Η πρόπολη με τα δεκάδες οφέλη για την υγεία μας
top of page

Η πρόπολη με τα δεκάδες οφέλη για την υγεία μας


Γεια σας κορίτσια μου,


Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για την πρόπολη, ένα θαυματουργό συστατικό! Επειδή είμαι και εγώ από τις μανούλες που γενικά ψάχνονται και θέλουν το καλύτερο για τα πιτσιρίκια τους και δεδομένου ότι η μεγάλη μου κόρη ξεκίνησε φέτος παιδικό σταθμό και είναι διαρκώς άρρωστη (μου είπαν ότι έτσι θα κυλίσει η πρώτη χρονιά! Αλήθεια είναι;;;), έψαχνα για κάτι που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό της. Κάτι για πρόληψη και όχι μόνο για θεραπεία…Κάπου λοιπόν διάβασα για την πρόπολη και τα δεκάδες οφέλη που έχει για την υγεία μας και ξεκίνησα έτσι να το ψάχνω περισσότερο. Σας έχω λοιπόν παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία!


Τι είναι; Η πρόπολη είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες, ένα μείγμα από κερί, βάλσαμο, αιθέρια έλαια και γύρη. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την πρόπολη για την ίαση διαφόρων παθήσεων και πληγών όπως εσωτερικά και εξωτερικά έλκη, αποστήματα, έλκος κ.ά. Σήμερα, οι επιστήμονες τη θεωρούν ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά και όχι άδικα αφού συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και φλεγμονών.


Από τι αποτελείται; Η πρόπολη αποτελείται από περίπου 5% γύρη, 10% αιθέρια έλαια, 30% κερί και 55% ρητίνες και βάλσαμα. Είναι ακόμη πλούσια σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πυρίτιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες (Α, Β1, Β2, Β3). Γνωρίζετε φυσικά ότι όλα τα παραπάνω ενεργά συστατικά είναι πολύτιμα για την υγεία μας.


Σε τι μας βοηθάει λοιπόν η πρόπολη; Οι κυριότερες χρήσεις της πρόπολης είναι σε δερματοπάθειες (όπως αλωπεκίαση ή φυματίωση του δέρματος), σε προβλήματα του αναπνευστικού αλλά και ψωρίαση, φαρυγγίτιδα, κολίτιδα, γρίπη, λαρυγγίτιδα, κ.ά. Ακόμη, δρα κατά των ιών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (εδώ είμαστε!!!).Η πρόπολη λοιπόν έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ενήλικες αλλά και από παιδιά.


Πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε; Μπορούμε να προμηθευτούμε βάμμα πρόπολης. Το βάμμα προέρχεται από την επεξεργασία της πρόπολης (αφού από μόνη της είναι μια κολλώδης ουσία που δεν είναι υδροδιαλυτή και δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό) και χρησιμοποιείται:

  • Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψη ως εξής: Για τα παιδιά βάζουμε 15 σταγόνες βάμμα σε νερό ή χυμό και για τους ενήλικες 30 σταγόνες, 2-3 φορές την ημέρα και για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας (μέχρι να νιώσουμε καλύτερα).

  • Για την καταπολέμηση του κρυολογήματος: Για τα παιδιά βάζουμε 30 σταγόνες βάμμα σε νερό ή χυμό και για τους ενήλικες 60 σταγόνες, 2-3 φορές την ημέρα και για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας (μέχρι να νιώσουμε καλύτερα).

  • Για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος, εφαρμόζοντας τοπικά.

  • Για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό. Απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών (ιδανικό σε περίπτωση ουλίτιδας ή εξαγωγής δοντιού).

Κάνοντας λοιπόν μια έρευνα στο internet για να δω από πού μπορώ να προμηθευτώ βάμμα πρόπολης, βρήκα την εταιρία Althemis που χρησιμοποιεί καθαρή και ατόφια πρόπολη από Έλληνες μελισσοκόμους για τη δημιουργία βάμματος. Η συγκεκριμένη πρόπολη δεν έχει καμία χημική πρόσμιξη (και το τονίζω γιατί κυκλοφορούν στην αγορά πολλές με διάφορες προσμίξεις, νοθευμένη αλκοόλη κτλ).Ξεχώρισα λοιπόν το βάμμα πρόπολης που βλέπετε παρακάτω. Η τιμή της είναι πραγματικά πολύ προσιτή για αυτό που προσφέρει στην υγεία μας.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα καταστήματα της Althemis, σε Αθήνα και Κιλκίς, δύο πολύ όμορφοι χώροι όπου πολύ συχνά οργανώνονται και σεμινάρια για τις χρήσεις των βοτάνων, την παρασκευή καλλυντικών, βαμμάτων και ελαίων!

Εκεί θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα πραγματάκια, από φυτικά καλλυντικά προσώπου και σώματος, έλαια κ.ά. Σύντομα ο αγαπημένος μου πλέον Θέμης από την Althemis θα μου τα στείλει να δοκιμάσω το βάμμα πρόπολης…και όχι, δεν σκέφτηκε μόνο εμένα αλλά και εσάς!

Σας ετοιμάζουμε διαγωνισμό!Έως τότε ρίξτε μια ματιά στις σελίδες της εταιρίας στο facebook

bottom of page