Ζούμε σε μια εποχή που δεκάδες εργασίες γίνονται μέσω διαδικτύου. Οι ίδιοι το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην δουλειά μας, αλλά και για την επικοινωνία και για την ψυχαγωγία μας.
Τα παιδιά μας βλέπουν σχεδόν πάντα με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι ή μπροστά σε έναν υπολογιστή και είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία…πολλές φορές περισσότερο και από εμάς τους ίδιους!
Έχετε δει πως χειρίζονται το κινητό, με τι ευκολία περιηγούνται σε διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και πόσο αβίαστα αναζητούν δεκάδες πληροφορίες στο διαδίκτυο;
Μεγαλώνουμε λοιπόν τα παιδιά μας όχι μόνο στον πραγματικό κόσμο, αλλά και σε έναν παράλληλο ψηφιακό κόσμο. Συχνά, ως γονείς, ανησυχούμε μήπως εθιστούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, πέσουν θύματα κυβερνο-εκφοβισμού ή χαθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς να το χειριστούμε; Έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι μέσα από την τεχνολογία τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα, να κάνουν τις εργασίες τους για το σχολείο, να δουν εκπαιδευτικά βίντεο και γενικότερα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, βρισκόμαστε συχνά στο δίλλημα «ναι ή όχι στις οθόνες;».
Πολλοί από εμάς αποκλείουμε οποιαδήποτε πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε έκθεση στις οθόνες. Είναι αυτό λύση; Ελάτε να τα μάθουμε όλα και να βοηθήσουμε τα παιδιά να επωφεληθούν από τα θετικά τις τεχνολογίας, χωρίς καταχρήσεις και υπερβολές!
Σας έχουμε το πιο χρήσιμο και επίκαιρο βιβλίο και δεν είναι άλλο από το “Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό! Πως να βοηθήσετε τα παιδιά να επωφεληθούν απο τα θετικά της τεχνολογίας" του Richard Culatta, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, ειδικός στην εκπαιδευτική τεχνολογία και σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, εξηγεί ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρύβουμε τον ψηφιακό κόσμο από τα παιδιά, ούτε αρκεί να τα προειδοποιούμε μόνο για όσα δεν πρέπει να κάνουν στο διαδίκτυο. Αντίθετα, παρουσιάζει το πλαίσιο και τα εργαλεία που τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τις πέντε βασικές δεξιότητες που είναι ανάγκη να έχει κάθε υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης:
• Ισορροπία: να καταλαβαίνει πότε και πόσο είναι υγιές να χρησιμοποιεί την τεχνολογία
• Πληροφόρηση: να διακρίνει μεταξύ αληθινών και ψεύτικων πληροφοριών
• Συμπερίληψη: να φέρεται στους άλλους στο διαδίκτυο με σεβασμό και ευγένεια
• Συμμετοχή: να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ενισχύσει τις σχέσεις στην οικογένεια αλλά και τους δεσμούς στην κοινότητα
• Εγρήγορση: να παρακολουθεί και να δημιουργεί ασφαλείς ψηφιακούς χώρους για τους άλλους.
Πως μας φάνηκε
Το βιβλίο καταπιάνεται με ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Διότι στην ψηφιακά κατευθυνόμενη εποχή μας, αρκετοί γονείς αναρωτιόμαστε πόσος χρόνος μπροστά σε οθόνες είναι τελικά αποδεκτός για τα παιδιά.
Γνωρίζουμε ότι οι παιδίατροι συνήθως προτείνουν τα παρακάτω:
βιντεοκλήσεις με οικογένεια ή φίλους.
Για παιδιά 2-5 ετών: Όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα με την παράλληλη παρακολούθηση ενός γονέα ή μεγαλύτερου αδερφού.
Για παιδιά 5-17 ετών: Συνήθως όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, εκτός από τις ώρες για σχολικές εργασίες.
Πως θα θέσουμε όμως τα χρονικά όρια που συστήνουν οι παιδίατροι ή εκείνα που θεωρούμε εμείς σωστά για το παιδί μας; Πως θα θέσουμε τα όρια τώρα που η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί τόσο έντονα στην καθημερινότητα όλων μας;
Το βιβλίο αυτό περιέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να διδάξουμε τα παιδιά μας να γίνουν ασφαλείς και ευγενικοί ψηφιακοί πολίτες….Αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που δίνει τροφή για σκέψη σε ένα θέμα όπου όλοι δυσκολευόμαστε.
Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μάθαμε ότι δεν μετράει μόνο το πόσες ώρες είσαι στο διαδίκτυο, αλλά το τι κάνεις εκεί καθώς και η ισορροπία που διατηρείς με τους άλλους τομείς της ζωής σου.
Μάθαμε ακόμη πως να γίνουμε έξυπνοι καταναλωτές πληροφοριών, πως να βελτιώσουμε τις κοινότητες μας μέσω της τεχνολογίας, πως να δημιουργήσουμε ασφαλή χώρο στο διαδίκτυο και πολλά πολλά ακόμη και πολύ ενδιαφέροντα!
Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Richard Culatta
Μετάφραση: Χριστίνα Βαρλάμη , Κατερίνα Γουλέτη
Σελίδες βιβλίου: 336
Διαστάσεις βιβλίου: 14x20cm
Έκδοση: Νοέμβριος 2022
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων, καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία, όπως αυτό https://mikk.ro/DpXL
Τέλος, αν θέλετε να ενημερώνεστε γύρω από θέμα χρήσης διαδικτύου θα σας προτείνουμε τα παρακάτω sites, στα οποία θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα.
- Safeinternet4kids. Τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύουπαρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου. Μέσω αυτού μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εδώ θα βρείτε και το παραμύθι «Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο» που αξίζει να το διαβάσετε με τα παιδάκια σας.
- Safe Kids Project. Δημιουργήθηκε από την Ροδούλα Καφτάκη για να βοηθήσει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να γνωρίσουν τα μυστικά της ψηφιακής παιδείας και της ψηφιακής διαπαιδαγώγησης, τα οφέλη μα και τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και του διαδικτύου. Μοιράζεται υλικό για την ψηφιακή ασφάλεια που θα δώσει τα εφόδια για να μεγαλώσουμε υπεύθυνους ψηφιακούς πολίτες. Ενημερώνει, εκπαιδεύει και επιμορφώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές στην ψηφιακή ασφάλεια και τους οδηγεί στο να αντιμετωπίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους και να αποκτήσουν ψηφιακή νοημοσύνη.
Comments