας προτείνω το DreamWorks Trolls Hair Detangler, που περιποιείται, τρέφει, μαλακώνει και ξεμπερδεύει τα μαλλιά, αφήνοντάς τα λαμπερά, μεταξένια και ευκολοχτένιστα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, για να ξεμπλέκετε τα μαλλιά των κοριτσιών σας πριν δημιουργήσετε όμορφα χτενίσματα!


Σώμα

Τα αφρόλουτρα τα ξοδεύουμε γρήγορα γιατί πλέον τα κορίτσια κάνουν μπάνιο μόνα τους, οπότε σαπουνίζονται και γίνεται ένας χαμός από σαπουνάδες στην μπανιέρα! Καταλαβαίνετε!

Δοκιμάζουμε κατά καιρούς διάφορα αφρόλουτρα, πάντα όμως ελέγχω τα συστατικά τους και το ph, αλλά και να μην περιέχουν parabens ή άλλες βλαβερές ουσίες.

Ένα από τα αγαπημένα μας πλέον αφρόλουτρα είναι το Peppa Pig, που δημιουργεί πλούσιο αφρό και καθαρίζει αποτελεσματικά την επιδερμίδα, απομακρύνοντας ρύπους, λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα. Το άρωμα του είναι απλά φανταστικό! Φυσικά μιλάμε για ένα αφρόλουτρο με ουδέτερο pH, απόλυτα φιλικό προς την παιδική επιδερμίδα, χωρίς αλλεργιογόνα, parabens ή άλλες βλαβερές ουσίες.


Στοματική υγιεινή

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από πολύ μικρά πόσο σημαντική είναι η σωστή στοματική υγιεινή ώστε να έχουν γερά δόντια, χωρίς τερηδόνα ή άλλα προβλήματα. Οι παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες έχουν σχεδία με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο ευχάριστη. Επιλέξτε ανάμεσα σε δεκάδες σχέδια αυτό που πιστεύετε ότι θα αρέσει στο παιδί και θα ανυπομονεί να πλύνει τα δοντάκια!

Εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα την Πέππα τη γουρουνίτσα, οπότε οι νέες οδοντόβουρτσες των κοριτσιών είναι Peppa Pig. Βέβαια, βρήκα και ένα όμορφο σετάκι με 2 οδοντόβουρτσες Ηatchimals, οδοντόκρεμα και ποτηράκι για να ξεπλένουν και δεν μπόρεσα να αντισταθώ!

Όσον αφορά την οδοντόκρεμα, επιλέξτε την κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες. H Oral-B θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρίες προϊόντων στοματικής υγιεινής και την εμπιστευόμαστε οικογενειακώς για κάθε μας ανάγκη!

Τέλος, μην αμελείτε την ενυδάτωση των χειλιών. Είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όπου το κρύο ερεθίζει και ξηραίνει τα χείλη. Επιλέξτε lip balm με φρουτένιο άρωμα, όπως αυτά της Mentos, τα οποία μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και εσείς!

bottom of page