Καθημερινός καθαρισμός προσώπου. Λάθη που κάνουμε και χρήσιμες συμβουλές για μια όμορφη επιδερμίδα
top of page

Καθημερινός καθαρισμός προσώπου. Λάθη που κάνουμε και χρήσιμες συμβουλές για μια όμορφη επιδερμίδα

Όλοι θέλουμε να έχουμε μια καθαρή, νεανική και αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Σωστά; Γνωρίζουμε φυσικά πόσο σημαντικός είναι ο σωστός καθαρισμός προσώπου, αλλά δυστυχώς πολλές φορές τον αμελούμε. Ίσως γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι και δεν έχουμε αντοχή να διαθέσουμε 10 λεπτάκια (πραγματικά μόνο τόσο χρειάζεται!), ή ίσως γιατί το ξεχνάμε μέσα σε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε!

Δεν χρειάζεται να επισκεπτόμαστε συνέχεια τα ινστιτούτα ομορφιάς για καθαρισμό προσώπου! Αρκεί να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά για να πλένουμε το πρόσωπο μας και να απομακρύνουμε μικρόβια, ρύπους, μαύρα στίγμα και make-up. Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πάντα μια καθαρή επιδερμίδα, χωρίς ακμή ή άλλα προβληματάκια! Μια επιδερμίδα γεμάτη λάμψη! Σήμερα λοιπόν θα μοιραστούμε μαζί σας 5 μυστικά για τον σωστό καθαρισμό του προσώπου σας στο σπίτι, αλλά και τα βασικότερα λάθη που κάνουμε. Τι πρέπει να αποφύγουμε και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε η επιδερμίδα μας να παραμένει πραγματικά καθαρή;

5 μυστικά για σωστό καθαρισμό προσώπου

Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθούμε και ουσιαστικά αυτά θα μας εξασφαλίσουν την υγιή και λαμπερή επιδερμίδα που όλοι ονειρευόμαστε!

  • Πλύσιμο κάθε βράδυ

Να θυμάστε να πλένετε κάθε βράδυ, πολύ σχολαστικά, το πρόσωπο σας. Δεν αρκεί να ρίξετε λίγο νεράκι, καθώς έτσι δεν απομακρύνονται ρύποι και make-up. Χρησιμοποιήστε ένα σαπουνάκι καθαρισμού, τρίψτε απαλά το πρόσωπο σας μέχρι να σχηματιστεί αφρός και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα, πάντα ταμποναριστά!

  • Peeling και μάσκα προσώπου κάθε εβδομάδα

Επόμενο βήμα, το peeling! Το peeling προσώπου απομακρύνει απαλά τα νεκρά κύτταρα τα οποία φράζουν τους πόρους και κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται θαμπό. Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόζετε μια φορά την εβδομάδα ένα σπιτικό peeling που θα φτιάξετε μόνες σας με 2 απλά υλικά: μέλι και καστανή ζάχαρη.

Αναμείξτε λοιπόν σε ένα μπολ 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη και εφαρμόστε στο πρόσωπο. Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το άλλα 3 λεπτά να δράσει. Ξεπλύνετε!

Ακόμη, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μια μάσκα ομορφιάς. Διαβάστε το άρθρο μας "Μάσκα ομορφιάς. Πως να επιλέξετε την κατάλληλη για την επιδερμίδα σας" και μάθετε ποια είναι τα οφέλη της για την επιδερμίδα, καθώς και τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει το τελευταίο διάστημα και μου άρεσαν. Ακόμη, κάποιες D.I.Y συνταγές για να φτιάξετε μόνες σας σπιτικές μάσκες προσώπου με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι.

  • Κάντε ατμό μια φορά τον μήνα

Όταν επισκέπτεστε ένα ινστιτούτο ομορφιάς για καθαρισμό, έχετε προσέξει ότι σας κάνουν ατμό; Η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθά να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και να ελευθερωθούν όλες οι εγκλωβισμένες ακαθαρσίες και τα μαύρα στίγματα. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να το εφαρμόσετε και στο σπίτι; Ναι! Σε περίπτωση που δεν έχετε ειδικό μηχάνημα ατμού, δεν πειράζει! Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε το μέχρι να σχηματιστούν αρκετοί ατμοί. Στη συνέχεια φέρνετε, πάντα πολύ προσεκτικά, το πρόσωπο σας επάνω από την κατσαρόλα και παραμένετε για 3-5 λεπτά. Σκουπίζετε το πρόσωπο σας με μια καθαρή πετσέτα. Αυτό το βήμα κάνει θαύματα και είναι απαραίτητο σε όλους τους τύπους δέρματος, οπότε μην το αμελείτε!

