top of page

"Ο Κήπος του Έβαν". Ένα εξαιρετικό βιβλίο!

Καλημέρα!


Ήρθε η ώρα να σας πω τις εντυπώσεις μας από το παιδικό βιβλίο «Ο κήπος του Έβαν» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα. Πρόκειται για μια ιστορία για την αγάπη, την απώλεια, την ελπίδα και τη θεραπευτική δύναμη της φιλίας και της φύσης από τον Brian Lies, τον πολυβραβευμένο συγγραφέα των New York Times.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Έβαν και ο σκύλος του είναι οι καλύτεροι φίλοι. Κάνουν τα πάντα μαζί και έχουν συντροφιά ο ένας τον άλλον. Παίζουν, μοιράζονται λιχουδιές, ακούνε μουσική, φροντίζουν τον κήπο του Έβαν και ζουν διάφορες περιπέτειες. Είναι κάθε μέρα μαζί.

Έρχεται όμως η στιγμή που ο αγαπημένος φίλος του Έβαν φεύγει από τη ζωή. Ο Έβαν νιώθει τόσο μεγάλη στενοχώρια, που φτάνει στο σημείο να καταστρέψει τον κήπο του καθώς δεν βρίσκει πλέον χαρά και νόημα σε τίποτα. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο χωρίς τον αγαπημένο του φίλο!

Ξεριζώνει τα πάντα και σύντομα φυτρώνουν στον κήπο μόνο διάφορα αγριόχορτα. Με αυτόν τον τρόπο ο Έβαν επιλέγει να δείξει την θλίψη και τη μοναξιά που νιώθει.

Όμως, η ομορφιά μπορεί να φωτίσει ακόμη και τα πιο σκοτεινά μέρη! Έτσι μια ημέρα ο Έβαν ανακαλύπτει ότι δίπλα στον φράχτη του φυτρώνει μια κολοκύθα και αρχίζει να τη φροντίζει και σιγά σιγά να συνέρχεται και να βλέπει τη ζωή του ξανά με αισιοδοξία.

Μάλιστα, η κολοκύθα κάθε μέρα μεγάλωνε και μεγάλωνε, μέχρι που έγινε μια πελώρια κολοκύθα με την οποία ο Έβαν έλαβε μέρος σε διαγωνισμό της καλύτερης κολοκύθας της περιοχής!...και μαντέψτε τι έγινε!...κέρδισε το τρίτο βραβείο και το έπαθλο ήταν ένα κουταβάκι!

Έτσι ο Έβαν απέκτησε έναν νέο φίλο και άρχισε πάλι να βλέπει το μέλλον πιο φωτεινό, με αισιοδοξία.


Τι μάθαμε μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου

Το βιβλίο «Ο κήπος του Έβαν» είναι αρκετά συγκινητικό καθώς μιλάει για μια απώλεια και για όλα τα άσχημα συναισθήματα που συνεπάγεται αυτή. Θλίψη, μοναξιά, απώλεια ενδιαφέροντος και αισιοδοξίας.

Όταν ο Έβαν, ο ήρωας της ιστορίας, χάνει τον καλύτερο του φίλο, όλα γύρω του αλλάζουν! Τίποτα πια δεν είναι ίδιο! Δεν βρίσκει πλέον νόημα σε τίποτα και από τον θυμό και τη θλίψη του καταστρέφει ότι ωραιότερο έχει, τον κήπο του!

Το βιβλίο αυτό μας προσφέρει μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την απώλεια και τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους εξηγήσουμε ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να βιώσουμε μια απώλεια, δεν πρέπει όμως να μας ρίξει κάτω. Αντιθέτως, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να ψάξουμε και να βρούμε τη θετική πλευρά της ζωής, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε…και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν καλύτερες, πιο φωτεινές ημέρες!

Η ιστορία του Brian Lies, είναι ουσιαστικά μια βαθιά αισιόδοξη και αποκαλυπτική για την πορεία του πένθους ιστορία. Ένα βιβλίο με θετικό μήνυμα, στο οποίο μάλιστα απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Caldecott.

Αξίζει να το διαβάσετε!


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία

Εκδόσεις: Άγκυρα

Τίτλος πρωτοτύπου: The Rough Patch

Θεματική ενότητα: Απώλεια, Συναισθήματα, Σχέσεις-Φιλία

Συγγραφέας: Brian Lies

Μετάφραση: Μακρή Δ. Αναστασία

Σελίδες βιβλίου: 48

Διαστάσεις: 28,5x24,5cm

Εξώφυλλο: Σκληρό

Βραβείο: A Caldecott Honor Book 2019 An ALA Notable Book


Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Online, μπορείτε φυσικά να τα προμηθευτείτε από το www.e-agyra.gr, αλλά και από εδώ http://mikk.ro/BrQc ή εδώ http://mikk.ro/BrQd.

Comentarios


bottom of page