  • Toner

Μην παραβλέπετε το Face Toner! Αποτελεί το μυστικό όπλο για μια υγιή, νεανική επιδερμίδα και αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα ομορφιάς. Στο άρθρο μας "Face Toner. Το μυστικό όπλο για μια υγιή, νεανική επιδερμίδα" θα μάθετε τι είναι το face toner, τι θα σας προσφέρει, πως να το χρησιμοποιήσετε, πως να επιλέξετε το κατάλληλο για την επιδερμίδα σας, ενώ θα βρείτε προτάσεις προϊόντων αλλά και συνταγή d.i.y για να φτιάξετε το δικό σας face toner! Δοκιμάστε το!

  • Ενυδάτωση, τόσο απαραίτητη!

Φυσικά, ένα καθαρό πρόσωπο, απαλλαγμένο από μαύρα στίγματα, λιπαρότητα, περίσσιο σμήγμα και ρύπους, χρειάζεται και την ενυδάτωση του! Μην την αμελείτε! Είναι και αυτό ένα απαραίτητο βήμα που θα σας χαρίσει λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, ενώ θα σας προστατεύσει από τα σημάδια του χρόνου!



9 Λάθη που πιθανόν κάνετε κατά τον καθαρισμό προσώπου και ταλαιπωρούν την επιδερμίδα σας


Δεν πλένετε τα χέρια σας Το πρώτο βήμα, πριν πλύνετε το πρόσωπο σας, είναι να πλύνετε τα χέρια σας ώστε να απομακρύνετε βακτήρια και βρωμιές και να μην τα μεταφέρετε στο πρόσωπο σας. Οι δερματολόγοι συνιστούν να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας και να τα ξεπλένετε καλά πριν πλύνετε το πρόσωπο σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χημικές ουσίες από το σαπούνι χεριών δεν αντιδρούν ή ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα στο πρόσωπό σας Υγρά μαντηλάκια καθαρισμού Πολλές φορές, ίσως βιαζόμαστε ή απλά βαριόμαστε να καθαρίσουμε το πρόσωπο μας σωστά, χρησιμοποιώντας ένα σαπουνάκι καθαρισμού. Έτσι καταφεύγουμε στην εύκολη λύση: τα υγρά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ. Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι είναι πολύ βολικά, αλλά γνωρίζετε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι γεμάτα χημικά που, ναι, απομακρύνουν το μακιγιάζ, αλλά παράλληλα ταλαιπωρούν την επιδερμίδα; Σκληρά καθαριστικά σε λιπαρό δέρμα Κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται την κατάλληλη περιποίηση. Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουν όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα, είναι ότι επιλέγουν "σκληρά" προϊόντα καθαρισμού, srub με μεγάλους κόκκους, σαπουνάκια με έντονες στυπτικές ιδιότητες κτλ. Το λιπαρό δέρμα χρειάζεται απαλή περιποίηση, διαφορετικά το πρόβλημα αντί να μειωθεί γίνεται μεγαλύτερο, καθώς η φυσική απόκριση του δέρματος μετά τον έντονο καθαρισμό, είναι να παράγει περισσότερη λιπαρότητα!

Ένα γρήγορο πλύσιμο αρκεί ή μήπως όχι; Σκεφτείτε με πόσα προϊόντα επιβαρύνουμε καθημερινά την επιδερμίδα του προσώπου μας! Αντιηλιακά, κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ. Σε όλα αυτά προστίθεται βέβαια και η περιβαλλοντική ρύπανση, τα μικρόβια που μεταφέρουμε στο πρόσωπο μας όταν το ακουμπάμε με βρώμικα χέρια, κ.ά. Δυστυχώς ένα γρήγορα πλύσιμο δεν αρκεί για να αφαιρέσει όλα αυτά από το πρόσωπο μας! Οπότε, τι μπορούμε να κάνουμε; Πλένουμε μια φορά με το σαπουνάκι μας, ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε! Καθαρισμούς εις διπλούν λοιπόν, μιας και ο επιπλέον αφρός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα καθαρίσει τους πόρους σε βάθος.

Εναλλαγή ζεστού-κρύου νερού Υπάρχει ο μύθος ότι η εναλλαγή ζεστού-κρύου νερού μπορεί να συμβάλλει στο να ανοίξουν και στη συνέχεια να σφίξουν οι πόροι του δέρματος και έτσι να μας χαρίσει μια όμορφη επιδερμίδα! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αντιθέτως μια τέτοια τακτική θα προκαλέσει σοκ στο δέρμα και θα το ταλαιπωρήσει. Το ζεστό νερό μπορεί να σπάσει τα αιμοφόρα αγγεία και τα τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας μικρά κόκκινα σημάδια. Παράλληλα απογυμνώνει το δέρμα από τη φυσική υγρασία που απαιτείται για να παραμένει νεανικό. Από την  άλλη πλευρά, το κρύο νερό μπορεί να κλείσει τους πόρους. Οπότε κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή και χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση χλιαρό νερό.


Πολύ έντονο τρίψιμο ή καθημερινό peeling Όπως είπαμε, το peeling είναι απαραίτητο για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας. Αλλά θέλει προσοχή και μέτρο! Μην το παρακάνετε, μια φορά την εβδομάδα αρκεί.


Γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ Το γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ είναι εύχρηστο και κάνει την διαδικασία καθαρισμού τόσο εύκολη και γρήγορη! Επιπλέον αφήνει την επιδερμίδα απαλή! Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι ο καθαρισμός που προσφέρει το γαλάκτωμα είναι επιφανειακός και ενώ αφαιρεί αποτελεσματικά το μακιγιάζ, στην ουσία δεν απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους λοιπούς ρύπους.

Πετσέτα Προσοχή στην πετσέτα που χρησιμοποιείτε αλλά και στον τρόπο που σκουπίζετε το πρόσωπο σας! Αρχικά, φροντίστε να αλλάζετε συχνά πετσέτα ώστε να μην συσσωρεύονται βακτήρια. Δώστε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που σκουπίζετε την υγρασία από την επιδερμίδα σας. Προτιμήστε τις μικρές, ταμποναριστές κινήσεις που δεν τρίβουν και δεν ταλαιπωρούν το δέρμα.

Συστατικά Τα συστατικά του κάθε προϊόντος που επιλέγουμε πρέπει να είναι ο βασικότερος παράγοντας! Πολλές φορές αμελούμε να διαβάσουμε τι περιέχει ένα προϊόν, αν περιέχει χημικές, αλλεργιογόνες ή άλλες βλαβερές ουσίες. Για παράδειγμα, το sodium lauryl sulphate, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα προϊόντα καθαρισμού για να σχηματίζει αφρό, μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς όταν χρησιμοποιείται καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και για το άρωμα που περιέχουν πολλά προϊόντα, οπότε θα σας προτείνουμε να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά κάθε προϊόντος πριν το αγοράσετε.

Αγαπημένα προϊόντα καθαρισμού

Προσωπικά, έχω δοκιμάσει δεκάδες προϊόντα καθαρισμού, σαπουνάκια, peeling και μάσκες. Σήμερα θα σας πω για κάποια από τα σαπουνάκια που έχω ξεχωρίσει, από τέσσερις κορυφαίες και παγκοσμίως γνωστές εταιρίες καλλυντικών.


-Το πρώτο και πολύ αγαπημένο μου είναι της Estee Lauder. Η Estee Lauder είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες δερμοκαλλυντικών, με πορεία χρονών στην κοσμετολογία και πραγματικά όσα προϊόντα της έχω δοκιμάσει είναι όλα εξαιρετικά. Τώρα είχα τη χαρά να δοκιμάσω το Night micro cleansing foam (100ml), ένα σαπουνάκι καθαρισμού σε μορφή αφρού που μπορείς να το χρησιμοποιείς κάθε βράδυ για να απομακρύνεις ρύπους και νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου. Είναι ιδαίτερα απαλό για την επιδερμίδα, δεν προκαλεί ερεθισμούς, ενώ απομακρύνει τέλεια το make-up και αφήνει το δέρμα καθαρό και αναζωογονημένο. Ίσως να το θεωρήσετε ακριβό αλλά να θυμάστε ότι αξίζει γιατί είναι αποτελεσματικό, όπως όλα τα προϊόντα της Estee Lauder άλλωστε!


- Το Micellar Refreshing Cleansing Jelly (125ml) της Lancaster, είναι ιδανικό για κανονικά και μικτά δέρματα. Περιέχει εκχύλισμα λευκής ορχιδέας και απομακρύνει το make-up, τις ακαθαρσίες και τη λιπαρότητα από την επιδερμίδα, αφήνοντας την απόλυτα καθαρή και λαμπερή. Ήταν το πρώτο προϊόν που δοκίμασα από την συγκεκριμένη εταιρία και οι εντυπώσεις μου είναι σε γενικές γραμμές καλές.


- Ένα ακόμη καθαριστικό προσώπου που έχω ξεχωρίσει, είναι το Aquabella Micro Exfoliating Purifying Gel (150ml) της Nuxe, που προτείνεται για καθημερινή χρήση σε δέρματα μικτά και λιπαρά, με προβλήματα ακμής. Κάνει απαλό πίλινγκ ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα. Είναι πραγματικά πολύ απαλό και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε πρωί και βράδυ κάνοντας απαλό μασάζ στο πρόσωπο. Το συγκεκριμένο προϊόν το ξεχωρίζω γιατί περιέχει κατά 85,3% φυσικά συστατικά, είναι soap free, paraben free και sulfate free.


-Τέλος, δεν θα παραλείψω να αναφέρω το Pro-Cleanse Extra Gentle Wah Off (200ml) της RoC, που καθαρίζει απαλά την επιδερμίδα και είναι ιδανικό ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δέρματα (extra genlte!). Είναι και αυτό soap free και fragrance free, οπότε δεν προκαλεί ξηρότητα και φυσικά κανέναν μα κανέναν ερεθισμό, ακόμη και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε πρωί ή βράδυ.


Αυτά προς το παρόν! Μέχρι το επόμενο beauty άρθρο, σας φιλώ γλυκά!


bottom of page